Tipy ako naučiť dieťa lyžovať
25.09.2020

Tipy ako naučiť dieťa lyžovať

Lyžovanie sa jednoznačne radí k atraktívnym, avšak fyzicky pomerne náročným outdoorovým aktivitám. Aj v tomto prípade (podobne ako pri iných športoch) platí, že k lyžiarskemu majstrovstvu sa treba dopracovať postupnými krokmi, ideálne od útleho detstva. Prečítajte si nasledujúci článok – poradí vám, ako naučiť dieťa lyžovať bez toho, aby sa mu táto krásna aktivita sprotivila hneď na začiatku.

Kedy začať učiť dieťa lyžovať?
Ako vybrať prvé lyže pre deti
Ako naučiť lyžovať dieťa
Správna technika lyžovania
Niekoľko tipov na záver

Kedy začať učiť dieťa lyžovať?

Dieťa by sa malo na lyže postaviť až po tom, ako bezproblémovo zvládne základné pohybové vzorce – chôdzu či beh (u starších detí svedčí o istej fyzickej zdatnosť napríklad aj (ne)schopnosť zvládnuť kotúľ). Pokroky vo výučbe totiž do značnej miery určuje fyzická kondícia a aktuálny level motorického vývoja jedinca. Všímajte si tiež, ako dieťa zvláda chladné počasie, či dokáže sledovať inštrukcie dospelých a ako zvláda koncentrovanú fyzickú aktivitu (niekoľkohodinový výlet na bicykli alebo pešo).

Ak dieťa nie je pripravené fyzicky ani psychicky (malo by byť motivované a v celkovej pohode), netreba naň tlačiť, aby sa mu lyžovanie hneď zo začiatku nesprotivilo. Deti sú mimoriadne vnímavé a učenlivé, preto ak to nepôjde na lyžiach túto zimu, nič sa nedeje, vyskúšate to o rok. Vo všeobecnosti platí, že s výučbou lyžovania sa začína najskôr vo veku 3 – 4 rokov. Buďte však pripravení na to, že najmenší lyžiari vydržia na svahu možno iba 30 - 60 minút. Potom nastupuje únava alebo záujem o iné podnety, napríklad guľovanie ,stavanie snehuliakov či iné hry v snehu. Aj to však k prvým krokom na svahu patrí a dieťa netreba od takýchto aktivít odrádzať.

Kedy začať učiť dieťa lyžovať

Ako vybrať prvé lyže pre deti

Prvé lyže pre deti vyberajte podľa výšky dieťaťa. Lyže ideálnych parametrov by na výšku nemali presahovať plecia, respektíve bradu malého lyžiara. Mali by byť tak akurát, ani príliš krátke, no ani príliš dlhé. Na paličky pri prvých lekciách zabudnite, dieťa sa bez nich bude viac sústrediť na prácu nôh, komplexné ovládanie lyží a lepšie a rýchlejšie zvládnutie prvých oblúkov, brzdenia či nastupovania na vlek.

Lyže, lyžiarky, oblečenie, skrátka výstroj ako taká musí mladému nasledovníkovi Alberta Tombu dokonale padnúť. Bez maximálneho pocitu komfortu totiž môže lekcia lyžovania skončiť už po pár minútach. Určite uznáte, že lyžovať v malých (alebo príliš veľkých) lyžiarkach a v nepohodlnom svetri, to veru nie je žiadna radosť. Nezabúdajte, že súčasťou výbavy malého pretekára musí byť prilba (povinná pre deti do 15 rokov a odporúčaná pre všetky vyššie vekové kategórie) a na zahodenie rozhodne nie sú ani lyžiarske okuliare, ktoré chránia pred slnkom, vetrom i padajúcim snehom.

Ako naučiť lyžovať dieťa

Učenlivosť je veľkou devízou prvých rokov človeka na svete. Avšak pozor: dieťa veľmi rýchlo pochytí dobré, ale aj zlé návyky – to platí aj v prípade prvých lyžiarskych lekcií. Mať pri sebe dobrého a erudovaného učiteľa je preto vždy veľkou výhodou. Skúsený, odborne zdatný lyžiar dá lyžiarskemu zelenáčovi kvalitné a pevné základy, na ktorých môže neskôr bez akýchkoľvek problémov stavať.

Lyžiarske lekcie pre malých nováčikov začínajú obutím lyžiarok, lyží a obyčajným chodením po rovnom zasneženom povrchu. Dieťa takýmto ťapkaním získa prvú skúsenosť s pohybom na lyžiach a odvahu na ďalšie kroky. Tie majú obvykle podobu chôdze v štýle kačky, pri ktorej smerujú päty nôh k sebe a špičky (spolu so špičkami lyží) od seba, či výstupu po svahu bokom.

S prvými spusteniami na lyžiach by malý športovec mal začínať na miernom briežku, ktorý prechádza do roviny či opäť mierneho protisvahu. V takomto nenáročnom teréne nehrozí nekontrolovaný rozjazd dieťaťa na lyžiach ani vážne pády a zranenia. Ak sa nádejný lyžiar cíti po prvých zjazdoch komfortne, prejdite na výučbu techniky pluhu. Dieťatku vysvetlite a hlavne názorne ukážte, ako lyžovať pluhom – ako tlačiť lyže na vnútorné hrany, päty od seba a kolená, rovnako ako špičky lyží, k sebe. Pre dieťa je tento pohyb neprirodzený a nemusí sa pri jeho vykonávaní cítiť bezpečne. Preto je vhodné, ak ho sprevádza učiteľ – otočený chrbtom ku smeru jazdy, čiže čelom k dieťaťu. Zdatnejší „vyučujúci“ môže pri cúvaní ešte držať špičky detských lyží spolu. Pred tým nech prejdete na prvé oblúčiky je potrebné dieťa naučiť brzdiť, zastaviť svoju jazdu, čo je veľmi dôležité pre ďalšie fázy výučby.

Po osvojení si metódy pluhu (dieťa už dokáže na lyžiach samé kedykoľvek zastaviť) môžete s malým lyžiarom prejsť na prvé oblúčiky. Pri ich vykonávaní je samozrejme dôležité naučiť sa a pochopiť princíp prenášania váhy na stranu (nohu, lyžu), do ktorej chcete zatočiť. Fyzikálne rozbory a zložité vetné konštrukcie radšej nahraďte jednoduchými pokynmi a najmä názornou ukážkou. Pri učení oblúčikov sa osvedčila hra, pri ktorej ide kľučkujúci učiteľ pred dieťaťom a to sa ho pokúša chytiť, respektíve napodobniť jeho smerovanie. Hravý efekt sa znásobí, ak dieťaťu navodíte predstavu, že naháňa svoje obľúbené zvieratko (napríklad psa, mačku či leva, samozrejme s patričnými zvukovými prejavmi z učiteľovej strany ☺. Inštruktor tiež môže spolu s lyžiarskym učňom znázorniť lietadielko, ktorého krídlo (ruka) sa vždy v oblúku nakloní k spodnej lyži – tým dieťa nevedomky prenesie váhu na spodnú lyžu a rádius lyže ho automaticky pošle do oblúku.

Ako naučiť dieťa lyžovať

Správna technika lyžovania

Správna technika lyžovania spočíva v miernom predklone tela s prirodzeným pokrčením kolien. Váha tela spočíva na prednej časti lyžiarok, pričom ruky sú voľne položené na kolenách. Takýto postoj umožňuje pružné reakcie na podnety (zatáčanie, brzdenie pred prekážkami, jamami, skokmi) na svahu a zabraňuje nežiaducemu záklonu, pri ktorom lyžiar stráca stabilitu a kontrolu nad lyžami, pričom celá situácia končí pádom.

Pád sa však prihodí aj naozaj dobrým lyžiarom – dieťa treba uistiť, že ide o prirodzenú súčasť lyžovania a za pád sa netreba hanbiť. Práve naopak, každý správny lyžiar má zvládnuté techniky dvíhania sa po páde na zem. Trénujte ich najskôr na rovine a až potom na miernom briežku či zjazdovke. Postup pri dvíhaní je v zásade rovnaký: najskôr si treba paralelne zrovnať lyže, pričom tie sú v kolmom postavení ku sklonu kopca. Následne sa lyžiar pokúsi vstať, pričom sa oboma rukami odtláča od zeme. Ak sa mu to nedarí, môže skúsiť striedavo prehmatávať smerom ku špičkám lyží – dostane sa do predklonu a nakoniec do stoja. Zdatnejší jedinci sa môžu zdvihnúť z ľahu zapretím o lyžiarky.

Správna technika lyžovania

Niekoľko tipov na záver

Ak ste na svahu so začiatočníkom, poproste vlekára, aby vám spomalil lanovku či vlek, keď budete nastupovať a vystupovať. Pri vystupovaní z lanovky treba dieťa, ak nedosiahne na zem, pridržiavať až k miestu výstupu a prípadne mu pomôcť aj ďalej.

Dovidenia na svahoch☺

Tím Najšport