Chystá sa vaše dieťa na lyžiarsky výcvik?
14.12.2020

Chystá sa vaše dieťa na lyžiarsky výcvik?

Lyžiarske výcviky sa uskutočňujú väčšinou na základných, ale i stredných školách. Nakoľko ich podporuje štát, zúčastniť sa môžu ozaj všetky deti. Týždeň mimo domov bude pre neho výbornou skúškou samostatnosti, naučí sa základy lyžovania, upevní priateľstvá, nadobudne nové skúsenosti a zažije množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Každé dieťa sa na lyžiarsky výcvik veľmi teší, pre rodičov to však znamená množstvo starostí a v neposlednom rade to aj niečo stojí. Preto by ste mali s prípravou naň začať s dostatočným predstihom.

Viete, ako naň dieťa pripraviť, čo mu zbaliť, čo treba požičať a vyriešiť, alebo čo musí zabezpečiť organizátor? Spísali sme pre vás pár najdôležitejších vecí, na ktoré by ste rozhodne nemali zabudnúť. Vieme, že situácia je aká je, no veríme, že Vaše dieťa si čoskoro užije plnohodnotný lyžiarsky výcvik. :-)

Čo musí zabezpečiť organizátor?
O čo sa musia postarať rodičia?

Čo musí zabezpečiť organizátor?

Organizátor výcviku, najčastejšie škola, musí pre deti v prvom rade vybrať vhodné stredisko s primeraným ubytovaním a stravou, ktoré spĺňa hygienické normy. Organizátor je plne zodpovedný za bezpečnosť a zdravie detí. Miesto konania kurzu schvaľuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, podklady musí organizátor poslať najmenej 30 dní pred začiatkom podujatia

Ďalšou podmienkou je zdravotník. A to od nástupu detí a ich prevzatia od rodičov až po ich odovzdanie po návrate. V zariadení musí byť tiež lekárnička prvej pomoci.

Čo musí zabezpečiť organizátor

O čo sa musia postarať rodičia?

1) Lekárske potvrdenia

Netreba zabudnúť na lekárske potvrdenie. Ide o potvrdenie od lekára, že dieťa je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve aj s ohľadom na charakter zotavovacieho podujatia. V prvom rade musí upovedomiť učiteľov, prípadne aj inštruktorov o zdravotných obmedzeniach dieťaťa a liekoch, ktoré užíva. Toto potvrdenie by nemalo byť staršie ako 1 mesiac. Netreba zabudnúť, že okrem lekárskeho potvrdenia, je potrebné aj písomné vyhlásenie, že dieťa neprejavuje príznaky akútneho ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, alebo počas 14 dní pred odchodom neprišlo do kontaktu s osobou chorou na prenosné ochorenie ani podozrivou z nákazy. 

2) Včasná rezervácia lyží

Samozrejme, ak nechodíte pravidelne celá rodina na lyžovačku sa vám kvôli jednej akcii neoplatí nakupovať nové lyže. Ak však chcete svojej ratolesti predsa pre istotu kúpiť vlastné lyže, skúste pohľadať tie správne v bazári lyží. Mnohokrát nájdete v bazároch cenovo prijateľnejšie alternatívy. Ďalšou možnosťou je zaobstarať si lyže, pokojne aj celú lyžiarsku výstroj v požičovni. Netreba zabúdať aj na zvyšok lyžiarskeho výstroja ako je prilba alebo chrániče. Myslite však na to s predstihom, aby ste mali dosť voľných výstrojov a mohli si vyberať podľa svojich finančných možností.

Včasná rezervácia lyží

3) Oblečenia do rezervy nie je nikdy dosť

Pokiaľ ide vaše dieťa na lyžiarsky výcvik mimo domova, myslíte hlavne na dostatok oblečenia, ktoré by mohlo počas pobytu pri rôznych situáciách potrebovať. Dostato suchého oblečenia sa veru zíde. :-) Aj keď ich vopred upozorníte, že si oblečenie majú dať na izbe hneď vysušiť, nebude sa to dať tak ľahko uskutočniť nakoľko ich budú kamaráti na izbe zabávať. Taktiež môžu na to veľmi ľahko pozabudnúť, takže lepšie je pribaliť im radšej o pár vecí viac. 

4) Termo oblečenie nesmie chýbať

Určite si viete predstaviť, že ak ste veľmi naobliekaní, lyžuje sa vám o to ťažšie. Preto je vhodnejšie zaobstarať si termo oblečenie, ktoré je pohodlnejšie a samozrejme, že vie chrániť aj pred chladom. V tomto prípade máme na mysli spodné oblečenie, ktoré tak skoro nepremokne a keďže je tenšie, rýchlejšie schne. Z toho vyplýva, že ho deti nebudú potrebovať až toľké zásoby. 

5) Lieky

Opatrnosti v tejto dobe nikdy nie je dosť i keď určite nejakú zásobu u seba budú mať aj pani učiteľky, pribaľte dieťaťu aj vaše vlastné lieky. Navyše mu môžete takto dať presne to čo viete, že mu v hocijakej situácií spoľahlivo zaberie. Veď, kto pozná lepšie vaše dieťa ako vy sami? Okrem toho nezabudnite aj na vitamíny, ktoré trošku posilnia imunitu a pomôžu mu predchádzať nadchladnutiu a chrípke. 

6) Privykajte ho na chladnejšie počasie

Nie, nerobíme si srandu. Väčšina detí nechodí v zime tak často von a veľa času presedia pred počítačom alebo televíziou. Keď potom majú absolvovať lyžiarsky výcvik, chladné počasie im hneď podráždi dýchacie cesty a rýchlejšie ochorejú Snažte sa preto s nimi ísť aspoň na krátku prechádzku a privykajte ich aj na tieto podmienky. Veď predsa, trochu “otužovania” dokáže všetkým len prospieť. :-)

7) Skúška pred odchodom

Ak dieťa ešte nikdy nestálo na lyžiach, možno bude chcieť ešte pred lyžiarskym výcvikom získať aspoň nejakú istotu a vyskúšať si tento nový neznámy pocit. Nemusíte s ním vôbec chodiť na veľký svah, stačí, že sa trošku popresúva na rovine, čím sa ako tak vie stotožniť s lyžami a lyžiarkami. Ak si nie ste istý a nemáte vo svojom okolí miesto, kam by ste si mohli ísť lyže s vašim dieťaťom vyskúšať zastavte sa u nás na lyžiarskom trenažéri. Lyžiarsky simulátor je skvelý aj pre začiatočníkov, ktorý ešte nikdy nestáli na lyžiach. Čo je však najlepšie, že by sa vašej ratolesti venoval vyškolený tréner.

Lyžujte ako profesionál

8) Telefónne čísla

Stať sa môže hocičo. Na niektoré lyžiarske výcviky majú telefóny povolené a na niektoré zase nie. Napíšte mu preto dôležité telefónne čísla aj na papieriky, ktoré mu pokojne pribaľte do batožiny. Jeden by mal nosiť stále so sebou v prípade núdze, aby mohol rýchlo reagovať a ten druhý, by mal mať skrytý niekde v kufri. 

9) Poistenie

Na lyžovačku je dobré mať aj špeciálne poistenie. Mali by ste sa vopred v škole informovať, či je automaticky zahrnuté v cene výcviku. Pokiaľ to tak nebude, uzavrite mu ho z vlastnej iniciatívy. V prípade nejakých komplikácií bude dieťa naozaj plne chránené. 

10) Zistite, čo je všetko zahrnuté v cene

Určite je samozrejmé, že neviete presne odhadnúť výšku vreckového. Rozhodne odporúčame informovať sa, čo všetko je zahrnuté v cene pobytu. Treba myslieť na to, že možno nebudú deti dostávať automaticky nápoje a taktiež ich môžu vziať aj na nejaký výlet mimo svahov. Na tomto základe si jednoducho vyrátate, koľko peňazí budú potrebovať, aby im nič nechýbalo a svoj lyžiarsky výcvik si naplno užili.

Ak váš článok zaujal prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport