6 tipov na rýchly tuning vášho bicykla
28.06.2021

6 tipov na rýchly tuning vášho bicykla

Cyklistika je veľmi zaujímavý koníček, ktorý prináša množstvo benefitov a výhod do vášho života. Veľmi dobre vieme, že tento šport je dosť náročný aj z hľadiska financií. Každý jazdec určite ocení rýchly, ľahký a kvalitný bicykel, ktorý sa však cenovo pohybuje vyššie. V tomto článku vám poskytneme niekoľko zaujímavých rád, ktoré vám pomôžu zlepšiť jazdné vlastnosti bicykla a dodajú vám dobrý pocit z jazdy, tak poďme na to!

1. Výmena plášťov za nové
2. Prechod na bezdušový systém
3. Vyberte si kvalitné a pohodlné sedlo
4. Komfortné gripy
5. Vyskúšajte rokmi overené SPDčka
6. Cyklistické oblečenie

1. Výmena plášťov za nové

Tým najlepším a najrýchlejšie realizovateľným upgradom vášho dvojkolesového tátoša je výmena plášťov za nové. Veľa bicyklov sú od výroby osadené základnými sériami plášťov, ktoré nesú často názov samotnej značky bicykla. Tieto plášte nie sú úplne zlé, ale zmes je často vyrobená z lacnejších materiálov, čiže môže byť tvrdá, s horším dezénom a vyššou váhou. Celkovo je potom správanie plášťa v teréne horšie, hrozí riziko pádu pri pošmyknutí, horšej trakcie a celkovo zhoršených jazdných vlastností. Kúpte si preto vyššie rady plášťov, pri ktorých si jazdu užijete naplno.

Plášte

2. Prechod na bezdušový systém

V súčasnosti sa dá takmer každý ráfik či koleso prerobiť na bezdušový systém pomocou jednoduchej pásky a tesniaceho roztoku tzv. mlieka. Vďaka bezdušákom sú kolesa oveľa viac odolné voči defektom. Taktiež vám umožňujú jazdiť na nižších tlakoch a taktiež znížiť celkovú hmotnosť kolies až o niekoľko gramov. Niektoré plášte sú priamo od výroby prispôsobené na systém bezdušového systému, preto lepšie zapadnú do ráfika a držia dlhšie tlak. Iné si môžete ľahko prerobiť na bezdušový systém. Ak potrebujete poradiť ako na to, prípadne zistiť viac informácií, prečítajte si náš článok o bezdušových plášťoch.

Bezdušové plášte

3. Vyberte si kvalitné a pohodlné sedlo

Vedzte či nie, kvalitné a pohodlné sedlo je základom každej jazdy. Nič vám nedokáže tak otráviť jazdu ako nesprávne sedlo, ktoré vás navyše tlačí. Pri kúpe nového bicykla vám v prvom rade odporúčame pôvodné sedlo jednoducho zabehnúť. To preto, aby ste mu dali šancu sa prispôsobiť kontúram vašej postavy. No ak vás aj po niekoľkých jazdách stále tlačí, je na čase sa poobzerať po niečom inom. Výber sedla je čisto individuálna voľba, na ktorú neexistuje návod. Niekomu vyhovuje tvrdšie, niekomu zase mäkšie sedlo. V konečnom dôsledku sa do sedla oplatí investovať, pretože pohodlný pocit z jazdy je najlepší.

Cyklistické sedadlá

4. Komfortné a pohodlné gripy

Gripy sú často prvotným kontaktom s bicyklom. Gripy sú tiež časťou bicykla, ktorá vám buď sadne alebo nieVýmena gripov za iné nie je drahý špás, pretože stoja len niekoľko euro, no pocit z jazdy vám dokážu spríjemniť oveľa viac, ako si myslíte. Niekomu vyhovujú mäkšie a niekomu tvrdšie gripy. Vyberte si napríklad overených výrobcov, ako sú Esi, BBB alebo Bontreger, ktoré tiež nájdete v našej ponuke cyklistických komponentov.

Gripy

5. Vyskúšajte rokmi overené SPDčka

Nášľapné pedále alebo SPD-čká sú vždy základ pre každého cyklistu, ktorý to myslí s bicyklovaním vážne, pokiaľ sa chcete posunúť o level vyššie. Využite SPDčka spolu s cyklistickými tretrami a dosiahnite v cyklistike nové ciele. Vedeli ste, že používanie nášľapných pedálov zvýši váš výkon až o 35 %? Dočítate sa o tom sa v článku - Ako vybrať tretry na bicykel.

SPD pedále

6. Kvalitné cyklistické oblečenie

Správne cyklistické oblečenie a obuv je základom. Na začiatku sa vám určite oplatí viac finančných prostriedkov investovať do kvalitnejšieho dresu, cyklistických nohavíc, bundy, návlekov alebo kvalitných cyklistických rukavíc. Tieto, ale aj ostatné veci vám pomôžu znížiť svalovú únavu, záťaž, zlepšiť aerodinamiku jazdy. V neposlednom rade tým získate na rýchlosti, výkone a predovšetkým komforte počas cyklovýletu.

Cyklistické oblečenie

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport