10 tipov ako jazdiť v zime na bicykli
12.12.2022

10 tipov ako jazdiť v zime na bicykli

Vyskúšali ste už jazdenie na bicykli v zime alebo v zimných podmienkach? Väčšina nadšencov cyklistiky zavesí svoj bicykel na klinec už pri prvých náznakoch nízkej teploty alebo snehu. Ak tak robíte, prichádzate o množstvo výhod a zábavy, ktorú takáto jazda ponúka. Zimná jazda na bicykli je síce veľmi špecifická, no na druhej strane krásna a stojí za to ju minimálne vyskúšať.

Poznáte to skoro každý, vaše telo sa snaží pri športe zostať v teple aj počas zimy. Pri aktívnom športe akým je cyklistika nielenže spálite viac kalórií, zlepšíte si vašu kondíciu, ale naučíte sa oveľa efektívnejšie využívať kyslík. Okrem toho, takáto jazda môže byť neskutočne zábavná, preto vám ponúkame 10 praktických rád, ako jazdiť v zime na bicykli. Potrebujete poradiť s výberom vhodného bicyklu alebo e-biku? Zavolajte nám alebo sa zastavte osobne v našej predajni Najšport.

1. Správne vrstvenie oblečenia je základ
2. Naplánujte si trasu, ešte predtým ako vyrazíte
3. Vyskúšajte jazdu na fatbiku
4. Po každej jazde bicykel dôkladne očistite
5. Zbaľte si oblečenie navyše
6. Bez svetla a reflexných prvkov ani na krok
7. Ideálne plášte a ich hustota
8. Buďte predvídaví a zvoľte vhodnú stopu
9. Nastavenie ideálnej výšky sedla
10. Nedávajte si náročné tréningy a ani dlhé prestávky

1. Správne vrstvenie oblečenia je základom

Základom pohodlnej cyklistiky je kvalitné zimné oblečenie a vhodné vrstvenie. Začínajte vždy od najspodnejšej vrstvy - termo spodným prádlom. Vhodné sú napríklad trenky a ponožky z polyesterových a merino vlákien, ktoré výborne transportujú pot a v kľúčových momentoch vás príjemne zahrejú. Ak používate cyklistické tretry, je vhodné zadovážiť si špeciálne neoprénové návleky, ktoré vás udržia v teple a suchu aj počas mokrého výjazdu.

Ako prvú vrstvu môžete použiť termotričko (termobielizeň) s krátkym alebo dlhým rukávom, podľa aktuálnej teploty. Ideálny je na to cyklistický dres s dlhým rukávom, pokiaľ máte krátky, doporučujem kúpiť cyklistické návleky. Dostať ich kúpiť na ruky aj na nohy. Ako vrchnú vrstvu môžete použiť softshellovú bundu. Ak ste veľmi zimomravý typ človeka, pribaľte si so sebou aj termo mikinu, ktorú môžete využiť napríklad pri zjazdoch. Nezabúdajte na kvalitné cyklistické rukavice a nákrčník.

10 tipov na jazdu v zime

2. Naplánujte si trasu, ešte predtým ako vyrazíte

Výber vhodnej cyklotrasy ovplyvňuje celkovú kvalitu a pocit z jazdy. Vždy si trasu naplánujte deň predtým a zhodnoťte všetky jej klady a zápory. V tomto smere by som vám odporúčal voliť skôr miernejšie stúpania a plynulejšie zjazdy, aby ste sa pri prudkých výšľapoch príliš nespotili. Funkčné oblečenie potrebuje nejaký čas na transport potu a aspoň čiastočné uschnutie. Pri následnom prudkom zjazde vám môže byť zima, ktorá je spôsobená rýchlejšou stratou tepla. V skratke platí pravidlo, že čím väčšia zima tým sa vyhýbajte prudkým stúpaniam za ktorými nasleduje dlhé klesanie. 

Ak fúka silnejší studený vietor, odporúčam vám zájsť do závetria a vyhnúť sa napríklad dlhým rovinatým úsekom bez stromov, kde môžete doslova vymrznúť. Vždy si vyberajte trasu podľa aktuálnych poveternostných podmienok a sledujte predpoveď počasia. Tak isto berte do úvahy aj nadmorskú výšku a čas tréningu. V zime totiž spotrebujete pri šliapaní v snehu o niečo viac energie, ako keď je povrch suchý a zohriaty.

3. Vyskúšajte jazdu na fatbiku

Pokiaľ máte možnosť, vyskúšajte jazdu na fatbiku. Už podľa názvu môžete tušiť, že sa jedná o horský bicykel s tučnými, teda širokými plášťami. Tieto bicykle sú na jazdu v zime ako stvorené. Ich výhodou je, že okrem širšieho dezénu, majú aj agresívnejší plášť, ktorý je možné nafúkať na nižšiu hustotu. To vám zabezpečí plynulejší odraz, dokonalú stabilitu v zákrutách a lepší celkový dojem z jazdy.

4. Po každej jazde bicykel dôkladne očistite

Po každej zimnej jazde je vhodné bicykel dôkladne očistiť. Ako iste viete, cestári s chemickou soľou nešetria. Autá si to odskáču najviac, no dá to zabrať aj vášmu bicyklu. Po každom takomto výjazde si dôkladne očistite reťaz a prevody, ideálne aspoň mokrou handrou a vždy potom dôkladne namažte. Ak sa na to vykašlete, potom sa môže ľahko stať, že vám reťaz a prevodníky jednoducho zhrdzavejú. Podobne skontrolujte aj ostatné časti bicykla. Všetko prispôsobte aktuálnemu stavu a počasiu, teda zvýšte starostlivosť ak je mokro a naopak ak je sucho čistenie nemusí byť príliš pravidelné.

Ako jazdiť na bicykli v zime

5. Zbaľte si oblečenie navyše

Pokiaľ plánujete ísť na dlhší cyklistický výjazd, zbaľte si suché oblečenie navyše. Je vhodné myslieť na intenzitu tréningu. Na začiatku tréningu zvoľte vždy menší počet vrstiev, aby ste sa veľmi nepotili. Zoberte si radšej termotričko a mikinu navyše. Vďaka tomu, že sa hýbete, si udržujete dostatočné teplo a pocit komfortu. Niekedy však môže dôjsť k nepredvídateľnej situácii - dostanete napríklad defekt alebo vám padne reťaz a zrazu je vám zima. Defektu sa dá predísť pomerne jednoducho. Počas zimy je vhodnejšie obuť odolnejšie plášte s agresívnejším dezénom. Musíte si uvedomiť, že držať bicykel v dobrej kondícii sa oplatí aj počas zimy - tu to platí dvojnásobne. Zbaľte si aspoň základnú výbavu na opravu bicykla (náhradnú dušu alebo lepenie, základné imbusové kľúče a mini pumpu) a niečo na zahriate napríklad termosku s teplým čajom.

6. Bez svetla a reflexných prvkov ani na krok

Bez svetla a reflexných prvkov vám v zime za žiadnych okolností neodporúčame jazdiť. Skoro stále je znížená viditeľnosť a keďže tvoríte prekážku na ceste, je úplným základom vlastniť sadu predného a zadného svetla. Je dôležité, aby vás vodiči videli, dokázali vás na ceste včas zaregistrovať. Vhodné je tiež oblečenie s reflexnými prvkami (na tretrách, bunde, prípadne prilbe).

Viditeľnosť v meste je základom cyklistiky

7. Ideálne plášte a hustota 

Ideálne plášte na zimu neexistujú. Nájdete však na trhu množstvo špeciálnych plášťov na jazdu po snehu alebo ľade. Takéto plášte majú o niečo mäkšiu štruktúru podobnú zimným pneumatikám na autách. Niektoré sa skladajú z viacerých rôzne tuhých gumených vrstiev a poskytujú univerzálne vlastnosti. Na konci dezénov takýchto plášťov bývajú umiestnené špeciálne kovové hroty na ešte kontrolovanejší pohyb na zľadovatenom snehu.

Ak nemáte niekoľko desiatok eur na takéto plášte, postačí vám o niečo širší dezén s výraznejším vzorom gripu. Je vhodné zvoliť nižšiu hustotu plášťa. Nemusíte sa pritom báť, že dôjde k prerazeniu plášťa. Zvoliť môžete nižšiu hustotu vpredu a vyššiu vzadu. Zadné koleso nesie pri zjazde väčšinu vašej váhu a práve to je prerazením najviac ohrozené. Naopak predné udržuje stabilnú stopu.

8. Buďte predvídaví a zvoľte vhodnú stopu

Predvídavosť a držanie rozumnej stopy je veľmi dôležitou súčasťou jazdy po snehu, nakoľko neviete predpokladať, čo sa nachádza pod snehom. Nie je dobré brzdiť na poslednú chvíľu. Pri vjazdoch do zákrut prispôsobte rýchlosť v dostatočnom predstihu. Rovnako si treba dávať pozor na prudké pohyby a naklopenie celého bicykla. V prípade neodhadnutia situácie sa vám môže pošmyknúť predné koleso a nad bicyklom môžete stratiť kontrolu.

Jazdiť či nejazdiť na bicykli v zime?

9. Nastavenie ideálnej výšky sedla

Významný vplyv na jazdu v zime má aj výška sedla. Pokiaľ sa vám zdá, že je jazda v hlbokom snehu obzvlášť náročná, skúste zvoliť nižší posed na základe teleskopickej sedlovky alebo pomocou rýchloupínaku. Stačí len o niekoľko centimetrov a uvidíte rozdiel v podobe lepšej stability. Je to vhodné aj ak používate celoodpružený bicykel. Pruženie v zime je o niečo tuhšie a menej presné. Aj v tomto prípade vám pomôže nižší posed.

10. Nedávajte si náročné tréningy a ani dlhé prestávky

Rozhodne vám nepomôže, ak si počas cykloturistiky dávate príliš dlhé prestávky. Asi každého cyklistu láka občas si odskočiť do horskej chaty a zohriať sa. Nezabudnite, že častokrát tu býva poriadne teplo, začnete sa potiť a keď sa vrátite späť k bicyklovaniu môže vám byť poriadna zima. V tomto prípade vám odporúčam zdržať sa tam dlhšie a vyraziť až po tom, ako úplne vyschnete. Na prestávky myslite dopredu a dôkladne si naplánujte každú z nich.

Dúfame, že sa vám článok páčil a dozvedeli ste sa niečo nové o tom, ako môžete jazdiť na bicykli aj v zimných mesiacoch. Naučte sa odhadnúť svoje schopnosti, čím zvýšite celkovú bezpečnosť. V technických úsekoch zoberte bicykel radšej do ruky a prejdite ho na pešo. Určite zbytočne neriskujte. V prípade pádu alebo pri poškodení bicykla to môže byť v náročnejšom teréne veľký problém.

Pár tipov na ďalšie zaujímavé články:

Tím Najšport.