Ako vybrať kvalitný a pohodlný zimný overal
13.11.2023

Ako vybrať kvalitný a pohodlný zimný overal

Keď príde zima a teploty klesajú pod bod mrazu, správne zimné oblečenie sa je absolútnou nevyhnutnosťou. Či už ste vášnivým lyžiarom, snowboardistom, zimným turistom alebo pracujete vonku v chladnom počasí, zimný overal je jedným z kľúčových prvkov, ktorý vás ochráni pred chladom a zabezpečí, aby vaše zimné aktivity boli nielen bezpečné, ale aj príjemné. Ako si ale vybrať ten pravý? Tu je niekoľko tipov, na čo si dať pozor.

Materiál a izolácia je v zime rozhodujúca
Dôležitá je aj vodeodolnosť a priedušnosť overalu
Konštrukcia a funkčnosť zimného overalu
Ako vybrať pohodlný detský zimný overal
Prečo sú overaly dôležité a aké sú benefity nosenia?

Materiál a izolácia je v zime rozhodujúca

Pri výbere prvého zimného overalu by ste sa mali zamerať predovšetkým na materiál a jeho technické prevedenie. Hľadajte overal, ktorý je vyrobený s použitím viacvrstvového dizajnu. Vonkajšia vrstva by mala byť vodeodolná a vetruodolná , zatiaľ čo vnútorné vrstvy by mali zaisťovať izoláciu a odvod vlhkosti od tela. Z hľadiska izolácie existujú rôzne typy zateplenia - syntetická, prírodná (ako je páperie alebo perie) alebo dokonca recyklované materiály. Každý má svoje prednosti a nevýhody, no všeobecne platí, že páperie poskytuje lepšiu tepelnú izoláciu pri nižšej hmotnosti, zatiaľ čo syntetické izolácie sú často odolnejšie vo vlhkom prostredí.

Dôležitá je aj vodeodolnosť a priedušnosť overalu

Nepremokavosť 

Hľadajte overal s vysokým hodnotením vodného stĺpca (napr. 10 000 mm a viac), ktorý poskytuje dostatočnú ochranu proti vlhkosti. Mnohé overaly majú aj podlepené švy pre dodatočnú ochranu pred vlhkým prostredím, dažďom a snehom.

Priedušnosť

Aj keď je dôležité zostať v suchu, je rovnako dôležité, aby materiál umožňoval odchod telesnej vlhkosti von, aby ste sa nepotili a zostali v teple a suchu. Vysoká priedušnosť (napr. 10 000 g/m²/24h) je preto pri zimných overalov nevyhnutná.

Konštrukcia a funkčnosť zimného overalu

Ergonomický strih

Overal by mal byť navrhnutý tak, aby vás neobmedzoval v pohybe, a to aj pri vrstvení ďalších kusov oblečenia pod neho. Vyhľadajte ergonomické prvky, ako sú pred-tvarované kolená, elastický pás alebo strečové traky.

Prispôsobenie overalu

Dobrý zimný overal by mal ponúkať rôzne možnosti prispôsobenia a nastavení, ako sú nastaviteľné ramenné traky, manžety na rukávoch a nohaviciach alebo upínací systém na kapucni a pásu, aby ste mohli overal prispôsobiť svojej postave a potrebám.

Vetranie a funkčnosť materiálov

Pri intenzívnej fyzickej aktivite oceníte vetracie zipsy, ktoré pomôžu regulovať telesnú teplotu. Výborne padnú aj funkčné materiály ktoré rýchlo schnú a dokonale odvádzajú prebytočnú vlhkosť do vonkajšej časti látky, čí sa zabezpečuje prirodzená termoregulácia tela v zimnom období.

Odolnosť

Zimné overaly by mali byť vyrobené z odolných materiálov, ktoré vydržia opotrebenie pri aktivitách, ako sú lyžovanie alebo pobyt v náročnom vysokohorskom prostredí. Najčastejšie sú vyrobené zo syntetických materiálov, ako je nylon, polyester, ktoré zabezpečujú dokonalú vonkajšiu ochranu a zvládnu aj náročnejšie zaobchádzanie.

Ako vybrať pohodlný detský zimný overal

Pri výbere zimného overalu pre deti je dôležité myslieť nie len na hore uvedené vlastnosti, ale aj na ďalšie špecifiká:

  • Rastová rezerva: Deti rastú rýchlo, takže je vhodné vyberať overal s dostatočnou rezervou pre rast dieťaťa. Netreba však zabúdať že príliš veľké overaly môžu byť niekedy skôr na škodu. Niektoré overaly majú rukávy a nohavice, ktoré sa dajú predĺžiť a prispôsobiť rastúcemu dieťaťu.
  • Bezpečnosť: Reflexné prvky sú dôležité pre lepšiu viditeľnosť dieťaťa za súmraku alebo v noci.
  • Trvanlivosť: Overal by mal byť dostatočne pevný, aby vydržal časté pády a hru v snehu.
  • Údržba a starostlivosť: Deti sa často a rýchlo zašpinia, či už od blata, mokrého či špinavého snehu, preto je dôležité, aby bol overal ľahko umývateľný a rýchlo schnúci. O detský overal sa staráte podobne ako o väčšinu športového oblečenia - perte ho len na 30-tke, nepoužívajte agresívne aviváže, nežehlite a na impregnáciu vonkajšieho materiálu používajte iba impregnačné spreje od overených výrobcov.

Vyberáme luxusný overal od značky Goldbergh

Ak hľadáte niečo, čo kombinuje funkčnosť a štýl, môže byť luxusný overal od značky Goldbergh tou pravou voľbou. Táto značka je známa svojou vysokou kvalitou a elegantným dizajnom zimných overalov Goldbergh, čo ocenia hlavne módne orientovaní milovníci zimných športov.

  • Materiály: Overaly od Goldbergh často využívajú kvalitné materiály, ako je technický strečový materiál, ktorý poskytuje slobodu pohybu a pritom drží tvar.
  • Dizajn: Goldbergh sa zameriava na štýlový dizajn, takže môžete očakávať moderné strihy a vzhľad, ktorý odolá módnym trendom.
  • Exkluzivita: S overalom od Goldbergh budete vynikať na svahu aj v meste, čo potvrdí váš zmysel pre štýl a kvalitu.

Prečo sú overaly dôležité a aké sú benefity nosenia?

Overaly sú dôležité, pretože poskytujú komplexnú ochranu proti chladu a vlhkosti, a to od hlavy až k pätám. Sú to jednodielne riešenia, ktoré zabraňujú snehu a vetru dostať sa k telu, čo je pri aktivitách v zimnom prostredí veľmi dôležité.

  • Teplotná regulácia: Overal ponúka spoľahlivú reguláciu telesnej teploty pri rôznych zimných aktivitách.
  • Komfort: Eliminuje potrebu viacerých vrstiev oblečenia, čo zvyšuje pohodlie.
  • Úspora času: Oblečenie jedného kusu je rýchlejšie a jednoduchšie ako obliekanie viacerých vrstiev.
  • Univerzálnosť: Mnoho overalov môže byť použitých na rôzne zimné športy a aktivity.

Vybrať správny zimný overal znamená nájsť rovnováhu medzi teplom, ochranou a pohybom. Či už siahnete po funkcionalite pre vaše deti alebo luxusné značky Goldbergh pre seba, hľadajte kvalitné materiály a inteligentný dizajn. S dobrým overalom prežijete zimu pohodlne, a či už na svahu alebo v meste, budete pripravení na akékoľvek počasie.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport