Ako správne umývať elektrobicykel, aby vydržal čo najdlhšie
14.06.2023

Ako správne umývať elektrobicykel, aby vydržal čo najdlhšie

Doprajte svojmu elektrobicyklu maximálnu čistotu a pravidelnú údržbu. Na oplátku sa vám takýto e-bike poslúži v dobrej kondícií dlhé roky. Niet pochýb o tom, že pravidelná starostlivosť nielen že predlžuje životnosť, funkčnosť, ale aj šetrí vaše peniaze. Poďme sa pozrieť na základné pravidlá, pri umývaní elektrického bicykla, čo by ste mali robiť a čomu sa naopak vyvarovať.

Čo potrebujete na umývanie e-biku
Postup, ako správne umyť elektrobicykel
Tipy, rady a vychytávky na záver

Čo potrebujete na umývanie e-biku

Na jednoduché čistenie a umývanie elektrobicykla spravidla nepotrebujete nejaké špeciálne náradie alebo príslušenstvo. Väčšinu nájdete doma, prípadne si môžete kúpiť aj v našom e-shope. Pokiaľ však chcete mať bicykel vyblýskaný, tak siahnite po profesionálnych čistiacich prostriedkoch a príslušenstve. Výbornou voľbou je napríklad značka Muc-Off, ktorá sa postará o dokonalú čistotu a údržbu vášho dvojkolesového tátoša. Štandardne na to budete potrebovať:

  • Vodu / záhradnú hadicu / wapku
  • Vedro
  • Čistič bicyklov / mydlovú vodu
  • Špongiu
  • Handričku 
  • Čistiaci sprej na mastnostu
  • Olej na reťaze
  • Silikónový olej alebo sprej

Čistenie bicykla a e-biku Muc-Off

Postup, ako správne umyť elektrobicykel

Príprava na čistenie a opláchnutie elektrobicykla

Vždy sa riaďte používateľskou príručkou od bicykla, rôzny výrobcovia batérií a e-motorov, ako napr. Shimano, Bosch, Bafang a pod. Majú rôzne stupne ochrany pred vodou, ktoré sú označené na stupnici IP. Ak môžete zložte displej z riadidiel bicykla a vyberte batériu (pokiaľ nie je súčasťou rámu, v tom prípade ju tam ponechávame).

V prvom rade bude treba opláchnuť bicykel vlažnou vodou. Môžete použiť klasickú záhradnú hadicu alebo jemný prúd vody z wapky. Upozornenie: Zásadne nepoužívajte príliš silný prúd vody, pretože by to mohlo spôsobiť prenesenie nečistôt do ložísk alebo citlivých spojov v elektromotore či batérií vášho e-biku. To platí najmä pri používaní wapky vo veľmi tesnej blízkosti. Dodržujte pravidlo minimálne 30 cm od rámu a až 50 cm od bŕzd, ložísk, vidlice, pedálov a celého hnacieho ústrojenstva (prehadzovačky, reťaz, pastorky a kazeta). 

Ako vyčistiť elektrobicykel

Aplikujte čistiaci prostriedok a odmasťovač

Následne si pripravte vedro s vodou a aplikujte špeciálny čistiaci prostriedok priamo na rám elektrického bicykla. Niektoré druhy je potrebné rozrobiť priamo vo vode. Pokiaľ nemáte špeciálny čistič bicyklov, postačí vám napríklad aj mydlová voda. Na hnacie ústrojenstvo, ako je napr. kazeta, reťaz, prehadzovačka, kľuky a pastorky použite špeciálny odmasťovač na reťaze. Všetko nechajte pôsobiť približne 5 minút. Upozornenie: Odmasťovač nestriekajte na brzdové kotúče, strmene či doštičky, nakoľko môže spôsobiť znečistenie a následne nepríjemné škrípanie bŕzd počas jazdy.

Čistenie e-biku, ako na to?

Handričkou, jemnou kefou a špongiou odstráňte nečistoty zo zložitých miest medzi spojmi rámu, v oblastí kolies a všade, kde je to potrebné. Do vstavanej batérie a do oblasti elektromotra sa voda nedostane, nakoľko je chránená štandardne v prípade dažďa a sneženia. Jednotlivé súčiastky sú upravené špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá ich chráni pred prenikaním vody a vzniku korózie. Upozornenie: Na čistenie reťaze používajte kefu a čistiace príslušenstvo na to určené. Zabráňte tiež kontaktu nečistôt z reťaze s kotúčmi a hydraulickými brzdami. Opäť by mohlo dôjsť k ich poškodeniu a čiastočnému znefunkčneniu. Na trhu nájdete rôzne chrániče brzdových kotúčov.

Na úplný koniec čistenia elektrobicykel opláchnite a zbavte všetkých nečistôt. Dodržujte pritom rovnaké pravidlá, ako pri oplachovaní e-biku.

Poradíme vám ako umyť elektrobicykel

Vysušenie a dočistenie

Suchou handričkou odstráňte prebytočné zvyšky vody na vašom e-biku. Snažte sa to robiť poriadne, nakoľko zanechanie malých stop vody alebo vlhkosti spôsobí, že váš e-bike bude vyzerať špinavšie za kratší čas. Upozornenie: Zvláštnu pozornosť venujte priestorom batérie a elektromotora. Ak ste ju predtým demontoval musí byť priestor úplne suchý.

Mazanie a ošetrovanie elektrického bicykla

Po úspešnom umytí je na rade správne ošetrenie vášho bicykla. Na reťaz a do všetkých pohyblivých časti je potrebné aplikovať mazací olej alebo sprej. Na predné nohy vidlice je potrebné naniesť tenkú vrstvu silikónového oleja. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok, tipy na jednoduché čistenie bicykla alebo ako spraviť predsezónny servis bicykla.

Zastavte sa v Najšporte

Tipy, rady a vychytávky na záver

  • Ak chcete, aby elektrický bicykel vyzeral ako nový, použite čistiace prostriedky zo zachovaním prirodzeného lesku, ktoré sú schválené.
  • Výrazne chráňte priestor batérie a elektromotora.
  • Dajte si pozor na displej, najlepšie spravíte ak ho pred čistením demontujete.
  • Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky.
  • Ak nemáte veľa času, použite záhradnú hadicu alebo tlakový čistič podľa informácií, ktoré ste sa dozvedeli vyššie.
  • Pravidelne kontrolujte čistotu prevodového systému po každom umytí (reťaze, pastorkov, kazety a prehadzovačky).
  • Pokiaľ sa dostane trocha vody do priestoru batérie alebo motora, tak nepanikárte, pretože tieto súčiastky sú navrhnuté tak aby vydržali rôzne počasie.
  • Teplejšia a vlažnejšia voda je efektívnejšia v prípade umývania zašpineného elektrobicykla, no nie podmienkou.

Pokiaľ sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport