Aké sú naše skúsenosti a postrehy s elektrobicyklom
27.06.2023

Aké sú naše skúsenosti a postrehy s elektrobicyklom

V poslednom období je elektrobicykel na cestách vidieť častejšie asi preto, že ľudia podľahli čaru cyklistike, z ktorej plynie mnoho výhod a pár zanedbateľných nevýhod. Elektrobicykel ako taký je skvelý pomocník, pretože vás odvezie kam potrebujete a skoro bez námahy. Dokonca ho môžete prepravovať na nedostupné lokality v špeciálnych nosičoch určených priamo pre vaše auto. Keď si porovnáte vlastnosti jednotlivých elektrobicyklov, viete zistiť, ktorý typ by vám najviac vyhovoval. Veríme, že po prečítaní našich riadkov sa váš vzťah k elektrobicyklom ešte viac prehĺbi.

Plusy elektrobicykla
Mínusy elektrobicykla
Elektrobicykel skúsenosti
Toto si treba všímať pri kúpe nového e-biku

Plusy elektrobicykla

  • je vhodný pre každého (ženy, muži, deti) bez rozdielu veku, hmotnosti a kondície,
  • šetrí váš čas a energiu, ktorú musíte vynaložiť na prepravu z bodu A do bodu B,
  • podporuje ekologickejšiu formu cestovania,
  • umožní vám zvládnuť terén, na ktorý by si netrúfol ani zdatnejší cyklista,
  • pomáha k rýchlejšej rekonvalescencii po úrazoch,
  • má nastaviteľnú záťaž i mieru pomoci elektromotora,
  • batéria elektrobicykla sa nabije za 3 až 6 hodín v bežnej zásuvke,
  • servis a údržba elektrobicykla je dostupná priamo u predajcu,
  • pokorené kopce a nazbierané kilometre motivujú k pohybu, ktorý udržuje vaše telo vo forme,
  • počas jazdy si “prevetráte hlavu” a zbavíte sa negatívnych pocitov a myšlienok,
  • dizajn elektrobicykla sa ponáša na dizajn bicykla na pár obmien,
  • pre jazdu na elektrobicykli po akýchkoľvek cyklotrasách a cestách nepotrebujete vodičák,
  • pomáha utužovať vzťahy a budovať zážitky aj medzi ľuďmi, ktorí bicyklovanie neobľubujú.

Plusy elektrobicykla

Mínusy elektrobicykla

  • elektrobicykel je ťažší než klasický bicykel,
  • elektrobicykle sa pohybujú vo vyššej cenovej relácii ako bežné bicykle,
  • nezabezpečené batérie elektrobicykla sú veľkým lákadlom pre zlodejov,
  • nedostatočné nabitie batérie, príp. jej vybitie sťažuje dojazd do cieľa,
  • rýchlosť jazdy na elektrobicykli je obmedzená, iba 25 km/hod.,
  • cyklista na elektrobicykli musí dodržiavať pravidlá cestnej premávky, ktoré sa menia v závislosti od krajiny, v ktorej jazdí.

Mínusy elektrobicykla

Elektrobicykel skúsenosti

Ľudia si častokrát zamieňajú elektrobicykel s mopedom. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že moped po naštartovaní fičí po ceste aj bez pedálovania a elektrobicykel potrebuje váš krútivý pohyb pedálov na to, aby sa jeho pomocný motor vôbec rozbehol. Tým pádom neurobí všetku robotu na ceste za vás, ako je tomu tak v prípade mopedu. Na elektrobicykli sa môžete bicyklovať aj bez pomoci elektromotora, avšak pohyb na ňom je v tomto stave náročnejší, lebo je ťažší ako bežný bicykel.

Zo skúsenosti vieme, že sa nájdu aj také modely elektrobicyklov, ktoré majú odnímateľné batérie umiestnené na nosičoch alebo spodnej rámovej trubke, ale sú aj také, ktoré ich majú integrované do rámu elektrobicykla a tým pádom sa nedajú sňať. Nevýhoda integrovaných batérií e-bikov (skladacích, mestských, horských, trekingových a pod.) spočíva v tom, že sa ťažšie nabíjajú, lebo musíte vziať celý bicykel k nabíjacej stanici. Taktiež pri vykládke na nosiče či už na strechu, na ťažné zariadenie alebo na piate dvere, si budete musieť rozmyslieť ako unesiete veľkú váhu sami a či ju vaše auto znesie. V prípade odnímateľných batérií by sme vám odporučili kupovať také, ktoré sú zabezpečené zámkom, ktorý sa zamkne a odomkne kľúčikom. V opačnom prípade ste ľahkou korisťou krádeže. Elektrobicykle ako také sú veľkým lákadlom pre zlodejov, ak ich máte zamknuté mimo vášho dohľadu. Ak je to možné investujte do kvalitných zámkov, ktoré zlodeji len tak ľahko nerozlúštia alebo nezničia, prípadne ich skladujte vo vlastnej pivnici alebo prenajatej garáži.

Pri výbere elektrobicykla si sledujte aj to, akú kapacitu a dojazd jeho batéria ponúka. V ponuke určite nájdete batérie s kapacitou: 9 až 10 Ah s dojazdom 50 až 80 km, 11 až 12 Ah s dojazdom 80 až 100 km, 13 až 14 Ah s dojazdom 100 až 120 km alebo 15 Ah a viac s dojazdom 120 km a viac. Taktiež si pozrite parametre, ktoré uvádzajú kapacitu a životnosť batérie. Pre elektrobicykle sa väčšinou používajú Li-ion a Li-pol batérie s vysokou odolnosťou a dlhou životnosťou (4 až 8 rokov), čo sa rovná približne asi 800 až 1000 dobíjaní. Samozrejme, že aj veľkosť rámu a nosnosť bicykla je veľmi dôležitá preto, aby sa vám na e-biku pohodlne a bezpečne jazdilo. Zistíte to podľa výšky vašej postavy a jej hmotnosti. V špecializovanej predajni alebo na našom e-shope Najšport nájdete v parametroch informácie o tom, aký elektrobicykel si zvoliť. Chcete vedieť viac o elektrobicykloch? Prečítajte si náš článok - Veľké porovnanie elektrobicykel vz. bicykel.

Elektrobicykel skúsenosti

Toto si treba všímať pri kúpe nového e-biku

Ďalším veľmi dôležitým prvkom na elektrobicykli je indikátor batérie, ktorý vám ukazuje koľko z jej kapacity ste už spotrebovali a aký budete mať dojazd. Zároveň v časti mode (mód) si môžete zvoliť intenzitu podpory e-bicykla pri šliapaní. Samozrejme e-biky fungujú v závislosti od intenzity vášho pedálovania a voľby asistencie elektromotora. Keď sa pohnete, e-bike začne pracovať tak intenzívne, aký stupeň máte navolený na displeji. Pri voľbe najnižšieho výkonu elektromotora vám pomôže orientačne tak na 25 % a pri tom najvyššom 4. stupni vám dokáže pomáhať až na 300 %. Sila výpomoci e-biku sa rovná frekvencii vášho pedálovania, a tieto údaje nájdete na snímači otáčok. S tlakovým, tzv. torzným snímačom otáčok budete vidieť ako sa sila asistencie elektromotora mení v závislosti od sily, ktorou sa opriete do pedálov. V tomto prípade budete cítiť, že nástup elektromotora je oveľa plynulejší v porovnaní s prvým typom snímača. Navyše si bez problémov poradíte ako s kopcovitým terénom, tak aj s proti-vetrom.

Dajte si pozor ešte na to, kde máte elektromotor umiestnený. Optimálnym riešením je, keď je elektromotor nainštalovaný v strede bicykla, čím zabezpečuje rovnomerné rozloženie jeho hmotnosti, čo oceníte najmä na dlhých a náročnejších trekoch. V prípade elektropohonu na zadnom kolese sa jedná o nerovnomerné rozloženie hmotnosti, čo sa prejaví v zaťažení zadného kolesa. Ak je elektropohon na prednom kolese môžete očakávať preklzávanie kolesa. Takýto typ e-biku sa využije len na spevnenej a rovnej ceste, pretože s iným terénom si neporadí.

Naprieč informáciami, ktorými ste si prešli, elektrobicykle sú výborným spoločníkom na cesty. Môžete si zadovážiť viacero typov alebo ak uprednostňujete jeden štýl jazdy a terénu, zadovážte si taký. Elektrobicykle sa hodia ako dopravný prostriedok do práce, do školy, na nákup a samozrejme na spoznávanie krásnych zákutí Slovenska a iných krajín. S príchodom elektrobicyklov na trh sa mení aj mienka o bicykloch ako takých k lepšiemu. Aj ľudia, ktorí predtým nemali v láske cyklotúry si po vyskúšaní jazdy na elektrobicykli nevedia jeho pomoc vynachváliť. E-biky vám pomôžu zmeniť život k lepšiemu. Udržíte sa v kondícií a objavíte miesta a možnosti, o ktorých ste možno ani netušili.

Na čo si dať pozor pri kúpe elektrobicykla

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport