5 tipov kam vyraziť na bežky
24.02.2022

5 tipov kam vyraziť na bežky

Charakter a profil územia Slovenska je ako stvorený na rozmanité outdoorové aktivity. V zime to u mnohých vyhráva zjazdové lyžovanie či skialpy, my sa však v tomto článku povenujeme inému obľúbenému zimnému športu - bežkovaniu. Prinášame vám niekoľko tipov na overené bežkárske lokality s kvalitnou infraštruktúrou a krásnou prírodou v okolí! Zastavte sa tiež v niektorej z našich kamenných predajní Najšport v Bratislave, Trenčíne, Dolnom Kubíne či Starom Smokovci, kde si môžete vyskúšať, kúpiť alebo požičať kompletnú bežkársku výstroj za skvelé ceny.

1. Štrbské Pleso a bežkárske trate v okolí
2. Beskydsko - Javornícka bežkárska magistrála
3. Skalka pri Kremnici láka bežkárov
5. Bežkárska oblasť Malé Karpaty – Pezinská Baba
6. Oblasť Spiša a Pienin

1. Štrbské pleso a bežkárske trate v okolí

Vysoké Tatry sú jednou z top slovenských destinácií pre turistiku a outdoorové športy vôbec. Kam vyraziť na bežky v Tatrách? No predsa na Štrbské Pleso, konkrétne do areálu SNOW! Nájdete tu pravidelne upravované trate vhodné na klasiku i korčuľovanie, pokryté prírodným a v prípade potreby aj umelým snehom.

K dispozícii sú okruhy rôznych dĺžok (od 1,5 do 6 km) a náročností (ľahká, stredne ťažká, ťažká), s väčšími či menšími prevýšeniami, kde si na svoje príde každý – začínajúci aj výkonnostný bežkár. Skvelá poloha (nadmorská výška nad 1300 m) spolu s výbornou infraštruktúrou (bohaté možnosti ubytovania, stravovania, areál ponúka dokonca stan na prezlečenie) umožňujú bežkovanie prakticky počas celej zimnej sezóny.

Bežky Štrbské pleso

2. Beskydsko - Javornícka bežkárska magistrála 

Kam na bežky v prípade, že smerujete do oblasti Kysúc či slovensko-českého pohraničia na krajnom severozápade? Beskydsko-Javornícka bežkárska magistrála je jednoznačnou odpoveďou. Hlavná, viac ako 50 kilometrov dlhá a pravidelné upravovaná trasa vedie hrebeňom Turzovskej vrchoviny a malebným pohorím Javorníkov a rozprestiera sa v nadmorskej výške od necelých 700 až po 1050 metrov nad morom. Vzhľadom na uvedené parametre je zrejmé, že umelé zasnežovanie sa nekoná a bežkári sú tu odkázaní na výsostne prírodný sneh.

Magistrála prechádza pre tento kraj typickým prostredím zalesnených hrebeňov a horských lúk s krásnymi výhľadmi na slovenskú aj českú, respektíve moravskú stranu. Zaujímavým spestrením sú štýlové rozhľadne, napríklad na Marťákovom kopci, Kamenitom či na Stratenci. Bežkovanie na Javorníkoch rozhodne nie je jednotvárne – striedajú sa tu rovinky s prudšími stúpaniami i klesaniami, za spestrenie možno považovať aj niekoľko vedľajších či pripájacích trás.

Beskydsko - Javornícka bežkárska magistrála

3. Skalka pri Kremnici láka bežkárov

Skalka pri Kremnici je mekkou bežeckého lyžovania na Slovensku. Obľúbené horské rekreačné stredisko, dnes známe aj ako Skalka Aréna, sa nachádza v oblasti Kremnických vrchov vo výške 1252 metrov nad morom. Na zaujímavú históriu tejto lokality (sformoval sa tu prvý lyžiarsky oddiel na Slovensku a konali celouhorské lyžiarske preteky – všetko v roku 1914) nadväzuje skutočnosť, že práve Skalka pravidelne hostí MSR v bežeckom lyžovaní a takisto aj legendárnu Bielu stopu, najstaršie podujatie svojho druhu na Slovensku (premiérový ročník Bielej stopy sa konal v roku 1974).

Areál na Skalke ponúka perfektné podmienky na bežkárske vyžitie pre začiatočníkov i pokročilých, športovo ladených bežkárov. Nájdete tu desiatky kilometrov rôznorodých bežkárskych tratí - krátky základný i niekoľko relatívne jednoduchších okruhov v dĺžke od 3 do 8 kilometrov. K najdlhším naopak patria trasy na Severnom a Južnom okruhu – Biela stopa Sever meria 25 a Biela stopa Juh 20 kilometrov. Skalka je ideálnym miestom pre športovo založených bežkárov i tzv. kochačov à la MUDr. Skružný z filmu Vesničko má středisková.

Bežky - Skalka pri Kremnici

4. Bežkárska oblasť Malé Karpaty - Pezinská baba

Výborné podmienky na bežecké lyžovanie nemusíte hľadať len medzi kopcami vo vyložene horskom prostredí. Ak riešite dilemu kde sa vybrať na bežky v okolí Bratislavy, odporúčame vám lyžiarske stredisko Pezinská Baba. Nachádza sa na hrebeni Malých Karpát a ponúka technicky upravované okruhy na bežkovanie s neveľkým prevýšením, zasadené do veľmi pekných prírodných podmienok.

Na okruhoch s dĺžkou 2, 3 a 5 km možno bežkovať klasickou i korčuliarskou technikou, pričom v rámci jedného kola prekonáte od 50 do necelých 150 výškových metrov. Ak chcete spoznať prírodu Malých Karpát detailnejšie, vyberte sa z Pezinskej Baby až na Kamzík! Mierne zvlnená trasa vedúca širokým chodníkom meria 30 km, no zvládnuť by ju mali aj menej skúsení bežkári; zvlášť, keď sa trasa v tomto smere zvažuje.

Malé Karpaty - Pezinská baba

5. Oblasť Spiša a Pienin

Časť Slovenska na východ od Tatier je zem turistami ešte nie veľmi preskúmaná, čo sa dá považovať za jej prekliatie i šťastie zároveň. To však ešte neznamená, že tu nič nie je. Kopu krásnych zážitkov z bežkovania si môžete odniesť napríklad z oblastí severného Spiša či Pienin. Využite dobré snehové podmienky a pri návšteve Starej Ľubovne absolvujte mierne náročný a nie dlhý (do 4 km) bežkársky okruh v lesoparku pod ľubovnianskym hradom.

Len 10 minút cesty autom od Starej Ľubovne sa nachádzajú Ľubovnianske kúpele so 7 kilometrov dlhým okruhom s krásnymi výhľadmi, ktorý sa využíva aj na preteky psích záprahov. Nevynechajte však ani slovensko-poľské pohraničie, konkrétne oblasti Červeného Kláštora a Lesnice – najmä v prípade, že milujete bežkovanie v srdci divokej, človekom nie veľmi zasiahnutej prírody. Obe lokality spája hneď niekoľko trás, za nás to vyhráva zhruba 8 kilometrová a technicky pomerne jednoduchá trasa „prielom Dunajca“.

Bežkárske trate Pieniny a Spiš

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport