Vyskúšajte paragliding na lyžiach či snowboarde
09.11.2021

Vyskúšajte paragliding na lyžiach či snowboarde

Vyskúšali ste niekedy paragaliding na snehu? Snowkiting v podstate spája paragliding s lyžovaním, snowboardovaním alebo freeridom. Táto veľmi zaujímavá zimná aktivita vyžaduje okrem dostatočnej snehovej nádielky aj ideálny smer vetra a pevné nervy. Ak sa bojíte výšok a adrenalínovej jazdy, tak na tento šport pravdepodobne zabudnite. Určite nie je vhodný pre každého, vyžaduje aspoň základný kurz paraglidingu a ovládanie techniky padáku. Vďaka tomuto športu nazretie do úplne novej formy lyžovania alebo snowboardingu plného skokov, trikov a samozrejme voľného štýlu

Porovnanie snowkitingu s paraglidingom
Od histórie až po súčasnosť
Pre koho je základný kurz speed flyingu určený?
Prečo začať so snowkitingom

Porovnanie snowkitingu s paraglidingom

Snowkiting resp. speed flying kombinuje prvky parašutizmu, paraglidingu a lyžovania. Podobne ako u paraglidingu lyžuje sa z vrchu svahu pri dostatočnom prúdení vzduchu. Pri paraglidingu sa piloti snažia o čo najdlhší a najmiernejší let naopak pri snowkitingu je to skôr krátka dynamická jazda v tesnej blízkosti zjazdovky.

Porovnanie snowkitingu s paraglidingom

Od histórie po súčasnosť

Počiatok speed flyingu sa datuje do 70. rokov, kedy francúzsky alpinisti skákali zo strmých svahov využívali na rozbeh lyže. O necelých 20 rokov neskôr sa týmto športom inšpirovala nová generácia francúzskych a amerických paraglidistov. V roku 2005 začala skupina francúzskych pilotov experimentovať z novým typom paraglidingového klzáku, ktorý by neskôr mohli využiť na snowkiting. V súčasnosti vyrába speed flyingové klzáky viac než 30 výrobcov po celom svete a záujem o tento adrenalínový šport v celom svete rapídne rastie.

Pre koho je základný kurz speed flyingu určený?

Kurz na základnej úrovni je vhodný pre stredne pokročilých až pokročilých lyžiarov aj bez predchádzajúcich skúseností s lietaním a paraglidingom. Kurzy sú vhodné aj pre skúsených parašutistov a paraglidistov so stredne pokročilými lyžiarskymi schopnosťami. Platný kurz je potom potrebné pravidelne obnovovať. Cena základného kurzu sa pohybuje v cenovej kategórií okolo 1000 €. Stredne pokročilý lyžiar a snowboardista si techniku vzletu osvojí približne za 2 až 3 dni. Tým zdatnejším postačí kľudne iba jednodňový kurz.

Pre koho je speed flying určený

Prečo začať so snowkitingom?

Okrem toho sa jedná o jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich zimných športov súčasnosti. Po finančnej stránke je prevádzka už po zakúpení všetkých potrebných vecí je minimálna. Ušetríte tak peniaze na vleky, čakanie a vychutnávate si voľnú jazdu kdekoľvek vás napadne. Šport využíva špeciálny padák s otvorenými komorami, ktorý môžete vidieť pri surfovaní na vode a pri rôznych vodných športoch.

Pri dopade a opätovnom vzlete potrebujete menej sily - je to spôsobené dobrým kontaktom lyží prípadne snowboardu so zjazdovkou. Výhodu je, že pri tomto športe nepotrebujete špeciálne oblečenie. Postačí vám bežná lyžiarska bunda, nohavice, rukavice, prilba či okuliare. Veľa lyžiarskych škôl a stredísk na Slovensku aktuálne poskytuje platené kurzy tohto športu.

Snowkiting je veľmi zaujímavým adrenalínovým športom, ktorý môžete využiť na akomkoľvek kopci. V prípade že vás náš článok zauja, tak si prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport