Ako si vybrať vhodnú kapsičku a tašku na bicykel
02.05.2023

Ako si vybrať vhodnú kapsičku a tašku na bicykel

Je jedno či používate bicykel alebo elektrobicykel na dochádzanie do práce, mesta, dlhšie cyklistické výlety. Skôr či neskôr budete potrebovať prepraviť dôležité veci a taška na bicykel sa môže stať vašou štandardnou cyklistickou výbavou. Cyklistický batoh je vhodný či už na dlhé alebo krátke cyklovýlety a kapsička vďaka svoju úložnému priestoru dokáže plne nahradiť klasický ruksak. S výberom vám radi a ochotne poradíme online na našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport

Prečo si zaobstarať cyklistickú kapsičku a tašku na bicykel?
Rozdelenie tašiek a cyklistických nosičov
Cyklovozík na prepravovanie nákladu
Rozdelenie kapsičiek a brašní
Doplnky k cyklistickým kapsičkám a taškám
Materiál cyklistických kapsičiek a tašiek

Prečo si zaobstarať cyklistickú kapsičku a tašku na bicykel?

Hlavnou výhodou kapsičiek na bicykel je že už viac nebudete potrebovať cyklistický batoh, ktorý je často ťažký, narúša váš posed a teda aj geometriu bicykla. Cyklistickú kapsičku môžete pohodlne a bez problémov osadiť na rám bicykla a vyraziť na vašu obľúbenú cyklotúru. Všetky veci pohodlne zmestite do priestranných tašiek, kapsičiek a iného úložného priestoru, ktorý je prispôsobený rozmermi, úchytmi na rám. Okrem toho disponuje dostatočným úložným priestorom. 

V zásade môžu byť tieto tašky pripevnené k rámu alebo popruhom dvoma hlavnými spôsobmi. V závislosti od konkrétneho typu, ktorý si vyberiete, sa môžete spoľahnúť, že budete mať miesto pre malé predmety (napr. servisné náradie, duša, malý snack) alebo viac miesta pre vaše veci (napr. oblečenie, jedlo, voda a pod.). Ak máte tendenciu cestovať na bicykli, hoci aj na pár dní, lepšie vám poslúži taška s väčším priestorom. Jeho objem závisí najmä od toho, ako je umiestnený. 

Na nosiči je viac miesta na špeciálne tašky, ktoré sa predávajú s držiakmi. Naopak na ráme je menej miesta pre kapsičky. Kľúčovým prípadom výberu je vždy ten, ktorý chcete mať stále pri sebe. K dispozícii sú aj tašky na základné servisné náradie alebo náhradnú dušu, ako aj náhradné oblečenie a tašky na všetko, čo potrebujete na jeden alebo dva dni cestovania. V neposlednom rade na trhu nájdete všetky modely vhodné aj na týždňový výlet.

Rozdelenie tašiek a cyklistických nosičov

Zadný cyklistický nosič

Zadný cyklistický nosič vám počas cyklovýletu poskytne dostatok priestoru pre vaše veci. Disponuje stabilnou konštrukciou na uchytenie cyklistickej výbavy. Počas suchého počasia si môžete veci prichytiť priamo na stojan bez potrebného krytu. V prípade vlhkého alebo daždivého počasia budete potrebovať špeciálnu tašku na zadný nosič alebo špeciálny kufor ktorý je umiestnený priamo na nosiči alebo prečnieva na jeho bočných stranách. 

Tieto nosiče sú vhodné na prepravovanie nákladu v rozmedzí od 10 do 22,5 kg. To vám plnohodnotne postačí aj na dlhšie výlety. Pokiaľ vám to nebude stačiť, tak na trhu nájdete ak objemnejšie tašky do 35 kg, tu si však treba dávať pozor na príliš vysokú hmotnosť a celkovú kombinovanú hmotnosť vášho bicykla. Tá by spolu nemala presiahnuť 135 kg (platí pre väčšinu rámov, pokiaľ výrobca neuvádza inak), to vám však odporúčame konzultovať s predajcom alebo si minimálne pozrieť manuál od bicykla. Majte však na pamäti že do tejto hmotnosti treba zarátať váhu bicykla, jazdca a nákladu.

Zadné nosiče sú navrhnuté tak, aby sa pripevnili k držiaku pomocou špeciálnych C svoriek, ktoré bývajú súčasťou montážneho balenia. Držiaky sa uchytia okolo rámových rúrok, kde sa uchytia šroubom.

Predný cyklistický nosič

Predný nosič tiež poskytuje dostatočný úložný priestor, pokiaľ máte už zadnú stavbu preplnenú vecami. Tieto nosiče zvyšujú hmotnosť prednej stavby vášho bicykla alebo e-biku. To môže v niektorých prípadoch ovplyvňovať aj riadenie a manipuláciu s bicyklom (rovnováhu). Predné cyklistické nosiče sú preto vhodné pre touringových jazdcov ktorí prevážajú veľké objemy vybavenia (napr. karimatku, spacák, stan či ďalšie veci na kemping). 

V súčasnosti nájdete tieto predné nosiče:

  • Štandardný (vysoký) predný nosič - Sa upína na horný držiak, obmedzuje množstvo materiálu, ktoré môžete prevážať nad predným kolesom.
  • Nízky predný nosič - Sa upína po oboch stranách predného kolesa, čím drží rovnováhu lepšie rozloženiu.

Oba vyššie spomenuté spôsoby môžete bez problémov osadiť na všetky trekingové bicykle a väčšinu krosových a  horských bicyklov.

Cyklovozík na prepravovanie nákladu

Ak disponujete naozaj veľkým množstvom materiálu a vecí, ktoré potrebujete prepraviť. Je tu jedná možnosť na zváženie - použiť môžete jednoduchý príves na bicykel, tzv. cyklovozík. Poskytne vám veľa úložného priestoru a optimálne rozloží hmotnosť, takže vás bude menej obmedzovať. Hodí sa najmä na dlhé cyklotrasy (niekoľko dní až týždňov) a na prepravu ťažkého nákladu.

Pripájajú sa k zadnému náboju vášho bicykla alebo ku sedlovej trubke. Môže byť tiež použitý samostatne alebo v kombinácií s predným alebo zadným nosičom a taškou. Mnoho jazdcov uprednostňuje váhové zaťaženie na zadnej časti bicykla a rovnomerne rozloženú hmotnosť. Práve preto je možnosť ťahať náklad pre nich najlepšia. Tak či onak, je na vás čo vám bude viac vyhovovať. Ideálne si obe varianty pred samotnou kúpou vyskúšať alebo požičať v najbližšej požičovni.

Rozdelenie kapsičiek a brašní

Kapsičky na bicykel sú asi najpoužívanejšou formou na prepravu materiálu a cyklistických vecí. Ich využiteľnosť je univerzálna a možno ich upnúť na rám, prednú hornú rámovú trubku, sedlovku a pod.

  • Kapsičky do stredového rámu - Sú vhodné na prepravovanie stredne veľkých veci napr. jedla, snackov alebo sady an opravu defektov, prípadne pumpu.
  • Kapsičky pod sedlo - Sa vyrábajú v univerzálnych veľkostiach a upnutiach. Najčastejšie je možné pripevniť na lyžiny sedla pomocou skrutky, rýchlospojky, suchého zipsu alebo špeciálneho úchytu. Tu je možné prepraviť len nevyhnutné veci a prostriedky na opravu bicykla či dušu.
  • Kapsičky na hornú rámovú trubku - Sa vyrábajú zväčša ako kombinácia s držiakom na mobilný telefón alebo iné zariadenia. Obsahujú tiež vrecka kde si viete uložiť rôzne cyklistické príslušenstvo

Doplnky k cyklistickým kapsičkám a taškám 

Aj v našej ponuke môžete nájsť množstvo užitočných cyklistických kapsičiek, ktoré sú určené pre potreby cyklistov, ako napr. vrecko na fľašu, reflexné prvky, držiak na mobilný telefón a pod.

  • Držiak na mobilný telefón - Je akýmsi štandardom pri kúpe bicykla alebo e-biku. Vyrábajú sa rôzne samostatné držiaky, uzatvorené držiaky, ktoré chránia mobil alebo prípadne iné zariadenie (napr. GPS) pred vlhkosťou, prachom a ďalšími nečistotami. Okrem toho chránia smartfón pred otrasmi, pri páde alebo poškrabaniu.
  • Reflexné prvky - Sú najdôležitejšou súčasťou kapsičiek, držiakov a vreciek, pretože každý cyklista musí byť počas zníženej viditeľnosti dobre viditeľný.
  • Externé vrecká na fľaše - Chránia váš nápoj pred teplým alebo chladným počasím. Poskytujú izolačnú vrstvu, aby si váš nápoj zachoval optimálnu teplotu.

Materiál cyklistických kapsičiek a tašiek

Kapsičky a tašky sú najčastejšie vyrobené so syntetických materiálov a tkanín. Zväčša je to polyester, nylon, polyamid alebo ich kombinácia. Nesmie chýbať vodeodolná úprava a podlepené švy v miestach, kde je to potrebné. Súčasťou bývajú aj rôzne PVC prvky alebo polyméry, ktoré najčastejšie slúžia na upínanie kapsičiek.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport