4 možnosti, ako prevážať bicykel a elektrobicykel autom
16.06.2023

4 možnosti, ako prevážať bicykel a elektrobicykel autom

Poznáte ten pocit, keď sa chcete niekam dostať na bicykli alebo elektrobicykli, ale cesta na vybranú lokalitu, napr. k moru po vlastných je nad vaše sily? V tomto prípade poslúži jedna z možností, a to je pohodlné prevezenie vášho tátoša na aute na určené miesto vďaka nosičom. Vaše bicykle si môžete previesť v kufri auta alebo na jeho streche, alebo za auto umiestníte nosič, ktorý znesie váhu aj e-biku. Je teda vhodné kúpiť si nosič na bicykel, ťažné zariadenie alebo uprednostniť kufor auta? Odpoveď na túto otázku dostanete po prečítaní nášho blogu.

Na čo by ste si mali dať pozor
Ako prevážať bicykel, elektrobicykel
1. Prevoz elektrobicykla a bicykla v kufri auta
2. Transport bicykla alebo e-biku mimo interiér vozidla - na streche
3. Elektrobicykel a e-biky na nosiči zadnej strane auta
4. Preprava e-bikov v nosiči na ťažnom zariadení auta
Rady na záver

Na čo by ste si mali dať pozor

Pri prepravovaní bicykla alebo elektrobicykla v aute nastáva problém s jeho umiestnením, keď cestujete viacerí a potrebujete do auta zmestniť aj batožinu. Navyše na bicykel v polohe ležmo, na ktorú nie je konštruovaný, vplývajú vo veľkej miere aj otrasy, ktoré pri nedostatočnom zabezpečení môžu bicykel poškodiť. Preprava bicykla alebo elektrobicykla v batožinovom priestore je vhodná naozaj len na krátke vzdialenosti.

Taktiež pri výbere vhodného nosiča na auto alebo za auto je potrebné vziať do úvahy ich inštaláciu, funkčnosť a spoľahlivosť. Veľké plus pri výbere dobrého nosiča je fakt, že bezpečne unesie aj viac bicyklov naraz, čo sa pri prevoze autom môže veľmi zísť, keď máte veľa batožiny a nemáte voľné miesto v kufri. V prípade strešných nosičov je dôležité mať na streche auta už vopred nainštalované štandardné strešné nosiče, na ktoré sa môžu upevniť tie na bicykel.

Nezabudnite si zistiť aj to, koľko kg unesie strecha vášho auta, aby nedošlo k jej poškodeniu. Vo všeobecnosti sa jedná o nosnosť približne 75 kg, čo sa ale môže meniť v závislosti od typu a značky vozidla. Tieto informácie nájdete v technických parametroch auta. Predtým, ako si na auto umiestnite bicykel, je dôležité poznať nielen jeho váhu ale i váhu nosičov, aby ste si vedeli vypočítať celkovú hmotnosť, ktorú chcete na strechu auta umiestniť. Nezabudnite skontrolovať tlak v pneumatikách a v prípade nerovností tlak v nich upravte.

Ideálny nosič by sa mal hodiť k typu vášho bicykla, ako aj množstvu prepravovaných bicyklov, a samozrejme aj k typu vozidla, na ktorý ho budete aplikovať. Netreba zabúdať ani na frekvenciu používania nosičov, aby ste si vedeli vybrať ten, ktorý je ľahko použiteľný a spoľahlivý. Výhody nosičov nespočívajú len v ich skvelých vlastnostiach, ale i v tom, že v prípade potreby si ich môžete aj požičať. Všetky bližšie informácie o vlastnostiach a montáži nosičov nájdete v manuáli, ktorý je ich súčasťou alebo na našej internetovej stránke najsport.sk.

Ako prevážať bicykel, elektrobicykel

1. Prevoz elektrobicykla a bicykla v kufri auta

V dostatočne veľkom aute môžete váš bike alebo e-bike previezť aj týmto spôsobom, stačí ak sklopíte sedačky, aby ste priestor vhodný pre umiestnenie bicyklov zväčšili. V prípade, že nemáte dostatok miesta v kufri auta, odmontujte predné koleso, prípadne obe kolesá bicykla a rám uskladnite s prehadzovačkami smerom nahor, aby sa nepoškodili a neohli.

Predtým ako ich tam uložíte, kolesá uskladnite do vakov na kolesá alebo ich zabaľte do deky a nezabudnite na zarážku do bŕzd. Bicykel umiestnený vo vnútri auta zas zaberá väčší priestor a musí byť samozrejme správne a dobre upevnený, aby sa v interiéri auta nepohyboval a neohrozoval bezpečnosť jazdy a zdravie cestujúcich.

Preprava bicykla v aute

2. Transport bicykla alebo e-biku mimo interiér vozidla - na streche

Aerodynamické strešné nosiče sa radia k veľmi obľúbeným a lacnejším variantom nosičov vhodných pre bicykle a niektoré e-biky. Počítajte s tým, že keď umiestnite bicykel na strechu, zväčšíte tým odpor auta, čím zvýšite aj spotrebu pohonnej hmoty. I keď ušetríte na nosičoch, zaplatíte viac za pohonné hmoty. Taktiež vyššie rodinné autá si vyžadujú aj väčšiu silu pri zdvihnutí bicykla alebo elektrobicykla na jeho strechu. Zdvíhanie bicykla je určite náročná činnosť, preto ju nerobte sami, aby ste sa vyhli úrazu či poškodeniu vášho drahého auta.

Ak nemáte inú možnosť, voľte spoľahlivý, UV vzdorný strešný nosič s upínacím mechanizmom o spodnú rámovú trubku alebo o kolesá, do ktorého vám kolesá bicykla krásne zapadnú. Drahšie strešné nosiče nemusíte každú chvíľu doťahovať a meniť ich hrdzavé komponenty, ako je tomu v prípade tých lacných a menej kvalitných.

Preprava bicykla na strešnom nosiči

3. Elektrobicykel a e-biky na nosiči zadnej strane auta

Homologizované nosiče umiestnené vzadu pri kufri auta sťažujú do neho prístup. Rátajte aj s tým, že tento typ nosiča sa opiera o sklo a plechy auta. Avšak netreba zúfať, pretože v tomto prípade vás tento spôsob prepravy nevyjde tak draho ako na streche auta. Aj keď všetko závisí aj od typu auta a jeho motora.

Nezabúdajte na to, že na konkrétne auto by mal byť k dispozícii aj špeciálny nosič určený práve pre vašu potrebu. Automobilový priemysel myslel aj na túto potrebu ľudí, tak sa vám pokojne môže stať, že pri kúpe nového auta, vám okrem iného ponúknu aj nosič na bicykle.

Nosič bicykla na kufor auta

4. Preprava e-bikov v nosiči na ťažnom zariadení auta

V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi je tento nosič finančne náročnejší, ale investícia sa vám postupne vráti cez ušetrené litre paliva. Navyše nosiče upevnené na ťažnom zariadení sú nielen ľahko zostavené, praktické a funkčné, ale pri pravidelnom presúvaní i nevyhnutné. Navyše nosiče na ťažnom zariadení sú vybavené zámkom proti odcudzeniu. Manipulácia s nimi je veľmi pohodlná a zvládnu ju aj ženy. Ak máte na aute pripevnenú tzv. guľu, nie je nad čím váhať.

V prípade absencie tejto spojky (gule), vám ju vedia nainštalovať v špecializovaných predajniach vášho modelu. Tak ako pri predchádzajúcich modeloch, aj tu si musíte sledovať váhu, ktorú dokáže ťažné zariadenie a vaše auto utiahnuť. Predsa len, ťahať isté množstvo bicyklov a elektrobicyklov je určite rozdiel. Sledujte maximálne vertikálne zaťaženie ťažného zariadenia a držte sa ho. Počítajte s tým, že v prípade nepriaznivého počasia máte väčšiu šancu, že bicykle umiestnené vzadu budú vplyvom aerodynamiky a víru veľmi rýchlo špinavé.

Nosič bicykla na ťažné zariadenie

Rady na záver

Vybraný nosič na bicykel alebo e-bicykel by mal zodpovedať aj tvaru jeho kolesa. Taktiež aj upevnenie bicyklov na rám nosiča by malo byť riešené tak, aby ste si ho pri manipulácii neoškreli. V prípade e-bikov existujú nosiče s tzv. nájazdmi alebo nosiče, ktorých miesto pre kolesá e-biku nie sú príliš vysoko. Ak si vyberiete nosiče z tej lacnejšej série mala by k tomu zodpovedať aj maximálna rýchlosť vašej jazdy na aute, a to 90 km/hod. Čím drahší model nosiča (strešného, zadného alebo na ťažné zariadenie) zvolíte, tým máte väčšiu istotu, že vás nečaká toľko obmedzení, ako je tomu tak pri tých lacných či “akciových”. Pre tých odvážnejších je k dispozícii nosič vo forme pick-up, tzv. plošinový nosič, ktorý umožňuje vidlicové upevnenie vášho bicykla a e-biku pre stabilnú a bezpečnú prepravu.

Každý nosič by mal zodpovedať tým najprísnejším bezpečnostným normám, aby jeho používanie aj pri 130 km rýchlosti nijako neohrozilo plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky na rovine alebo v zákrutách. Odporúčame vám pri každej zastávke nosiče skontrolovať, aby ste predišli zbytočnému nešťastiu. Navyše nezabudnite na pripevnenie viditeľnej registračnej značky vozidla na nosiče na ťažnom zariadení (je spoplatnený a vydajú vám ho na polícii). Ak si neviete dať rady, navštívte predajňu osobne a poraďte sa. Ak ste počítačovo zruční, tak si na e-shopoch ponúkajúcich nosiče pre bicykle môžete vyfiltrovať vlastnosti, ako napr. typ auta, kam chcete nosič umiestniť a pre aký bicykel je nosič určený. Vďaka týmto informáciám sa vám bude oveľa jednoduchšie vyberať spomedzi vyfiltrovaných nosičov.

Páčil sa vám článok? Neváhajte a prečítajte si podobné blogy na našom webe Najšport:

Tím Najšport