Ako vybrať horský bicykel
14.07.2021

Ako vybrať horský bicykel

V tomto článku sa pozrieme na to, ako si vybrať ideálny horský bicykel, ktorý splní všetky vaše očakávania. Horské bicykle sú azda najpopulárnejšou a najpredávanejšou kategóriou v súčasnosti. Možno aj práve preto, že majú univerzálne použitie a zvládnu akúkoľvek trasu - či už ste v lese alebo na asfalte. Horský bicykel je navrhnutý tak, aby vám dodal dostatočnú istotu aj v náročnom teréne

Horský bicykel tak, ako ho (ne)poznáte
Pre koho je určený horský bicykel
Kategórie horských bicyklov
Rozdelenie bicyklov podľa určenia
Veľkosť kolies je dôležitá

Horský bicykel tak, ako ho (ne)poznáte

Horské bicykle boli stvorené pre jazdu v teréne. Sú vhodné na zdolávanie prudkých kopcov, pre jazdu po lesných cestičkách a na technické zjazdy. Základom je predná odpružená vidlica, bez ktorej by sme si horský bicykel v súčasnosti nevedeli predstaviť. V technickejšom horskom teréne vás udržia na zemi i v stope kvalitné horské plášte s drsnejším dezénom. Výrazné gripy plášťa zabezpečia dokonalú stabilitu aj v mokrom alebo bahnistom teréne.

Čo sa týka prevodov a radenia, tie sú o niečo ľahšie ako na cestných bicykloch. Ráta sa tu totiž s väčším stúpaním a náročnejšou jazdou v teréne. Hydraulické alebo mechanické kotúčové brzdy sú v dnešnej dobe základ. S klasickým V-brake brzdami sa už horské bicykle takmer neosádzajú - s výnimkou tých najlacnejších modelov. Výhodou kotúčových bŕzd je, že majú perfektný brzdný účinok, ľahko sa ovládajú a brzdia aj za mokra.

Horský bicykel tak, ako ho (ne)poznáme

Pre koho je určený horský bicykel

Horský bicykel je vhodný takmer pre každého nadšenca cyklistiky. Pýtate sa prečo? Takýto bicykel vás neobmedzuje vo voľbe trasy, je veľmi schopný v teréne a zvládne aj asfaltový povrch. Tieto bicykle sú dostupné vo veľkom cenovom rozpätí, množstve zaujímavých modelov a značiek, takže vybrať si môže naozaj každý. Ak inklinujete skôr k jazde na asfalte alebo poľných cestách, zvoľte skôr bicykel s užšími plášťami, vyššou geometriou a nižším odpružením - krosové bicykle. Všetky potrebné informácie o krosových bicykloch nájdete v článku - Ako vybrať ideálny krosový bicykel.

Pre koho je horský bicykel určený?

Kategórie horských bicyklov

Horské bicykle sú len hlavnou kategóriou, ktorá sa delí na množstvo ďalších podkategórií a to:

Pevné horské bicykle (Hardtail)

Hardtail alebo pevné horské bicykle disponujú prednou odpruženou vidlicou a pevným rámom. Sú veľmi rýchle, svižné, maximalizujú efektivitu šliapania a vďaka jednoduchému rámu sú najľahšie.

Celoodpružené horské bicykle (Full Suspension)

Full Suspension bicykle majú okrem predného odpruženia aj zadný tlmič. Vďaka tomuto prepracovanému systému je maximalizovaný kontakt s povrchom na predné a zadné koleso. Získate tým maximálnu trakciu a väčší pôžitok z jazdy v technicky náročnom teréne.

Rozdelenie bicyklov podľa určenia

Nasledujúce horské bicykle rozdeľujeme podľa určenia (na čo sú vhodné) a podľa využitia:

XC - Cross Country

Do tejto kategórie zaraďujeme hardtaily aj full suspension bicykle, ktoré ľahko zvládnu prudké stúpania a poradia si tiež v zjazde. Sú tiež vhodné pre jazdcov, ktorí vyhľadávajú bike maratóny alebo crosscountry závody. Najčastejšie zdvihy vidlíc, prípadne tlmičov, sú do 100 mm.

XC Cross Country bicykle

Trail

Tieto bicykle sú skôr stvorené pre zábavu a pohodlnú jazdu. Tieto bicykle sú ideálne na víkendové výlety do hôr, zvládnu prejsť akýkoľvek kopec. V podstate nie ste ničím limitovaný. Ich geometria je hravejšia, ako u XC a u týchto bicyklov nie je tak kladený dôraz na redukciu váhy.

Trailové bicykle

Enduro

Je ľahšia verzia zjazdových bicyklov, s ktorými sa dajú prekonávať náročnejšie zjazdy, ale aj náročnejšie stúpania, aj keď nie tak rýchlo ako s XC alebo trailovými bicyklami. Ich silnou stránkou je technická jazda v teréne, pričom často bývajú vybavené teleskopickou sedlovkou a väčšími zdvihmi.

Enduro bicykle

Downhill

Sú špecifické pre extrémne zjazdy v náročnom teréne, po šotoline a v bikeparkoch. Pre bežnú jazdu sa nehodia, nakoľko jazda hore kopcom je namáhavejšia. Na vrchol kopca jazdci využívajú lanovku. Ich geometria je stavaná na prudké zjazdy.

Zjazdové downhill bicykle

Veľkosť kolies je dôležitá

Horské bicykle dnes môžeme nájsť v dvoch rôznych rozmeroch kolies - 27,5” a 29”. Niekto by možno povedal, že sme zabudli na staršie 26” kolesá, no tie sa dnes už takmer nepoužívajú. Ktorý rozmer kolesa je lepší, aké sú výhody a nevýhody pri jednotlivých rozmeroch? Poďme sa teda pozrieť na večný boj medzi týmito rozmermi:

27,5” kolesá

V prvom rade si treba uvedomiť, že medzi týmito rozmermi nie je až taký zásadný rozdiel. Výhodou 27,5” kolies je to, že majú výborne akceleračné vlastnosti, hodia sa na technickejšie disciplíny a všade tam, kde sa chce jazdec viac vyhrať s terénom. Práve preto sa v posledných rokoch začali používať na bicykle s väčšími zdvihmi. Dôležitú úlohu tiež zohráva výška postavy, preto sa na bicykloch veľkosti XS a S používajú výhradne 27,5” kolesá.

29” kolesá

Bicykle osadené týmito kolesami poskytujú slušný komfort. Hodia sa na traily, XC či bikemaratóny, kde je zachovaná jednoduchá stavba hardtailového bicykla. Výhodou je, že takéto koleso lepšie absorbuje nárazy a ľahšie nimi prechádza. Na druhej strane má menšiu akceleráciu a je o niečo ťažšie. Taktiež sa nehodí na veľmi nízku váhu a výšku postavy, preto sa nezvykne osádzať na dámske modely veľkosti XS, S prípadne menšie M.

Zaujal vás článok o tom, ako vybrať vhodný horský bicykel? Tak neváhajte a prečítajte si aj ďalšie blogy:

Tím Najšport