Ako postupovať pri zasypaní lavínou
22.02.2024

Ako postupovať pri zasypaní lavínou

Každý kto miluje zimné prostredie, hory, individuálne výstupy, skialpinizmus alebo splitboarding by mal absolvovať lavínové školenie. V tomto prípade je nutné poznať minimálne základné vedomosti o tom, ako postupovať pri lavínovom nešťastí a samozrejme disponovať špeciálnou lavínovou výbavou, ktorá v kritických situáciách zachraňuje životy.

Pripravili sme pre vás podrobný prehľad, ako postupovať pri zasypaní lavínou a základné postupy čo robiť keď sa dostanete do tejto nepríjemnej situácie. Aby ste boli stopercentne pripravený okrem vedomostí budete potrebovať správne vybavenie, plánovať výstup dopredu a hlavne pozrieť sa na lavínovú predpoveď, ktorej sme venovali samostatný článok - ako správne čítať lavínovú predpoveď. U nás v Najšporte si môžete požičať lavínovú výstroj alebo si kúpiť novú. Zastavte sa v našich predajniach Najšport alebo si pozriete produkty na našom e-shope.

Čo potrebujete na záchranu
Čo robiť pri páde lavíny ak zasypala práve vás
Ako hľadať obeť lavíny a určite miesto zasypania
Ako vyhrabať zasypaného
Prvá pomoc je základ

Čo potrebujete na záchranu

Akonáhle vyrazíte na skialp alebo splitboard do voľného horského terénu s vyšším lavínovým stupňom, zbaľte si zo sebou základnú lavínovú výstroj, ktorá pozostáva

  • Lavínový vyhľadávač - slúži na včasnú lokalizáciu miesta zasypania po pripnutí do režimu hľadania. Štandardne vyhľadávať v režime prijímania signálu pre ostatné zariadenia.
  • Lavínová sonda - slúži na presné lokalizovanie miesta a hĺbky zasypaného po tom, ako bolo miesto lokalizované lavínovým vyhľadávačom.
  • Lavínová lopata - je určená na rýchle a bezpečné vykopanie obeti lavíny. Mala by byť vyrobená s kovového materiálu, ktorý sa ľahko zakusne aj do zľadovateného stenu.
  • Vysielačka - slúži na rýchle odovzdanie informácií spolu-lezcom alebo kamarátom.
  • Lekárnička - v nej nájdete všetky základné prostriedky na zabezpečenie nevyhnutnej prvej pomoci.

Odporúčame vám, rozšíriť svoju výbavu o praktické lavínové batohy z airbagom, ktoré vás v prípade strhnutia lavíny a aktivovania špeciálneho airbagu dokážu udržať na jej povrchu. Tento mechanizmus už zachránil nespočetné množstvo životov a v súčasnosti patrí medzi odporúčanú výbavu.

Čo potrebujete na lavínovú záchranu

Čo robiť pri páde lavíny ak zasypala práve vás

Vždy zo sebou noste vyššie spomenuté bezpečnostné prvky, a postupujte podľa platných pravidiel. Noste so sebou a všade kde to bude možné lavínový airbag, pri spustení lavíny ho ihneď aktivujte. Rozhodne nečakajte až lavína dorazí ku vám, vtedy už bude pravdepodobne neskoro. Lavínovému airbagu trvá niekoľko sekúnd (cca 5 - 6 sekúnd) než sa plne aktivuje a poskytne vám maximálnu možnú ochranu. Fyzikálne procesy airbagu zabezpečia, aby ste ostali na povrchu lavíny, niekedy zostanete zaborený len po pás. Pokiaľ to bude možné snažte sa uniknúť z lavíny menévrom na jednu zo strán, kde nie je taká silná a kde to bude oveľa bezpečnejšie. 

Ak sa nachádzate v žľabe snažte sa dostať aspoň na jej okraj. Pokiaľ budete zasypaný, veľa toho už nezmôžete, zostáva vám len bojovať, aby ste sa dostali na povrch. Snažte sa vytvoriť vzduchovú kapsu ak je to možné, pravdepodobne však nebudete môcť hýbať končatinami, preto pokiaľ máte zo sebou lavínový vyhľadávač zachovajte pokoj a čakajte na pomoc.

Čo robiť v prípade pádu lyvíny

Ako hľadať obeť lavíny a určite miesto zasypania

  1. Pokiaľ vás lavína nezasypala nakrátko sa zastavte a zhodnoťte ďalšie riziko. Musíte si byť istý že nehrozí ďalší zosuv, ktorý by mohol ohroziť vás aj ostatných skialpinistov v skupine.
  2. Rýchlo spočítajte všetkých členov skupiny, rozhoduje rýchlo a s rozvahou.
  3. Pokiaľ niekto chýba, zistíte kde bol videný naposledy.
  4. Medzi tým delegujte na niekoho, nech zavolá pomoc HSZ.
  5. Následne zapnite vyhľadávač do stavu prijímania signálu (vyhľadávania) a lokalizujte zasypaného pomocou vyhľadávača. Každý kto má vyhľadávač v skupine nech spraví to isté. Niektoré lavínové vyhľadávače dokážu lokalizovať naraz viacero zasypaných, čo poskytuje určitú výhodu. Taktiež vám ukáže približný smer k zasypanému. Odporúčame tiež vypnúť všetky ostatné elektronické zariadenia okrem spojenia zo záchranármi.
  6. Začnite hľadať v oblasti, kde bola obeť naposledy videná, hľadajte stopy ako rukavice, palice, a ďalšie vybavenie.
  7. Metodicky hľadajte v pásoch širokých maximálne 40 metrov, ideálne menej pokiaľ je záchrancov viacej.
  8. Pokiaľ nájdete miesto zasypania, zmobilizujte ostatných. Akonáhle sa priblížite 10 m k zasypanému spomaľte a označte miesto. Ďalej postupuje až do 5 m k zasypanému, kde umiestnite ďalšiu značku smerujúcu v smere vašej trajektórie.
  9. Pri konečnom priblížení držte vyhľadávať blízko snehu a pomaly sa k tomuto bodu približujte zo všetkých smerov, pričom zachovajte konzistentnú orientáciu vysielača a prijímača.
  10. Následne je na rade lavínová sonda, ktorá dokáže lokalizovať presné miesto zasypania, ako aj hĺbku kde sa osoba nachádza. Rýchlo ju zložte a začínajte hľadať špirálovito. Sondu zapichnite približne každých 25 cm od posledného označenia. Je vhodné, aby v mieste hľadali viacerí záchrancovia a urýchlili tým celú záchranu.

Ako hľadať obeť lavíny

Ako vyhrabať zasypaného

Pokiaľ ste lokalizovali sondou presne miesto zasypania. Sondu nechajte zapichnutú na mieste a začnite s fyzicky najnáročnejšou prácou. Za krátky čas musíte rýchlo a efektívne vyhrabať a presunúť obrovské množstvo snehu. Túto prácu, ako aj prácu s vyhľadávačom a sondou si treba nacvičiť dopredu. Ideálne je, aby ste si najnovšie postupy prešli so skúseným inštruktorom.

  • Začnite kopať v pozícií, ktorá sa nachádza približne 1 m z kopca od lokalizovanej sondy (v závislosti od veľkosti lavíny to môže byť menej aj viac).
  • Kopte smerom k spodnej časti sondy.
  • Sneh odhadzujte ďalej od miesta zásypu a lopaty často vymieňajte, aby ste mohli vynaložiť čo maximálne úsilie. 
  • Akonáhle sa dostanete bližšie k obeti zasypania, mierne spomaľte.
  • Najskôr odhaľte tvár až potom obeť vykopte kompletne.

Ako vyhravbať zasypaného

Prvá pomoc je základ

Lokalizácia a vykopanie obete lavíny skôr, ako sa zadusí je hlavným cieľom každého záchrancu. Väčšina obetí však utrpí aj traumu. Ak trauma nie je smrteľná, budú z najvyššou pravdepodobnosťou potrebovať prvú pomoc a následnú lekársku pomoc.

Poskytnite zasypanému prvú pomoc 

V najhorších možných prípadoch, kedy nastane zástava krvného obehu a zasypaný nebude dýchať budete musieť použiť KPR (30 stlačení hrudníka + 2 záchranné vdychy, približne 100 stlačení hrudníka za minútu). Taktiež budete pravdepodobne v tých lepších prípadoch riešiť hypotermiu (podchladenie) a širokú škálu rôznych traumatických zranení (napr. zlomeniny, pomliaždeniny, krvácania a pod.). Záchrana v takýchto situáciách prichádza aj po niekoľkých minútach (pokiaľ na miesto prichádza vrtuľník, tak určite rátajte minimálne polhodinu od ohlásenia) a vaša nečinnosť v zmysle čakania na pomoc, bez poskytnutia prvej pomoci môže mať fatálne následky.

Tieto informácie by si však pýtali ďalší samostatný článok, v ktorom by sme sa na jednotlivé kroky pozreli podrobnejšie. V praxi vám však vystačí aj základný kurz prvej pomoci, ako aj prípravné školenia na zvládnutie takýchto situácií. Absolvovať tiež môžete základný alebo rozšírený lavínový kurz pre začiatočníkov i pokročilých borcov.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport