7 tipov pre začínajúcich skialpinistov
08.02.2024

7 tipov pre začínajúcich skialpinistov

Popri bežeckom a zjazdovom lyžovaní je veľmi populárnym a rozšíreným športom aj skialpinizmus, ktorý je adrenalínovejšou alternatívou k lyžovaniu. Skialpinizmus je kombinácia lyžovania a lezenia, respektíve lyžiarskej turistiky na lyžiach. Pomer čoho viac a menej je individuálny, ako aj výber terénu – voľný či upravený. V tomto článku vám poradíme, ako začať so skialpom. S výberom vhodného skialpového setu vám radi a ochotne poradíme na našom e-shope alebo v predajniach Najšport.

1. Ako začať so skialpinizmom
2. Ako vybrať skialpinistické lyže
3. Ako vybrať vhodné skialpové lyžiarky
4. Ako si vybrať skialp viazanie
5. Súčasťou skialp vybavenia sú aj stúpacie pásy
6. Ako na údržbu skialpinistických lyží
7. Pravidlá pohybu skialpinistov na zjazdovkách

1. Ako začať so skialpinizmom

Pri skialpinizme, podobne ako pri zjazdovom lyžovaní, potrebujete základnú výstroj, vybavenie a oblečenie. Skialpinistické lyže, skialpové lyžiarky, viazanie, plus pásy. Výber - značka, model - typ je na trhu mimoriadne bohatý a tak je na začiatku dôležité si povedať základné pravidlá. Najdôležitejšie je je vedieť koľko času chcem stráviť stúpaním do kopca a koľko lyžovaním. Ideálny je pomer 70 až 90 % je turistika, čiže chôdza, alebo stúpanie do kopca 10 až 30 % zjazd. Všetko je podriadené vašej fyzickej kondícii, skúsenostiam, hmotnosti výstroje, terénu, aktuálnym snehovým podmienkam.

Ako na skialpinizmus

2. Ako vybrať skialpinistické lyže

Pri výbere skialpových lyží sa odporúča pohybovať v rozsahu medzi výškou kupujúceho, mínus 20 cm. Maximálne môže byť dĺžka lyži rovnaká, aká je výška lyžiara. Kratšie skialp lyže sa lepšie ovládajú, majú kratší oblúk a sú viac točivé. Dlhšie skialp lyže lepšie držia smer jazdy, majú väčší rádius, lepšie sa s nimi kontroluje rýchlosť a sú lepšie do traverzu. Freeride lyže môžu byť aj väčšie, ako je výška lyžiara, aj o 10 cm. Dôležitejšia je šírka lyží, z dôvodu výstupov do kopca. Odporúčame vyberať lyže s menšou šírkou ako 90 mm v strede pod viazaním. 

Parametre pri výbere skialp lyží

  • Konštrukčný materiál - kombinácia drevenej sendvičovej konštrukcie a pevného materiálu – karbón, aramid, titan,
  • Rádius (oblúk) - v rozsahu 13 až 17 metrov. Ak sú lyže širšie, potom sú stabilnejšie pri zjazde a istejšie v oblúkoch,
  • Dĺžka lyží - pre mužov sa odporúčajú lyže v rozsahu 165 – 180 cm, pri ženách sú ideálne v rozsahu 146 až 160 cm,
  • Hmotnosť - je variabilná pri rôznom model lyží. Pretekárske lyže majú hmotnosť okolo 1,5 kg, klasické skialpinistické lyže približne 3 kg a lyže na freeride cez 3,5 kg.

Rozdelenie skialpových lyží

  • RACE (pretekárske) – sú najľahšie, nie príliš vhodné na každodenné použitie, rýchlo sa opotrebovávajú,
  • SPEEDna zjazdovky alebo vertikály. Vhodné na výstup, výborne reagujú na každom povrchu,
  • TOURnajrozšírenejšie pre turistiku na lyžiach. Majú nižšiu hmotnosť ako zjazdové lyže, použiteľné na náročné výstupy, ale aj na zjazdy v každom teréne,
  • FREE – pre pohyb a jazdu vo voľnom teréne. Širšie a dlhšie lyže poskytujú ideálne jazdné vlastnosti aj v hlbokom a čerstvom snehu.

Rozdelenie skialpových lyží

3. Ako vybrať vhodné skialpové lyžiarky

Najdôležitejšou časťou výstroja pri skialpinizme sú skialpové lyžiarky. Pri zlom a nevhodnom výbere si otrávite lyžiarsku turistiku hneď na začiatku a okrem nôh bude trpieť celé vaše telo aj hlava. 

Od klasickej lyžiarky je rozdielna v tuhosti, v systéme prepínania na zjazdne, v profile lyžiarky a v jej vnútornej vložke. Dôležitá je rotácia lyžiarky a jej hmotnosť. Rotácia, alebo ohyb, by mala byť okolo 60 stupňov, špičkové modely majú ohyb až 75 stupňov. Čím je väčší uhol, tým je lyžiarka komfortnejšia, pružnejšia a pohyblivejšia. Pri hmotnosti platí – čím ľahšia, tým lepšia. Klasické skialpinistické lyžiarky majú hmotnosť približne 3 kg, pretekárske iba okolo 1,5 kg

Lyžiarky sú skitouringové, pretekárske a freeridové.

  • Skitouringové (allmountain) lyžiarky, sú najlepšou voľba pre začínajúcich skialpinistov na  dlhé výstupy a zjazdy. Majú jednoduché prepínanie medzi dvoma módami na výstup a zjazd
  • Pri výkonnostných lyžiarkach (pretekárskych) rozhoduje hmotnosť, rýchlosť prepínania medzi módami, upnutie mačiek na lezenie a vysoká ohybnosť lyžiarky.
  • Freeridové majú najväčšiu hmotnosť, vysoký flex index (tuhosť), pevnosť zabezpečuje štvorklipsňové upnutie.
  • Lyžiarky by ste skúšajte na šikmej ploche, kde môžete imitovať pohyb do kopca. V lyžiarke sa nesmie pohybovať päta, ani vnútorná vložka, lyžiarka musí sedieť „na doraz“. Skúšať by ste si ich mali vo funkčných ponožkách určených na skialpinizmus alebo šport. Treba si vyskúšať aj zapnutie lyžiarky v polohe zjazd - na zistenie tuhosti lyžiarky.

4. Ako si vybrať skialp viazanie

Pri výbere skialpinistického viazania sú rozhodujúce viaceré faktory. Je dôležité ho kombinovať s topánkami. Vyberajte podľa hmotnosti a spoľahlivosti. Najľahšie viazania majú okolo 160 – 180 gramov a môžete s ním vykonávať pohyb na svahu ako pri bežeckom lyžovaní. Ale sú prispôsobené tak, aby ste s ním vedeli na lyžiach aj zjazdovať. Viazania vyššej kategórie sú vybavené aj stúpacími podporami, ktoré uľahčujú výstup v strmom teréne a do kopca. 

Typy skialpového viazania 

Typy viazaní charakterizuje ich spôsob upnutia do lyžiarky. Staršie modely mali rámové viazanie, kde sa štandardné zjazdové viazanie upevnilo na špičku lyží a vzadu bolo povolené. Sú bezpečné a kombinovateľné so všetkými druhmi viazaní. Je možné ich využiť pri každom modeli lyží, poskytujú väčší komfort, ale majú aj väčšiu hmotnosť.

Rámové skialpové viazanie

Druhým typom je techové viazanie (TLT), alebo označované ako pinové. Na rozdiel od rámové viazania sa skladá z dvoch kusov samostatne. Päty a špičky.

Techové (pinové) skialpové viazanie

5. Súčasťou skialp vybavenia sú aj stúpacie pásy

Najzásadnejším rozdielom medzi zjazdovými a skialpovými lyžami sú stúpacie pásy, ktoré sa pri skialpe používajú na chôdzu v teréne a do kopca. V minulosti sa používali tulenie pásy, v súčasnosti sú to mohérové či syntetické (nylonové) pásy. Každý pás má iný pomer sklzu a stúpavosti. Určiť správny pomer je alchýmia. Pásy, ktoré majú výbornú stúpavosť majú aj vysoké trenie. Naopak kĺzavé pásy nebudú mať v strmých kopcoch a na tvrdom snehu ideálnu priľnavosť. V prvom prípade sa skorej unavíme, v druhom prípade budeme viac používať paličky a preťažíme si ruky.

Stúpacie pásy

Materiál pásov

Najdôležitejšou vlastnosťou pásov je materiál vlákien, ich hustota a dĺžka. Pretekárske pásy sú užšie ako lyže a väčšinou sa umiestňujú na stred lyže, keďže skiaplinista pri odraze používa najviac sily. Klasické, turistické pásy, sú odrezané presne na šírku aj dĺžku lyže. Pre stabilnejšiu chôdzu. Každá lyža môže mať iné rozmery a preto hľadáme pásy, ktoré sadnú ako na dĺžku, tak aj na šírku. Pásy na skialp sa dajú upravovať. Pri šírke by sa mala zachovať odchýlka pásu 2 - 5 mm od hrán, pričom dĺžku určíme podľa spôsobu upevnenia.

Materiál stúpacej vrstvy

  • 100% mohérprírodné vlákno, má výborný sklz a stálosť, nemení sa ani vplyvom poveternostných podmienok, ani pri zmene teploty. Jeho nevýhodou je kratšia životnosť a slabšia stúpavosť na tvrdom, zľadovatenom snehu,
  • 100% nylonumelé vlákno, má dlhú životnosť a stúpavosť, nižšiu cenu, nevýhodou je takmer žiadny sklz, pri nízkych teplotách má tendenciu tuhnúť,
  • Mix - mohér nylon je väčšinou v pomere (70 % – 30 %) vhodne kombinuje pozitíva mohéru a nylonu. Je vhodnou voľbou pre začiatočníkov, alebo rekreačné použitie. Má vyššiu odolnosť voči oderu, lepšiu kĺzavosť aj stúpavosť,
  • Profoil - nová generácia pásov funguje na odlišnom princípe ako mohér, alebo nylon. Plocha na stúpanie je vyrobená z plastových mikro-šupín, ktoré sú uložené po celej dĺžke pod rôznym uhlom. Má veľmi dobré kĺzavé vlastnosti na sklznicu lyže upevňuje lepidlom.

Zloženie stúpacích pásov

Lepenie pásov

Ďalším dôležitým parametrom je lepiaca schopnosť pásov, ktorá je založená na molekulárnej priľnavosti (pásy Gecko), klasickom lepení (pásy Contour), alebo sú to hybridné technológie. 

Dotyková vrstva sa vyrába z akrylátových, silikónových alebo termoaktívnych lepidiel. Tie sú predovšetkým používané v premenlivých podmienkach, ľahko sa zo sklznice dávajú dole a na sklznici nezanechávajú stopy po lepidle. Pri skladovaní ich môžeme nalepiť na seba. Nevýhodu pri ich častom používaní je ich adhézna (dotyková) vrstva, ktorá musí byť vždy suchá pri nalepovaní na sklznicu. Jej priľnavosť sa totiž zníži, ak sa medzi pás a sklznicu dostane voda, alebo sneh. Životnosť lepidla je preto ovplyvnená údržbou a uskladnením mimo sezóny.

Upnutie pásov na lyže

  • Upínanie pomocou predného napínania a zadného háčika (tzn. Kombi)
  • S predným napínaním bez upevnenia päty (tzn. Klasik)
  • Predné upínanie s upevnením na päte (Tip&Tail).

Predný napinák a zadný háčik - Klasickým spôsobom. Na špičke sa upevňuje pás gumeným napinákom, na päťke zachytením nanitovaným háčikom. Využíva sa pri viacnásobnom odopínaní pásov na svahu - viacero výstupov v rámci skialpinizmu.  

Predný napinák bez upevnenia pätky - Ak preferujete hrebeňovú turistiku, alebo skialpinistické preteky, potom je výhodnejší spôsob upnutia pásov systémom - predný napinák bez upevnenia päťky. Pásy sa dajú použiť na rôzne dĺžky lyží a systém je jednoduchý. Päta je voľná, na špičke sa pásy upevňujú pomocou gumového napináka. Pásy sa odstrihnú cca 5 cm od konca lyže a jemne sa zaoblia. Používame pritom Quick pásku, aby sa mohla obnoviť lepiaca schopnosť pásov na päte.

Predný napinák s upevnením na päte - Výrobcovia sa v súčasnosti zamerali na najžiadanejší a najrozšírenejší spôsob upevnenia pásov na lyžiach. Špička lyže má oceľovú sponu, päta variabilný háčik. Pásy sa posúvajú podľa dĺžky lyže, s tendenciou do -20 cm. Výhodou je rýchlejší a pohodlnejší spôsob upevnenia pásov.

Upnutie skialpových pásov

6. Ako na údržbu skialpinistických lyží

Životnosť lyží, lyžiarok, viazania aj lepiacich pásov je podmienená aj kvalitným servisomúdržbou. Po každej túre by sme mali pásy vysušiť pri izbovej teplote, pretrieť voskom v smere chĺpkov (nie tekutým, aby nedošlo k zlepeniu chĺpkov)

  • Voskovanie - zlepšuje sklz, eliminuje nalepovanie snehu 
  • Skladovanie - ideálna je izbová teplota, pri ktorej s neodparuje lepidlo a nepríde k zníženiu lepiacich vlastností pásov. 
  • Nabaľovanie snehu - vzniká pri výrazných teplotných rozdieloch a pri čerstvom snehu. Odstraňujeme hranou lyže, škrabkou, sprejom a ošetrujeme voskom
  • Sneh na lepiacej ploche - dôvodom sú zle upevnené, prilepené, pásy na lyžiach. Chyby odstránime škrabkou, alebo hranou lyže
  • Zamrznuté pásy - v prípade mimoriadne mrazivého počasia pásy stuhnú stratia jazdné vlastnosti. Nedajú sa prilepiť a nedržia na sklznici. Lepiace pásy musíme pri zjazdoch a pred stúpaním udržiavať v ochrannom obale a v teple.

Základné pravidlá údržby pásov

  • pásy musíme pred ďalším použitím vysušiť,
  • pásy skladujeme vnútri pri izbovej teplote, nikdy nie vonku,
  • pásy nalepujeme v teple a vo vnútri,
  • kontrolujeme lepivosť pásov,
  • pásy pri viacnásobnom používaní držíme v ochrannom obale, suchu a v teple,
  • vyvarovať sa kontaktu pásov s vodou,
  • nikdy neskladovať v obale mokré pásy.

7. Pravidlá pohybu skialpinistov na zjazdovkách

  • výstupy a zjazd sú na vlastné riziko a vlastnú zodpovednosť,
  • výstupy uskutočňovať po kraji zjazdovky, ísť za sebou, nie vedľa seba,
  • dávať si pozor na premávku na zjazdovke,
  • zvýšená pozornosť pred vrcholmi, zúženými a strmými miestami, na zľadovatenom teréne a pri prechádzaní krížom cez zjazdovku,
  • nikdy nevstupovať na uzavreté zjazdovky, dodržiavať pokyny a údaje o trasách,
  • veľký pozor pri prácach na zjazdovkách,
  • za zníženej viditeľnosti používať výrazné reflexné prvky a čelovku,
  • dávať si pozor na lavínové nebezpečenstvo.

Plánujete si zaobstarať kompletnú lavínovú výbavu a a neviete, ako sa pohybovať v teréne? Prečítajte si článok - 7 tipov na výber najlepšej lavínovej výstroje.

Popularita tohto športu rýchlo rastie. Mnoho súčasných lyžiarov prechádza práve na skialpinizmus z dôvodu neobmedzených možností, voľnosti pohybu, prekrásnej prírody a šetrenia peňazí za nie často lacné skipasy. Veľa skialpinistov láka strávenie času v prírode a na čerstvom vzduchu s možnosťou poriadne si zašportovať. Ak vás článok zaujal, tak si určite prečítajte aj ďalšie pripravované články. Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport