Ako si vybrať kvalitnú lyžiarsku bundu a nohavice
05.01.2023

Ako si vybrať kvalitnú lyžiarsku bundu a nohavice

S výberom ideálnej lyžiarskej bundy a nohavíc sa neunáhlite, pretože to nie je lacná a jednoduchá záležitosť. Je nám jasné, že lyžiarske oblečenie nekupujete iba na jednu sezónu, ale predpokladáte že vám vydrží oveľa dlhšie. Dávajte si pozor a vyvarujte niektorým základným chybám pri výbere oblečenia, materiálov, technológií, parametrov a vhodnej veľkosti. Pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu, ktorý vás prevedie výberom lyžiarskej bundy a nohavíc, poďme na to!

Len aby sme nezabudli, na našom e-shope nájdete radu kvalitných lyžiarskych búnd a nohavíc, okrem toho si môžete vybrať zimné bundy alebo zimné nohavice pre ktorékoľvek športové aktivity (skialpinizmus, lyžovanie, snowboarding, bežkovanie a pod.). Zastavte sa u nás v Najšporte a s výberom vám radi a ochotne poradíme v našich špecializovaných športových predajniach.

Použitie lyžiarskej bundy a nohavíc
Typ lyžiarskej bundy a nohavíc
Materiál a technológie
Vlastnosti lyžiarskeho oblečenia

Použitie lyžiarskej bundy a nohavíc

Lyžiarske bundy a nohavice, ako vonkajšia vrstva zohrávajú dôležitú úlohu pri udržaní vášho pohodlia a predovšetkým vás chránia pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi (zima, dážď, sneh, ľad a vietor). V súčasnej dobe si môžete vybrať z množstva produktov od teplých, zateplených modelov, po ľahké, strečové, priedušné či vodeodolné oblečenie.

V prvom kroku sa musíte rozhodnúť, pre aký typ lyžovania budete bundu a nohavice používať (napr. zjazdové lyžovanie, all-mountain, freeride, skialpinizmus či freestyle). Taktiež zohráva dôležitú úlohu aj pohodlie jazdca, zostať v teple a v suchu za každého počasia. Určite existujú aj iné hľadiská, ako je konštrukcia, strih, vrecká alebo materiál. Pokiaľ sa venujete freeridu, all-mountain alebo skialpu, tak určite oceníte ľahkú, priedušnú a vodeoodolnú bundu, ktorá vás navyše nebude obmedzovať v pohybe.

Ako vybrať lyžiarsku bundu a nohavice

Typ lyžiarskej bundy a nohavíc

Ďalším krokom pri výbere správneho oblečenia je typ lyžiarskej bundy alebo nohavíc. Na výber máte zateplené, univerzálne (3-vrstvové) softshellové alebo hardshellové bundy či nohavice.

Zateplené

Izolované bundy a nohavice sú ideálnou voľbou pre lyžiarov. Jedná sa o masívnu zateplenú konštrukciu, ktorá vás dokonale izoluje od chladu a vlhkosti. Najčastejšie sa používa syntetická izolácia (Primaloft, Primaloft Silver, Insulation) a prírodná izolácia (merino a páperie).

Univerzálne

Sú obľúbenou voľbou pre jazdcov, ktorí hľadajú univerzálne parametre 3 v 1. Toto oblečenie disponuje  vonkajšou látkou s vodeodolnou úpravou, strednou izolačnou vrstvou a vnútornou tkaninou, ktorá zabezpečuje prirodzenú termoreguláciu. Nevýhodou týchto búnd a nohavíc je o niečo vyššia hmotnosť a väčší objem. Sú však ideálnou voľbou pre začiatočníkov, mierne pokročilých jazdcov a pre všetkých športovcov, ktorý hľadajú všestranne využiteľné oblečenie.

Softshellové

V dnešnej dobe sú už bežný typom bundy alebo nohavíc. Čo sa týka nohavíc tak sa jedná o najobľúbenejšiu kombináciu vďaka skvelým vlastnostiam pružnosti, pohodlnosti a ďalších parametrov. Hodia sa od nepriaznivého počasia vďaka výrobným priedušným vlastnostiam, vodeodolnou úpravou a vetruodolným vlastnostiam. Skladá sa najčastejšie z 2-vrstvovej látky, ktorá býva v niektorých modeloch zateplená.

Hardshellové

Tieto bundy a nohavice sú vyrobené zo špeciálnej 3-vrstvovej látky, ktorá je ľahká, tenká, vodeodolná a vetruhodolná. Tieto bundy však nie sú zateplené, pozostávajú iba z ľahkej tenkej konštrukcie. V zimnom období je nutné vrstvenie. Majú robustnejšiu konštrukciu, dostatok úložného priestoru, sú ľahko zbaliteľné a majú veľkorysý strih. Tieto látky vás ochránia pred nepriaznivým počasím vďaka priedušnej a vodeodolnej membráne, podlepeným švom a špeciálne navrhnutej konštrukcií. Tieto bundy sa skôr hodia do technickejšieho terénu (skialpinizmus a horolezectvo).

Lyžiarske bundy a nohavice - ako vybrať

Materiál a technológie

Bunda a nohavice musia byť vyrobené z čo najkvalitnejšieho vodeodolného a vetruodolného materiálu, ktorý je navyše priedušný a dokáže vás ohriať. Množstvo komerčných značiek sa zameriava iba na niektoré vlastnosti, preto si vyberte radšej drahšie, technicky prepracovanejšie oblečenie, ktoré vám vydrží aj niekoľko sezón, ako lacné napodobeniny ktorých sa po sezóne jednoducho zbavíte. 

Kvalitné bundy by mali mať kvalitnú vrchnú časť bundy, aby chránila vaše kríže, chrbát a trup pred chladom a prípadným pádom. Taktiež musia mať dobre tvarované ramená, lakte a nohavice kolená, ktoré vás nebudú obmedzovať v pohybe. Toto oblečenie musí disponovať dodatočnou ventiláciou, nastaviteľnosťou, praktickým vreckami, prúžkami alebo pútkami na opasok.

Vlastnosti lyžiarskeho oblečenia

Pozrite si zoznam týchto 7 vecí, ktoré by mali mať dobré lyžiarske nohavice a bundy:

  1. Vetranie v oblasti podpazušia - Lyžovanie je aktívny šport pri ktorom sa vaše telo potí. Túto priedušnosť môžete zvýšiť otvorením ventilácie v oblasti podpazušia. Väčšina nových moderných búnd toto umožňuje.
  2. Snežný pás - Vďaka tomuto systému sa pod bundu a naopak do lyžiarky v prípade nohavíc nedostane sneh. Pri niektorých modeloch sa dá odopnúť a môžete bundu používať aj bez pása.
  3. Vnútorný elastický rukáv s otvorom na palec - Táto vychytávka vás nielenže zahreje, ale tiež zabráni prenikaniu snehu a chladu do rukáva lyžiarskej bundy.
  4. Nastaviteľné rukávy a nohavice - V spodnej časti nohavíc je nastaviteľná veľkosť na suchý zips, sťahovací remienok alebo gumička ktorá zabraňuje prenikaniu snehu do lyžiarky. Zároveň týmto disponujú aj rukávy, ktoré plnia rovnakú funkciu, ako nohavice.
  5. Vodeodolné alebo vodotesné zipsy - všetky zipsy by mali byť z vonkajšej strany ošetrené nepremokavou úpravou, prípadne sú podlepené alebo disponujú špeciálnou pogumovanou textúrou, ktorá zabraňuje prenikaniu vody, vetra a chladu do bundy. Sú súčasťou hlavného zipsu, bočných, odvetrávacích a vreckových zipsov.
  6. Vnútorné a vonkajšie vrecká - Všeobecne platí, že čím viac vreciek, tým lepšie. Určite využijete praktické vrecko pre váš smartfón, skipas, okuliare, peňaženku a ďalšie užitočné priestory.
  7. Reflexné prvky - Určite chcete, aby ste boli dobre viditeľný na svahu. Vyberte si oblečenie ktoré disponuje aspoň základnými reflexnými prvkami.

Lyžiarske nohavice - Poradíme s výberom

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport