7 najlepších freestylových parkov na Slovensku
02.12.2022

7 najlepších freestylových parkov na Slovensku

Freestyle spolu so skialpinizmom zažíva v poslednom období veľký boom. V štandardných lyžiarskych strediskách na aké sme boli zvyknutý pribúdajú bun parky, freestyle zóny s prekážkami či skokmi. Freeskiing spolu so snowboardingom sa stávajú bežnou súčasťou a zvyšujú mienku a ovplyvňujú kvalitu lyžiarskych stredísk na Slovensku a v Českej republike. Tomuto trendu sa tešia jazdci a široká verejnosť, pretože za výstavbou často stoja skúsení jazdci a projektanti. Freestylové podujatia a akcie lákajú na Slovensku čoraz viac ľudí a priťahujú pozornosť nielen bežných ľudí ale aj médií. V tomto článku vám ponúkame stručný prehľad o najlepších freestylových parkov, ktoré sú súčasťou ôsmich lyžiarskych stredísk na Slovensku. S výberom ideálnej výstroje vám radi a ochotne poradime online alebo offline. Zastavte sa v našej predajni Najšport a my vám radi pomôžeme.

Snowpark and Fun Zone Jasná
Winter Park Martinské Hole
Orava Snow - Oravská Lesná
Park Snow Donovaly
Ski Park Kubínska Hoľa
Snowparadise Veľká Rača
Vrátna Free Time Zone

Snowpark and Fun Zone Jasná

Tento snowpark je jeden z najdlhších a najväčších na Slovensku. Nachádza sa na západnej strane lyžiarskeho strediska Jasná v časti Otupné (1141 m) na modrej lyžiarskej trati číslo 10, kúsok nad Vrbickým plesom. Snowpark býva každoročne pripravovaný a denne udržiavaný Slope Shapers Crew. Nachádza sa tu množstvo prekážok, skoky vo veľkosti od 10 do 12 metrov. V hornej časti sa nachádza Fun Zone doplnený o raile, boxy, skoky, klopenky či tunel pre najmenších jazdcov. Park je vhodný pre snowboardistov a lyžiarov, vstup do parku je bezplatný, resp. zahrnutý v cene skipasu. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Snowpark and Fun Zone Jasná

Winter Park Martinské Hole

Podobný park sa nachádza aj vo winter parku Martinky. Bol vybudovaný už v roku 2003 a patrí medzi prvé na Slovensku. Lyžiarske stredisko Martinky je lokalizované v Lučanskej Malej Fatre neďaleko okresného mesta Martin. Aranburu snowpark je lokalizovaný v nadmorskej výške od 1365 do 1456 m n.m. Vstup do je povolený len s platným skipasom. Snowpark sa teší veľkému záujmu návštevníkov a pravidelne sa tu organizuje Slovenský Snowboardový pohár v disciplínach Big Air a Slope Style. V budúcich sezónach plánujú s obnovou a rekonštrukciou parku. Aktuálne je viac ako 480 m upravenej trate. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Winter Park Martinské Hole

Orava Snow - Oravská Lesná

Lyžiarske stredisko Orava Snow leží v jednej z najstudenších dolín na Slovensku v Oravskej Lesnej. Patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce lyžiarske strediská na Slovensku. Svojím zákazníkom poskytuje široký výber tratí rôzneho charakteru. Súčasťou strediska je aj Ski Park Oravská Lesná môžete natrafiť na 600 m dlhý snowpark s prekážkami (bedničky, butterboxy, funboxy a kickre).

Park Snow Donovaly

Lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly leží v rozmedzí Nízkych Tatier a Veľkej Fatry medzi Ružomberkom a Banskou Bystricou. Park Snow Donovaly poskytuje terény vhodné na jumping, freestyle s možnosťou využitia Border Cross, Funpark Jumps, Funpark Corner, Funpark Box, Slider s množstvom prekážok. Ideálne ak navštívite Snow Park Záhradište, ktorý je momentálne najlepším parkom široko ďaleko. Nájdete tu prekážky v štýle slopestyle, ktoré sú každoročne pravidelne udržiavané. Okrem toho tu natrafíte aj na Mini Snowboard Park - Burlon Riglet Park, ktorý je určený pre najmenších jazdcov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Park Snow Donovaly

Ski Park Kubínska Hoľa

Ski Park Kubínska Hoľa sa nachádza v pohorí Oravská Magura kúsok od okresného mesta Dolný Kubín. V stredisku nachádza snowboardový park Represent vhodný, ktorý je vhodný okrem snowboardistov a pre freestylových lyžiarov. Celková dĺžka freestylového parku je 400 m. Je plne zasnežovaný, oddelený od lyžiarskych tratí s mini platformou od 2 do 5 metrov. Park je vhodný pre začiatočníkov aj skúsenejších jazdcov. Dĺžka skokov dosahuje 10 až 15 metrov v závislosti od skúsenosti. Okrem toho tu nájdete Straight Box, Street Rail, Step Up, Double Kik Box alebo Picnic Table. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Ski Park Kubínska Hoľa

Snowparadise Veľká Rača

Snowparadise Veľká Rača je lokalizovaná v NPR Veľká Rača vo výške od 969 do 1236 m n.m. Nachádza sa v troch lokalitách Dedovka, Marguška a Lalíky s viac ako 14 km zjazdoviek. Nachádza sa tu 600 metrov dlhý freestylový park s možnosťou využitia U rampy, Border Cross, Funpark Box a školy snowboardingu. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Vrátna Free Time Zone

Lyžiarske stredisko Vrátna sa nachádza v Malej Fatre neďaleko obce Terchová. Stredisko tvoria tri základné lokality - Paseky, Poludňový Grúň a Chleb. Rozprestiera sa vo výške od 600 do 1709 m n.m. Hlavné zóny sa sústredia do oblasti Poludňového Grúňa a strediska Paseky. Druhá skôr freeride zóna sa sústredí do lokality Chleb, Snílovské sedlo a Veľký Kriváň. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Vrátna Free Time Zone

Ak vás článok zajal, určite si prečítajte aj ďalšie:

Tím Najšport