Ako vybrať športové vložky do lyžiarok
06.12.2021

Ako vybrať športové vložky do lyžiarok

Vhodný výber ideálnych vložiek do lyžiarok a športovej obuvi je kľúčom k bezbolestnému a pohodlnému športovaniu. Noha je prirodzene prispôsobená na chôdzu a beh, nie je statická ako je tomu v prípade, keď si obujete lyžiarky. V každej jednej topánke je noha zaťažovaná veľmi špecificky. Mnoho faktorov ovplyvňuje zakrivenie chodidla, jeho šírku a možnosti, preto je veľmi dôležité zvoliť obuv a vhodné príslušenstvo na to, aby noha v uzavretom priestore príliš netrpela.

Výber vhodných lyžiarok
Dôležité parametre pri výbere lyžiarok
Ako si vybrať ideálne vložky do lyžiarskych a športových topánok
Vložky Thermic
Vložky Sidas

Výber vhodných lyžiarok

Ak sa chcete venovať zjazdovému lyžovaniu, mali by ste vedieť, že vaše chodidlá v lyžiarkach sú statické a vystavené tlaku lyžiarok zo všetkých strán. Záťaž na nohy je v tomto prípade odlišná ako je tomu pri bežnej obuvi a chôdzi. Avšak lyžiarky musia byť vždy pevne pritiahnuté a správne zapnuté, aby ste na základe impulzov mohli ovládať lyže. V opačnom prípade dochádza k bodavej bolesti v miestach, kde lyžiarka dobre nesedí a samozrejme sa vám sťažuje aj ovládanie lyží a hrozí väčšie nebezpečenstvo úrazu, ako keď máte všetko pod kontrolou a hlavne bez bolesti.

Dôležité parametre pri výbere lyžiarok

Lyžiarsku výstroj si zoženiete v ktoromkoľvek športovom obchode. Predtým si výber značky môžete prelistovať aj na ich internetových stránkach. Vhodné lyžiarky sa poznajú podľa týchto parametrov: správna veľkosť a šírka chodidla na oboch nohách (musí byť presne zmeraná) a flex index lyžiarok. V kamennej predajni vám veľmi rýchlo poradia a zmerajú tieto parametre prostredníctvom meracieho prístroja. Pred meraním si na nohy nasaďte ponožky alebo podkolienky, skrátka to čo zvyknete nosiť na športovanie. Buďte trpezliví pri výbere správnej veľkosti a modelu.

Ak si objednávate lyžiarky cez internet, odporúčame vám odmerať si nohu takto: obkreslite si obe chodidlá a zmerajte si ich dĺžku a šírku v mm. Potom si pozrite veľkostnú tabuľku výrobcu a vyberte si lyžiarky o pol čísla väčšie. Ak chcete mať istotu, kúpte si lyžiarky o číslo väčšie, ako vám po zmeraní vyjde v tabuľke. Lyžiarky majú svoj flex index (tvrdosť skeletu lyžiarky), špeciálnu výplň-papuču a vplyvom hrúbky nasadenej ponožky, lyžiarskej/ortopedickej vložky, tepla, tlaku i potu sa papuča roztiahne, pretože sa vaša noha o čosi začne rozpínať, preto je vhodná väčšia veľkosť ako bežne nosíte. Zapnite klipsne zhora nadol a zapnite sa do lyží. Ak vás netlačia ani trošku špičky prstov, zvolili ste správnu veľkosť. Číslovanie lyžiarok sa môže meniť v závislosti od výrobcu, preto môžete vidieť rôzne varianty určenia veľkosti.

Tvrdosť lyžiarok sa pohybuje od začiatočníckych (40 ž 70), rekreačných (70 až 90) až po stredne tvrdé športové lyžiarky (100 až 120). Poznáme aj stupnicu od 130 do 140. Tieto kategórie sa líšia aj od toho pre koho sú lyžiarky určené. Nemusíte mať obavy, tvrdosť lyžiarky sa dá regulovať pomocou zadných skrutiek o 10 čísel viac alebo menej.

Ako si vybrať ideálne vložky do lyžiarskych a športových topánok

V špecializovaných predajniach je možnosť si vybrať vložky na mieru do lyžiarskych a športových topánok. Pri kúpe športových vložiek si ušetríte problémy, ktoré sa nemusia objaviť hneď pri prvej jazde v nových lyžiarkach. Myslíme si, že kúpa športovej či lyžiarskej obuvi by mala byť sprevádzaná výkladom a odporúčaním, čo do nich vložiť, aby sa vám pohodlne športovalo. Vložky odporúčame kúpiť priamo na mieste a v deň nákupu lyžiarok či športovej obuvi. Ich cena sa pohybuje od 20 € vyššie.

Lyžiarske vložky sú odizolované od základne, aby poskytli komfort, teplo a ochranu pri zimných športoch. Máte možnosť si vybrať z pánskych, dámskych i detských vložiek a lyžiarok a príslušenstva k nim. Najčastejšie príslušenstvo, ktoré odporúčame pri kúpe lyžiarok sú napr. taška na lyžiarky, silikónové podložky, tvarovateľné, ortopedické či vyhrievané vložky. Navyše ortopedické vložky vám ošetria morfológiu vášho chodidla, či už máte nízku, vysokú alebo normálnu výšku klenby.

Vložky Thermic

Vďaka zatepleným a vyhrievaným vložkám Therm-ic si užijete zimu na plné obrátky. Počas celého dňa strávenom na snehu sa nemusíte báť zmrznutých končekov prstov či prechladnutia od nôh, pretože vložky Thermic poskytujú dostatočnú tepelnú izoláciu, ktorá bráni prieniku chladu do topánok. Sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov (koža) a navyše si môžete aj upraviť veľkosť, aby mohli plniť svoju funkciu.

Therm-ic ponúka vyhrievané vložky, ktoré sa dokážu prispôsobiť skeletu lyžiarok a dokážu vás ochrániť pred chladom po dobu až 19 hodín. Sú nielenže jednoduché a praktické, ale poskytujú možnosť regulácie tepla pomocou ovládača na hornej časti vložky. Fungujú na batériu a môžu sa ovládať aj cez Bluetooth. Vložky Therm-ic sú testované v zimnom teréne prostredníctvom profesionálov od 98. roku založenia. Zvyšujú výkon a zlepšujú ochranu športovca v teréne. Spoločnosť Therm-ic spolupracuje s Rossignol, Tecnica, K2, Sievi a ponúka aj rukavice, vyhrievané ponožky, sušiace a vyhrievacie systémy vhodné na každodenné použitie.

Thermic

Vložky Sidas

Výrobky francúzskej značky Sidas sú dnes vo viac ako 200 špecializovaných predajní lyžiarskych, športových a outdoorových potrieb v Česku a Slovensku. Od roku 1975 značka Sidas neustále napreduje v technológii tvarovania lyžiarskych podložiek na mieru. Vložky tejto značky sú prispôsobené viacerým aktivitám v živote človeka. Pre bežcov sú vytvorené antibakteriálne anatomicky tvarované, 3D športové vložky s gélovou výstelkou, ktoré podporujú klenbu a tlmia nárazy na pätovú kosť. Pre outdoorové športy sú vyvinuté umývateľné vložky, ktoré zaručia komfort, optimálnu priedušnosť a podporu klenby chodidla vďaka perfektnému dizajnu a pätovému vankúšiku EVA, ktorý tlmí nárazy. Pre futbalistov sú v ponuke anatomicky tvarované, 3D vložky s gélovou pätou, ktorá chráni Achillovu šľachu, s protišmykovým perforovaným materiálom so špeciálnou výstelkou, ktorá chráni kĺby prstov na nohách. Sidas podporuje výrobu vložiek, ktoré sú špeciálne navrhnuté na tlmenie nárazov pri tvrdých dopadoch, ako je tomu tak pri basketbale, volejbale či hádzanej. Priedušné multi-športové vložky s gélovým vankúšikom odolávajú najextrémnejším otrasom vďaka technológii Podiane®I+ a absorbujú až 90 % energie nárazov, čím chránia kĺby tela. TPU Flex zas zaisťuje lepšiu stabilitu, podporuje klenbu a kontroluje pronáciu. Sidas navrhol anatomicky tvarované 3D vložky pre podporu 3 typov klenieb chodidla, ktoré rovnomerne rozložia tlak, odpružia prednú časť chodidla, PU gél v päte absorbuje nárazy. Povrch týchto textilných vložiek je trvanlivý a umývateľný.

Sidas

Zaujal vás tento článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport