7 miest, ktoré sa oplatí navštíviť na východnom Slovensku
21.07.2021

7 miest, ktoré sa oplatí navštíviť na východnom Slovensku

V dnešnom článku sa dozviete, kam sa vybrať, ak plánujete stráviť najbližšiu dovolenku na východnom Slovensku. Pozrieme sa na to, ktoré miesta sú najnavštevovanejšie a najkrajšie zo všetkých.

1. Spišský hrad
2. Tomášovský výhľad
3. Prielom Hornádu
4. Rysy
5. Vodopády studeného potoka
6. Kráľova hoľa
7. Slovenský kras

1. Spišský hrad

Tento najrozsiahlejší hradný komplex na Slovensku sa zároveň pokladá za najväčší v strednej Európe. Je výraznou dominantou regiónu Spiš a má rozlohu 3,9 ha. Nachádza sa na travertínovej kope Spišský hradný vrch nad mestom Spišské Podhradie. Postavený bol v 12. storočí a počas svojho obdobia prešiel mnohými zmenami. Hrad je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky od roku 1993 a je zapísaný aj v UNESCO. Na hrade sa nachádza množstvo expozícií, ktoré pripomínajú život v stredoveku. Areál pozostáva z horného hradu (románsky palác, obranná veža, obytné stavby), stredného hradu (hlavná brána, priestory prezentácie zo života hrnčiarov a pod.) a dolné nádvorie, ktoré predstavuje najrozsiahlejšiu časť budov a hradného opevnenia.

Spišský hrad a Spišská kapitula

2. Tomášovský výhľad

Na vrchol tohto prekrásneho výhľadu Tomášovský výhľad (667 m n.m.) sa dostanete najlepšie po značenej turistickej trase zo Spišských Tomášoviec. Tento skalnatý vrch sa nachádza v srdci Slovenského raja. Má jedinečný terasovitý tvar, je vysoký vyše 200 metrov a poskytuje prekrásny výhľad na dolinu Bieleho potoka, Prielom Hornádu a vzdialené Vysoké Tatry. Prudké skalné steny využívajú horolezci.

Tomášovský výhľad

3. Prielom Hornádu

Nachádza sa v centrálnej časti NP Slovenský raj. Je súčasťou NPR od roku 1964, má dĺžku 16 km, plochu 290 ha, pričom začína pri Veľkej Bielej Vode a končí v Smižanoch. Rieka Hornád si tu vytvorila dokonalý kaňon. Samotný kaňon je miestami široký len pár metrov, no zato brehy sú vysoké viac ako 100 metrov. O turistické sprístupnenie sa postarala HZS vybudovaním veľkej siete chodníkov, rebríkov, stúpačiek a mostíkov. V okolí nájdete množstvo zaujímavých a dobre značených turistických chodníkov.

Prielom Hornádu - Slovenský Raj

4. Rysy

Predstavujú spolu s Kriváňom najnavštevovanejší vrchol vo Vysokých Tatrách. Rysy majú pozoruhodnú výšku 2500 m n.m. a tvoria hraničný bod medzi Poľskom a Slovenskom. Vrchol je zaujímavou turistickou atrakciou. Pre horolezcov je zaujímavá až 400 m vysoká východná stena. Severozápadný hrebeň tvorí cestu po červenej značke až do Poľska. Rysy sú otvorené počas celej letnej sezóny a pod hlavným vrcholom sa nachádza nová zrekonštruovaná Chata pod Rysmi (2250 m n.m.). Na slovenskej strane sa pod vrcholom nachádzajú 3 ľadovcové plesá - Veľké, Malé a Vyšné Žabie pleso. Naopak z poľskej strany je to Czarny Staw pod Rysami a Morskie Oko. Výstup zo Slovenskej strany vám zaberie asi 3:30 hodiny, z Poľskej je o niečo náročnejší a to 4 hodiny.

Rysy - Vysoké Tatry

5. Vodopády studeného potoka

Vodopády studeného potoka patria medzi najnavštevovanejšie miesta vo Vysokých Tatrách. Spomínaný Studený potok, prechádza v týchto miestach zlomovým terénom a vytvára rôzne kaskády či vodopády. Obzvlášť krásne je toto miesto počas zimných mesiacov, po výdatnejších zrážkach a pri topení snehu. Okrem toho, že leží v Studenej doline, v blízkosti môžete navštíviť aj známu Bilíkovu chatu. Prístup je jednoduchý a vhodný takmer pre každého rekreačného turistu. Vyviesť sa môžete nahor na Hrebienok alebo si to vyšliapať priamo zo Starého Smokovca. Skladá sa z vodopádov: Malý a Veľký vodopád, Dlhý vodopad a Obrovský vodopád.

Vodopády studeného potoka - Vysoké Tatry

6. Kráľova hoľa

Na vrchol Kráľovej holi sa dostanete z viacerých bodov - z Telgartu po zelenej značke je to najkratšie. Najdlhšie trasy vedú z Liptovskej Tepličky po zelenej značke alebo z obce Spišské Bystré po modrej značke. Kráľova hoľa má výšku 1946 m n.m. a tvorí najvyšší bod východnej časti Kráľovohoľských Nízkych Tatier. Tento vrchol je opradený povesťami a ospevovaný básnikmi. Poskytuje tiež krásny 360 stupňový výhľad na okolie Spiša, Liptova, Horehronia a Vysokých Tatier. Pod týmto vrcholom pramenia najväčšie slovenské rieky - Hornád, Hron a Čierny Váh. Na vrchol vedie prekrásna horská asfaltová cesta vhodná na bicykel, no pre dopravu je uzavretá. Chata pod Kráľovou hoľou je celoročne otvorená a sprístupnená pre turistov.

Kráľová hoľa - Nízke Tatry

7. Slovenský kras

Je jeden z najkrajších národných parkov na Slovensku. Je tvorený vápencovými útvarmi, hlbokými dolinami, krasovými útvarmi a jaskyňami. Najvyšším vrcholom je Prpitka (1225 m n.m.) a Matesova skala. Nachádza sa tu množstvo chránených rastlín, významných vodných tokov Muráň, Turňa a Slaná. Bolo tu zaznamenaných viac ako 1300 jaskýň a medzi tie najkrajšie patria Ochtinská aragonitová jaskyňa, Domica a Gombasecká jaskyňa. Azda tou najkrajšou lokalitou je Zádielská tiesňava.

Slovenský kras

Ak sa vám článok o 7 najkrajších miestach na východnom Slovensku páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport