5 najlepších bežeckých tratí v Bratislave a okolí
26.08.2021

5 najlepších bežeckých tratí v Bratislave a okolí

Máte pobehanú Bratislavu? Nemáme však na mysli nákupné centrá, ale skôr zaujímavé miesta a lokality, kde si môžete dopriať plnohodnotný tréning. V našom článku ponúkame niekoľko inšpirácií pre začínajúcich aj skúsenejších bežcov. Pozrime sa spoločne na najlepšie trate pre bežcov v Bratislave!

1. Beh cez mosty
2. Z Devína do Bratislavy
3. Medická záhrada
4. Devínska kobyla a okolie
5. Kamzík – bežecký chodník zdravia

1. Beh cez mosty

Bratislavské mosty patria k symbolom hlavného mesta a dajú sa skvele využiť ako checkpointy bežeckej trasy. Začnite trebárs pri Ekonomickej univerzite a postupne prebehnite cez Prístavný most, Apollo, Starý most, Most SNP a nakoniec cez Most Lafranconi až k botanickej záhrade – tento jeden logický celok má dĺžku zhruba 13-14 kilometrov a ponúkne príjemné panoramatické výhľad z nábrežia na Bratislavu.

2. Z Devína do Bratislavy

Pri tomto tipe sme sa inšpirovali trasou Národného behu Devín – Bratislava, ktorý je najstarším atletickým podujatím na Slovensku; prvý ročník sa bežal už v roku 1921. Štartovacím bodom je podhradie Devínskeho hradu a finišuje sa na bratislavskom nábreží. Ak pre vás nie je problém odbehnúť približne 11 kilometrový úsek, odporúčame vám prihlásiť sa na Národný beh Devín – Bratislava a trasu absolvovať s komfortom občerstvovacích staníc a tisíckami ďalších bežcov.

3. Medická záhrada

Medická záhrada je Central Parkom Bratislavy. Priamo v srdci Starého Mesta nájdete ideálne podmienky na behanie prakticky v každom ročnom období. Cielime predovšetkým na veľmi príjemné prostredie, široké chodníky a samozrejme žiadne autá. V Medickej záhrade by malo byť dostupné wifi-pripojenie a najmä počas leta aj rôzne kurzy (napr. joga), ktorými si môžete spestriť váš tréning. Vo vzdialenosti cca 1 km od Medickej záhrady leží Prezidentský palác, ak budete vládať, zabehnite si aj do jeho záhrad.

4. Devínska kobyla a okolie

Ak obľubujete trailovejšie pobehanie, vrele vám odporúčame vyraziť na Devínsku kobylu. Prakticky celá trasa vedie po lesných chodníčkoch v prírodnom prostredí a vďaka turistickému značeniu je aj orientácia veľmi jednoduchá. Začať môžete napr. v Dúbravke pri kostole, odkiaľ naberiete smer Dúbravská hlavica. Na tejto križovatke ciest sa rozhodnete, či pôjdete ďalej po žltej alebo po červenej – je to prakticky jedno, pretože obe verzie vám zavedú k rozhľadni na vrchole.

5. Kamzík – bežecký chodník zdravia

Aj Kamzík, podobne ako Devínska kobyla, je prekrižovaný turistickým značením a turistickými chodníčkami, ktoré sa dajú využiť na bežecký tréning. Nájdete tu však aj jeden špecializovaný, tzv. bežecký chodník zdravia. Meria necelé 2 kilometre a jeho súčasťou je osem stanovíšť so zariadením na cvičenie a s názornými obrazovými ukážkami jednotlivých cvikov. Skúste si monotónny bežecký tréning spestriť ľahkým workoutom v prírode – určite nebudete banovať!

Ak sa vám článok o najkrajších bežeckých tratiach v Bratislave páčil, tak si prečítajte aj ďalšie blogy:

Tím Najšport