Ako si vybrať lyžiarske ponožky
04.11.2022

Ako si vybrať lyžiarske ponožky

Správny výber lyžiarskych ponožiek je jednou z najviac podceňovaných súčasti celého lyžiarskeho oblečenia. Mnoho lyžiarov kvalitu, materiál a prevedenie podceňuje a stávajú sa tak najslabším článkom celej výbavy. Pritom zohrávajú veľmi dôležitú úlohu, ktorá ovplyvňuje pohodlie, komfort, teplo a výkon každého lyžiara.

Vždy myslite na to, že aj tá najmenšia vec ako sú ponožky sú pri lyžovaní veľmi dôležité. Pretože len s pohodlnými a funkčnými ponožkami si užijete dokonalú lyžovačku bez zbytočných problémov a nepríjemnosti.

Robíte aj vy túto základnú chybu?
Ako správne nosiť lyžiarske ponožky
Sedia vám lyžiarske ponožky?
Funkčný materiál a zloženie ponožiek

Robíte aj vy túto základnú chybu?

Patríte medzi lyžiarov, ktorý sú zvyknutý nosiť pod lyžiarskymi ponožkami ešte ďalšie ponožky? Ak hej, tak na to čím skôr zabudnite, pretože si tým znižujete výkon, pohodlie a prichádzate o prirodzenú termoreguláciu. Lyžiarske ponožky sú prispôsobené na to, aby vám poskytli dostatočnú termoreguláciu, to znamená že v prípade potreby vás zahrejú a zároveň dobre odvádzajú pot pri nadmernom potení. Ponožky preto musia byť vyrobené so špeciálneho materiálu, ktoré plnia viacero funkcií. 

Ak si teda umiestnite pod lyžiarske topánky napríklad ďalšie ponožky sťažujete tým dýchanie vašich nôh. Zároveň pridanie ďalších ponožiek môže spôsobiť nižšie prekrvenie končatín, omŕzanie prstov a v podstate opačný efekt, aký ste chceli dosiahnuť.

Ako vybrať vhodné lyžiarske ponožky

Ako správne nosiť lyžiarske ponožky

Ako každé ponožky aj tie na lyžovanie musíte pravidelne striedať. Po každom lyžovaní vymeniť za nový pár. Je to spôsobené tým, že pri športovom výkone sa nohy viacej potia, množia sa baktérie, ktoré môžu spôsobiť nepríjemný zápach. Práve preto dôkladne zvážte, koľko lyžiarskych párov budete potrebovať počas svojho lyžiarskeho pobytu. Všetko si ideálne naplánujte vopred.

Ak patríte k lyžiarom, ktorý majú problém s nadmerným potením nôh, tak vyskúšajte niektorý zo špeciálnych prípravkov proti poteniu nôh. Ak nemáte dostatok ponožiek na niekoľkodňovú lyžovačku, pribaľte si jednoducho prášok alebo gél na pranie a ponožky si každý večer operte. Je dôležite mať na pamäti, že nikdy by ste nemali nosiť dva páry lyžiarskych ponožiek naraz a to z vyššie uvedených dôvodov.

Ako nosiť správne lyžiarske ponožky

Sedia vám lyžiarske ponožky?

Ponožky by mali dokonale priliehať, aby vám nespôsobovali otlaky v lyžiarskej topánke. To znamená, aby neboli príliš voľne ani utiahnuté. Uistite sa, že sú osadené tak, aby ste si udržali optimálnu cirkuláciu vzduchu v lyžiarkach.

Zrejme už dlho riešite otázku či zvoliť skôr tenšie alebo hrubšie lyžiarske ponožky. V podstate je to všetko o osobných preferenciách každého lyžiara. Niekomu vyhovujú viac hrubšie inému tenšie ponožky. Jedno majú však spoločné - sú navrhnuté tak, aby poskytovali dostatočnú izoláciu a funkčnosť

Ďalšou možností je vziať si tenšie ponožky počas teplejších dní a rovnako sa viac hodia do lyžiarok s vyšším flexom nad 110. V hrubých ponožkách sa stráca prirodzený kontakt a mobilita. Stredne hrubé ponožky patria k najobľúbenejším variantom, pretože poskytujú rovnováhu medzi teplom, pohodlím a výkonom. Poslednou možnosťou sú teplé lyžiarske ponožky, ktoré sú samozrejme najhrubšie ponožky, ktoré sa hodia sa do mäkších flexov pod 70, extrémnejších podmienok - väčšia zima a vysoká náchylnosť na omrzliny. Hrubé ponožky najčastejšie uprednostňujú dámy, pre dosiahnutie vyššieho tepelného komfortu.

Sedia vám lyžiarske ponožky

Funkčný materiál a zloženie ponožiek

Lyžiarske ponožky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, pričom najbežnejšie sú syntetické napríklad nylón, polyester, akryl či elastan. Materiál ponožiek bezprostredne ovplyvňuje jej základné vlastnosti. Čoraz väčší počet ponožiek nájdeme v rôznych materiálových kombináciách, aby sa dosiahli čo najlepšie vlastnosti - komfort, tvar a funkčnosť. 

Nylón

Nylón je veľmi odolná tkanina, ktorá sa používa pri výrobe lyžiarskych ponožiek. Nylón je vysoko odolný a vynikajúco odoláva tlakom a oderom. Je perfektnou voľbou pre vystužené oblasti, kde je viac sústredené trenie a tlak. Sú to napríklad päty a holenné časti, ktoré potrebujú osobitnú ochranu. Tento materiál má tiež výborne antibakteriálne vlastnosti.

Polyester

Ponúka veľmi vhodnú kombináciu tepelných vlastnosti, prenosu vlhkosti a pohodlnosti. Z tohto dôvodu je to najlepšia voľba pre lyžiarske ponožky. Polyester výborne odvádza pot z chodila, poskytuje dostatočné pohodlie a tvorí základnú tkaninu s najvyšším obsahom vo funkčných ponožkách.

Akryl

Je vysokokvalitná a funkčná náhrada syntetickej vlny. Je tiež vhodnou alternatívou pre alergikov na prírodnú vlnu. Akryl je sám o sebe veľmi mäkký, ľahký, ľahko tvarovateľný a vysoko elastický materiál. Tento materiál je obľúbenou voľbou pre lyžiarske ponožky, vďaka vysokej hrejivosti, jemnosti až po zachovanie farby.

Elastan alebo Lycra

Elastan alebo lycra vykazuje vysokú úroveň elasticity a pružnosti. Tento materiál sa používa na dokonalé prispôsobenie ponožiek a zároveň zachovanie tvaru. Lyžiarske oblečenie a musí mať určitý stupeň pružnosti, aby lyžiarom umožnili slobodu pohybu a dobrý výkon.

Vlna

Vlna je známa pre svoje vlastnosti, ako je pohodlie, dobrá tepelná izolácia. Vhodnou alternatívou je merino vlna, ktorá poskytuje výborne vlastnosti - dlhá životnosť, vhodná izolácia, eliminácia zápachu a držanie tvaru. Podrobnejšie sme vlne merino venovali v samostatnom blogovom článku - čo všetko potrebujete vedieť o vlne merino.

Materiál a zloženie lyžiarskych ponožiek

Páčil sa vám článok, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport