Zistite, aký je rozdiel medzi Camber a Rocker
18.11.2021

Zistite, aký je rozdiel medzi Camber a Rocker

Pred tridsiatimi rokmi by ste snowboardovú dosku položili na sneh a pri bočnom pohľade by vyzerali všetky úplne rovnako. Väčšina dosiek by mala klasický plochý základ, ktorý dnes označujeme, ako flat board. Približne na prelome 80. a 90. rokov bola predstavená nová technológia camber, ktorá priniesla revolúciu do sveta snowboardingu. Prvé roky vývoja boli plné experimentov a šialených dizajnov.

Až v posledných rokoch bol tento experimentálny koncept oživený, keď v roku 2007 predstavil Lib Tech svoj prelomový model Skate Banana. V ich šľapajách išli aj ďalší svetový výrobcovia, ako Rossignol, K2 so svojim modelom Gyrator alebo Salomon. Poďme sa detailne pozrieť na rozdelenie snowboardov podľa tvaru dosky. Dozviete sa, aký je hlavný rozdiel medzi doskou camber a rocker z hľadiska technických parametrov, štýlu a spôsobu jazdy.

1. Camber
2. Rocker
3. Flat
4. Hybrit

Camber

Poskytuje výborne ovládanie snowboardu a dostatočné kontrolovanie hrany podobne, ako pri carvingových lyžiach. Snowboard s camber technológiou má kontaktné body so snehom umiestnené na okrajoch dosky (päta a špička snowboardu). V strednej časti, kde je umiestnené viazanie je snowboard prehnutý opačným smerom, čiže nahor. To vytvára niekoľko milimetrovu medzeru, ktorá funguje tak, že po prenesení váhy na dosku sa camber mierne sploští a vytvára súvislý kontakt hrany so snehom. Camber poskytuje niekoľko výhod:

  • Výborná stabilita pri zatáčaní - Je všeobecne známe, že camber poskytuje výbornú stabilitu pri nájazdoch a výjazdoch so zákrut.
  • Dobrá priľnavosť aj na tvrdom a zľadovatenom snehu - Vďaka vysokej torznej tuhosti týchto snowboardov poskytujú súvislý kontakt s hranou aj na zľadovatenom teréne alebo rozbitejšom teréne v lyžiarskych strediskách.
  • Dostatočná kontrola snowboardu pri vysokých rýchlostiach - Pri vysokých rýchlostiach je takáto doska dobre ovládateľná, poskytuje bezpečnosť a stabilný výkon aj pre pretekárov.

Camber

Rocker

Opakom camberu je takzvaný rocker, ktorý má súvislý vypuklý oblúk, ktorého stred sa nachádza priamo pod viazaním, prípadne v strede dosky. Kontaktná plocha dosky so snehom je priamo pod jazdcom, teda v blízkosti viazania. Rocker je často označovaný ako Reverse Camber, Negative Camber alebo Alternate Camber. Použitie rockeru sa najviac hodí na:

  • Jazda v prašane - Vytvára dobrú flotačnú pozíciu v prašnom a sypkom snehu. Nachádza sa na takmer všetkých freeridových snowboardoch, kde je špička snowboardu orientovaná smerom hore a mierne nad terén, čo umožňuje jazdcovi dobre ovládať snowboard aj v hlbokom snehu.
  • Zážitok z jazdy v parku - Veľkou výhodou je dobrá manévrovateľnosť, jednoduché posúvanie viazania a nastavenie si optimálnej polohy, ktorá vám bude vyhovovať. Jazdci tiež ocenia nižší kontakt s povrchom a zníženie rizika zachytenia hrany.
  • Dobré vlastnosti ovládania - Rockerové snowboardy sú vyrobené tak, aby plávali na povrchu, pritom majú kratšiu efektívnu hranu a menší kontakt so snehom. Toto všetko vám umožní jednoduché a svižnejšie zatáčanie všade tam, kde to bude potrebné.

Rocker

Flat

Vďaka flat snowboardom bude vaša hrana v neustálom kontakte so snehom. Vaša hmotnosť sa tak rovnomernejšie rozdelí pozdĺž hrany. Tieto typy snowboardov poskytujú dostatone predvídateľnú a hladkú jazdu. Veľkou nevýhodou je že ploché dosky môžu pôsobiť menej živo, znižujú rýchlosť ktorou môžete jazdiť a znižujú prenos vynaloženej energie do snowboardu.

Flat-Base

Hybrid

Hybridné typy snowboardov v sebe kombinujú prvky rockeru, camberu alebo flat boardov s cieľom vytvoriť všestranný, teda univerzálny typ snowboardu. Charakteristickou vlastnosťou týchto snowboardov je, že majú mierne zvlnené okraje hrán. Niektoré značky umiestnia rocker presne do stredu snowboardu a camber prehnutie pod viazanie. To vám umožní lepšie zvládať zákruty. Iný výrobcovia to dajú presne naopak - camber do stredu a rocker pod viazaním, aby zachovali výborné carvingové vlastnosti dosky, aby doska viacej plávala a poskytovala pohodovejšiu jazdu.

Možnosti hybridných snowboardov sú takmer nekonečné, každý variant je v niečom lepší a v niečom zaostáva. Práve preto je potrebné vybrať si snowboard podľa toho, kde jazdíte, ako jazdíte, aké máte skúsenosti a aký jazdný štýl preferujete.

Combo


Tím Najšport