Ako vybrať ideálne snežnice
10.01.2023

Ako vybrať ideálne snežnice

Kto miluje zimnú krajinu, nedá dopustiť na pravidelné prechádzky v snehu, po lesných chodníčkoch i po náročnejších turistických trasách. Zimné scenérie lákajú davy turistov, aby si oddýchli, zažili adrenalín, ale aj načerpali silu z pokoja zimnej krajiny. Ak vás nadchli prechádzky v hlbokom snehu alebo po zamrznutom povrchu, dbajte na svoju bezpečnosť svedomitou prípravou a výberom tej najkvalitnejšej turistickej a skialpovej výbavy, ktorá vám zaručí komfort a istotu pri chôdzi.

Výber ideálnych snežníc pre turistiku, skialpinizmus alebo bežecké lyžovanie vie niekedy poriadne zamotať hlavu. Dôležité je vedieť na akú činnosť snežnice potrebujete, aby sa vám počas vašej záľuby nič zlé nestalo. Bezpečnosť a kvalita nadovšetko. Čo musíte zohľadniť pri ich výbere a na čo si dať pozor, vám prezradíme v nasledujúcom článku. S výberom vám radi a ochotne poradíme online alebo offline v Najšporte

Ako sa rozdeľujú snežnice a ktoré sú pre vás ideálne
Na čo si dať pozor pri výbere snežníc
Praktické rady pri výbere snežníc

Ako sa rozdeľujú snežnice a ktoré sú pre vás ideálne

Snežnice sú akési nástroje, ktoré sa pripevňujú na správnu zimnú obuv a tým uľahčia pohyb po rôznych typoch snežného terénu. K tým tradičnejším sa zaraďujú drevené alebo prútené s koženým viazaním a sieťovou výplňou. Modernejšie snežnice sa držia tvarovo tých tradičných, ale majú pár obmien. Sú v nich použité ľahké kovy (hliník), syntetické materiály a plasty pre ľahšiu manipuláciu a väčšiu bezpečnosť.

Typy snežníc sa rozlišujú podľa materiálu z akého sú vyrobené a podľa toho, kam sa s nimi chystáte ísť. Klasické snežnice disponujú oválnym alebo slzovým dreveným/laminátovým/bambusovým rámom s príslušným výpletom a koženým viazaním typu H - okolo päty, priehlavku a špičky nohy. Hodia sa do miernejších terénov, pri presunoch z bodu A do bodu B.

Súčasné viazanie použité v moderných snežniciach je pevné, teda obmedzené alebo s voľnou pohyblivou pätou s plnou rotáciou. Moderné snežnice kovové tvaru medvedej laby alebo slzy s remienkovým viazaním sú vyrobené z odolných materiálov. Hodia sa pri pohybe v náročnom teréne a v hlbokom snehu. Moderné plastové snežnice sú vyrobené z kvalitného a odolného materiálu, ktorý sa osvedčuje v najnáročnejších zimných terénoch. Zdobí ich ozubenie, ktoré sa vám hodí pri brzdení pri zostupe alebo pri výstupe.

Bežecké snežnice sú malé a celkom ľahké doplnky pri kondičnom behu v upravenom teréne. Rekreačné/chodecké snežnice sú o trošku väčšie než bežecké a využijete ich na krátke prechádzky. Turistické alebo alpinistické snežnice sa výborne hodia na dlhé i tiahle výlety v rôznych typoch terénu. Sú široké cca 25 cm a dlhé 76 cm. Každý výrobca uvádza tabuľku veľkostí snežníc, kde si podľa mier vlastného chodidla viete vybrať svoju veľkosť snežníc. A ako sa snežnice pripevňujú? Snežnice si jednoducho aplikujete na príslušnú obuv do terénu, alebo si kúpite komplet, ktorý do seba krásne zapadá.

Čím náročnejší terén chcete zdolávať, tým lepšie a prepracovanejšie snežnice potrebujete. V tomto prípade platí, že keď prechádzate veľmi členitým terénom, vyplatia sa vám užšie a kratšie snežnice s uchytením okolo špičky a päty. Najlepšou istotou je pripevnenie ozubenia na snežniciach, aby ste mali väčšiu istotu pri chôdzi. Pri behu využite ľahké a krátke typy snežníc. Niektoré snežnice disponujú funkciou zablokovania päty, čo slúži ako pomôcka pri dosiahnutí normálnej chôdze ako v bežnej obuvi. Ocenia ju pokročilí ale i začiatočníci.

Taktiež nezabudnite aj na to, že ak je terén veľmi vysokohorský a pokrytý hlbokými vrstvami snehu, musíte si obuť čo najväčšie a najširšie snežnice, aby ste sa nekĺzali a nezapadli do snehu. Zľadovatený terén zdoláte pomocou kratších a užších snežníc s ozubením. Súčasťou snežníc je aj viazanie. Voľné viazanie sa hodí na menej náročné túry s hlbokým snehom a pevné viazanie ocenia profesionáli, ktorí zdolávajú náročné chodníky pokryté veľkou vrstvou snehu.

Snežnice a ich typy

Na čo si dať pozor pri výbere snežníc

Faktory, ktoré ovplyvňujú výber snežníc je ich hmotnosť a hmotnosť vášho tela so záťažou (oblečenie a obuv, batoh a pod.). Prirátajte si k svojej váhe cca 10-15 kg a podľa toho si vyberte aj vhodný model snežníc. Zjednodušene povedané, že čím je človek “se vším všudy” ťažší, tým musí byť aj plocha snežnice väčšia. Všeobecne platí, že 15 cm² zodpovedá 1 kg. Ďalej je to terén, ktorý určuje celkový výber tvaru snežníc. Medzi neopomenuteľné faktory pri výbere snežníc patrí aj materiál z akého sú vyrobené. V minulosti sa pre snežnice používalo drevo, dnes sú to ľahké, tvrdené a tvarované plastové výlisky s kovovým rámom.

U snežníc si treba všímať, či majú tzv. predné, zadné, spodné, bočné ozubenie, ktoré výrazne zlepšuje pohyb v akomkoľvek teréne, zamedzí šmýkaniu a pomáha pri zostupoch zo strmých svahov. Taktiež aj dostatočne kvalitné viazanie nepodceňujte. I keď je to možno najdrahší komponent zostavy snežníc, musí byť stabilné a zároveň ľahké a pevné, aby ste nemuseli dvíhať veľkú záťaž a dostali ste sa bezpečne tam, kam potrebujete. K dispozícii je aj voľné viazanie, ktoré využijete pri chôdzi po strmých svahoch a v hlbokom snehu, ale i pevné, ktoré zaručí stabilitu v neľahkom teréne.

Veľmi cennou radou je isto vaša osobná skúsenosť so snežnicami. Ak ste si nie istý výberom snežníc v obchode ani po prečítaní mnohých návodov ako na to, v požičovni si môžete zapožičať podobný typ ak nie rovnaký a tak môžete konkrétne snežnice testovať viackrát v rôznom teréne, kým sa rozhodnete pre kúpu nových, svojich snežníc. Vyberte si ideálne snežnice - pre turistiku, skialp, bežecké lyžovanie a pod!

Ako vybrať snežnice

Praktické rady pri výbere snežníc

Tak ako pri bežnej turistike, lyžovaní, bežkovaní, nordic-walkingu alebo pri horolezectve sa používajú akési náčinia v tvare palíc, tak aj pri chôdzi v snežniciach v hlbokom snehu alebo po prašane sa vám budú hodiť teleskopické palice s dostatočnou veľkosťou tanierika, ktoré si prispôsobujete podľa tvaru a náročnosti terénu. Nielenže vám pomáhajú pri chôdzi, ale vďaka nim skúsite hĺbku snehu a udržíte rovnováhu v teréne. tzv. prídavný chvost na snežnice vám zaručí lepšie rozloženie váhy na nich. Nezabudnite na preventívnu impregnáciu oblečenia a trekovej obuvi, aby ste zamedzili rýchlemu premočeniu v snehu. Lyžiarskym voskom ošetrite kovové časti snežníc i palíc proti namŕzaniu.

Nezabudnite na pohodlný batoh a klasickú zimnú výstroj. V zime sa oblečte teplo, ale nie tak, aby ste sa v ňom zbytočne prehrievali. Pri chôdzi sa rýchlo zahrejete a pokožka bude lepšie dýchať cez priedušné športové oblečenie, ako cez tesné “umeliny” a mnohé zbytočné vrstvy. Pre istotu si pripravte dobrú obuv, mačky (ak by snežnice nestačili) a návleky, aby vám v prípade dlhej túry nepremokli nohavice. Ďalej si do batoha zbaľte obal na snežnice, náhradné termoprádlo, náhradnú bundu alebo vestu, ponožky, rukavice i čiapku, šál a slnečné okuliare, taktiež aj dostatok tekutín (teplých i vlažných) a občerstvenie, ktoré vám dodá silu na nasledujúce kilometre.

Môžete si vziať karimatku na sedenie, varič na uvarenie teplého nápoja, kompas alebo GPS a mapu trasy, ktorú chcete prejsť. Držte sa turistických značiek a nikdy nechoďte do ťažšieho terénu sám/sama. Vo dvojici sa vám pôjde ľahšie a v prípade núdze sa o vás partner postará. V tomto bode sa dostávame aj k tomu, že lekárnička a poznatky z prvej pomoci sa vám v prípade neľahkej situácie môžu veľmi zísť, kým príde pomoc. Ak idete na dlhšie vyberte si ten najlepší stan a spacák do takých podmienok, v akých predpokladáte, že sa ocitnete.

Doplnky a rady k snežniciam

3 rady na záver

  1. so snežnicami vám neodporúčame vstupovať do lyžiarskej stopy. Môžete tak prísť k úrazu a porušiť tak lyžiarsku trať.
  2. noste so sebou zvonček alebo rolničku na odplašenie divých šeliem, prípadne si spievajte.
  3. jednoduchšia a lacnejšie snežnice odporúčame pre začiatočníkov a príležitostných turistov, tie kvalitnejšie a drahšie zas pre pokročilých a skúsených športovcov.

Ak sa vám článok o snežniciach zapáčil, prečítajte si aj ďalšie podobne blogy:

Tím Najšport