Ako zvládnuť prvú dovolenku v karavane a prečo si zobrať bicykle
23.05.2023

Ako zvládnuť prvú dovolenku v karavane a prečo si zobrať bicykle

Plánovanie prvej dovolenky v karavane môže byť vzrušujúce, ale pre niekoho aj trochu zastrašujúce. S dobrým plánovaním a správnymi tipmi je však táto skúsenosť príjemná a nezabudnuteľná. Ak sa chystáte na dovolenku v karavane a zároveň chcete mať so sebou aj svoj bicykel alebo elektrobicykel, tak tu je niekoľko užitočných rád, ako zvládnuť túto dobrodružnú cestu. Okrem toho s výberom vhodného bicykla, elektrobicykla a cyklistického príslušenstva vám radi a ochotne poradíme online alebo v našich predajniach Najšport.

Čo spraviť pred tým ako vyrazíte karavanom na svoje prvé dobrodružstvo?
Ako nájsť správne miesto na kempovanie?
5 tipov, kde sa dá kempovať na Slovensku

Čo spraviť pred tým ako vyrazíte karavanom na svoje prvé dobrodružstvo?

Vyberte si vhodný karavan, ktorý bude zodpovedať požiadavkám na prepravu bicyklov

Pri výbere vhodného karavana je dôležité zohľadniť dostatočný úložný priestor na prepravu bicyklov. Existujú karavany, ktoré majú vonkajšie nosiče na bicykle, čo je veľmi výhodné. Ak si vyberiete karavanu bez integrovaného nosiča na bicykle, môžete si kúpiť samostatný nosič, ktorý sa dá pripojiť na ťažné zariadenie

Taktiež by ste sa mali zamerať na fakt že beriete len najužitočnejšie veci, nikdy so sebou neberte veci, ktoré nebudete potrebovať. Na karavane by vás okrem úložného priestoru a priestoru na prepravu bicyklov mal zaujímať aj iné vlastnosti, ako je výkon, stav, priemerný dojazd na plnú nádrž, spotreba na 100 km, rok výroby, množstvo najazdených kilometrov a cena.

Zabezpečte a dôkladne pripevnite svoje bicykle

Pri preprave bicyklov v zadnej časti karavanu je dôležité, aby boli riadne zabezpečené a upevnené v súlade s predpismi. Použite kvalitné cyklistické nosiče alebo upevňovacie systémy, ktoré umožňujú stabilnú fixáciu bicyklov počas jazdy. Uistite sa, že sú bicykle dobre pripevnené a nebudú sa pohybovať a ani narúšať stabilitu karavana. Každý výrobca stojanov na bicykle disponuje mnohými odporúčaniami, čo robiť a naopak čomu sa vyvarovať pri inštalácií a jazde. Najlepšie bude ak sa budete riadiť týmito odporúčaniami.

Ako efektívne pripraviť bicykel alebo e-bike na takúto cestu?

Pred prepravou bicyklov či e-bikov ich dôkladne vyčistite a odstráňte hrubé nečistoty, prach alebo zvyšky blata. Odporúča sa tiež demontovať príslušenstvo, ako sú napríklad kapsičky či fľaše na vodu. Upevnite bicykle tak, aby sa netreli o seba a ani o iné predmety v karavane. Môžete použiť ochranné obaly na zabránenie poškriabaniu povrchu karavanu alebo rámkov samotných bicyklov. Štandardne by však k poškrabaniu nemalo dochádzať, môže sa tak stať iba pri pripevnení a skladaní bicykla z konštrukcie. V tomto smere bude obzvlášť opatrní.

Nezabudnite na cyklistické príslušenstvo, komponenty a diely na opravu 

Nezabudnite si so sebou vziať všetky potrebné veci pre jazdu na bicykli. To zahŕňa cyklistické prilby, cyklistické oblečenie (cyklistické dresy, nohavice, bundy, prípadne aj termooblečenie alebo návleky - všetko záleží od počasia), reflexné prvky, náradie na opravu (minimálne multikľúč, náhradnú dušu a sadu na lepenie defektov) a podobne. Skontrolujte tiež pneumatiky a brzdy predtým, ako vyrazíte na cestu, aby ste mali istotu, že sú dostatočne nafúkané a brzdy majú dobrý brzdný účinok. Vôbec nespravíte zle keď si zo sebou zoberiete aspoň malú príručnú mini pumpu a ďalšie užitočné cyklopríslušenstvo. Samozrejme množstvo cyklodoplnkov a náhradných dielov záleží od dĺžky výletu a času stráveného na bicykli. Viac informácií na túto tému sa dočítate v našom článku - Čo si zo sebou zobrať na bicykel.

Čo spraviť pred tým ako vyrazíte karavanom na svoje prvé dobrodružstvo?

Ako nájsť správne miesto na kempovanie?

Keď hľadáte vhodné miesto na kempovanie, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ktoré vám pomôžu nájsť ideálne miesto pre váš kempingový zážitok. 

  • Vyhľadajte sprístupnené prírodné parky a kempingové oblasti - Existuje množstvo prírodných parkov, lesných oblastí a kempingov, ktoré sú určené na kempovanie. Tieto miesta často poskytujú vybavenie ako toalety, sprchy, ohniská a vyhradené stanové plochy. Preskúmajte okolité prírodné parky alebo rezervácie vo vašej dovolenkovej destinácií a zistite, či poskytujú kempingové možnosti.
  • Dodržujte pravidlá kempovania - Rôzne miesta na kempovanie môžu mať rôzne pravidlá a obmedzenia. Skontrolujte, či je potrebná rezervácia miesta vopred a či existujú nejaké obmedzenia týkajúce sa stanovania, ohňov, zvierat alebo iných faktorov. Dodržiavanie týchto pravidiel pomáha udržiavať miesta na kempovanie v dobrom stave a zachovávať prírodné prostredie.
  • Overte si dostupnosť základných služieb - Pri výbere miesta na kempovanie je dôležité zvážiť dostupnosť základných služieb. Skontrolujte, či je v blízkosti voda na pitie, toalety, sprchy a prípadne možnosti nakúpiť potraviny. Tieto služby môžu zvýšiť komfort vášho kempovania a uľahčiť vám organizáciu.
  • Poobzerajte sa po aktivitách, ktoré ponúka okolité prostredie - Jedným z najkrajších aspektov kempovania je spojenie s prírodou. Skúmajte miesta, ktoré disponujú prírodnými krásami, ako sú jazerá, rieky, hory alebo lesy. Zvážte aj dostupnosť turistických chodníkov, cyklotrás alebo iných aktivít, ktoré by vás mohli v okolí zaujímať.
  • Zistite si informácie o bezpečnosti na danom mieste - Keď si vyberáte miesto na kempovanie, je dôležité zabezpečiť svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojho majetku.

Ako nájsť správne miesto na kempovanie?

5 tipov, kde sa dá kempovať na Slovensku

Na Slovensku je množstvo nádherných miest, kde sa dá kempovať a užiť si prírodu. Pri plánovaní výletu na Slovensku nezabudnite skontrolovať miestne pravidlá a prípadne obmedzenia. Tu je zoznam piatich tipov na miesta na kempovanie na Slovensku:

1. Národný park Slovenský raj 

Slovenský raj je skvelým miestom pre outdoorových nadšencov. Má množstvo krásnych kaňonov, vodopádov a turistických chodníkov. V rámci parku nájdete niekoľko kempingových oblastí, ako napríklad Dobšinská ľadová jaskyňa alebo Kláštorisko, kde si môžete postaviť stan a prespať priamo v prírode. Jeden z najnavštevovanejších je Autocamping Podlesok.

2. Národný park Nízke Tatry

Nízke Tatry ponúkajú nádherné horské prostredie a množstvo turistických trás. V blízkosti Chopku, najvyššieho vrcholu Nízkych Tatier, sa nachádza niekoľko kempingových oblastí, ktoré sú ideálne pre milovníkov turistiky a horských aktivít. Jeden z najlepších v okolí je Autocamping Bystrina alebo Mara Camping.

3. Tatranský národný park

Ak máte radi horskú prírodu a Tatry, Tatranský národný park je skvelou voľbou pre kempovanie. Existuje niekoľko kempingových oblastí v okolí Tatranskej Lomnice, Štrbského Plesa alebo Podbanskej. Budete mať možnosť prespať v krásnom prostredí hôr a objaviť nádherné turistické trasy. Jeden z najnavštevovanejších je Camping Vysoké Tatry a Camping Stará Lesná.

4. Národný park Malá Fatra

Malá Fatra je známa svojimi skalnatými útvarmi, vodopádmi a lesmi. V oblasti Terchovej a Vrátna dolina nájdete niekoľko kempingových miest, kde si môžete užiť kľud a prírodu Malých Karpát. Jeden z najlepších v okolí je Autocamping Trusalová.

5. Slovenské rudohorie

Slovenské rudohorie rozsiahla oblasť s nádhernou prírodou, rozsiahlymi lesmi a dolinami. Existuje niekoľko kempingových oblastí, kde si môžete vybrať, ako napríklad kemping v okolí Banského Štiavnika alebo v Kysaku. Tieto miesta ponúkajú možnosť objavovať prírodu a vychutnávať si relaxáciu v tichu a pokoji.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport