Vyrazte na bielu stopu už teraz
16.02.2023

Vyrazte na bielu stopu už teraz

Zima je v plnom prúde a vo vyšších polohách môžete čakať krásne zimné scenérie a na otvorených priestranstvách dostatok snehovej nádielky, ktoré je priam stvorené na bežkovanie. Na každú zimnú športovú aktivitu, by ste sa mali dôkladne pripraviť a informovať o aktuálnom počasí i podmienkach v lyžiarskych strediskách. Počasie dalo bežkárom túto sezónu poriadne zabrať, no marcový termín štartu pretekov Bielej stopy v Skalke pri Kremnici je naplánovaný na 4 až 5.3.2023. Tento termín je prostredníctvom FIS, EUC Euroloppet odsúhlasený a o všetkých podrobnostiach o prípadných zmenách, platení, štartovaní budete včas informovaní, viac informácií o tomto podujatí nájdete na oficiálnej stránke Biela Stopa.

Potrebujete kúpiť alebo poradiť s výberom vhodnej bežkárskej výstroje? Zastavte sa u nás v Najšporte a vyberte si špičkovú výstroj podľa vašich predstav. S výberom vám radi a ochotne poradia naši skúsení predajcovia.

Čo je Biela stopa
História Bielej stopy
Biela stopa dnes
Trate a aktuálne podmienky
Aké bežky zvoliť a čo si zo sebou zobrať na Bielu stopu?

Čo je Biela stopa

Pre tých, ktorí toto podujatie nepoznajú máme veľa zaujímavostí. Biela stopa sa zaraďuje k najstarším organizovaným vytrvalostným športovým pretekom v behu na lyžiach na Slovensku. Kedysi sa volala Biela stopa SNP, pretože jej súčasťou boli priami účastníci SNP. Už od roku 1974, kedy sa oslavovalo 30. výročie SNP sa uskutočnili prvé preteky Bielej stopy. Zúčastnili sa jej len muži a prekonali 51 km z Krahúl končiac v Laskomerskom pri Banskej Bystrici. O rok neskôr bola táto disciplína povolená aj pre ženy, ale s kratším úsekom (23,7 km).

Vyrazte na Bielu Stopu

História Bielej stopy

Keď dozrel čas a organizátori Bielej stopy nadobudli väčšie skúsenosti, tak v 77. rokoch minulého storočia sa im podarilo uskutočniť preteky aj pre juniorov a juniorky, dorast SZM a o rok neskôr zas pre žiakov v kategóriách PO SZM v “Malej Bielej stope”. Biela stopa vzbudzovala a stále vzbudzuje záujem širokej verejnosti. Napríklad v roku 1987 bolo zaznamenaných až 6015 lyžiarov, medzi ktorými boli účastníci SNP, muži aj ženy, dorastenci i žiaci. Výnimkou bol rok 1990, kedy podmienky pre beh na lyžiach neboli priaznivé, preto sa Biela stopa neuskutočnila.

Neskôr, keď sa do popredia dostali voľné techniky bežeckého lyžovania, sa preferencia Bielej stopy upäla práve na voľný štýl v prvý deň pretekov. Klasickú techniku si môžete vyskúšať na druhý deň pretekov Bielej stopy. Od roku 1985 je Biela stopa Kremnica členom EUROLOPPET (európske diaľkové preteky) a o 4 roky neskôr sa Biela stopa ocitla v medzinárodnom kalendári FIS (vytrvalostných pretekov na lyžiach). Rok 2003 sa zapísal do histórie Bielej stopy prostredníctvom národného šampionátu vo vytrvalostnom behu dospelých, juniorov a junioriek. V roku 2020 bola Biela stopa obhájená, ako podujatie Svetového pohára.

História Bielej Stopy

Biela stopa dnes

V súčasnosti sa každoročne stretáva mnoho skúsených bežkárov na podujatí Biela stopa Kremnica. Organizátori štart a cieľ časom stanovili v areáli Skalka. Každoročne sa stovky registrovaných športovcov tešia na upravenú trať v Kremnických vrchoch pri Kremnici. V súťažných kategóriách na 50 alebo 20 km voľnou technikou a 30 km klasickou technikou si môžete preveriť svoju kondíciu a šikovnosť. Takisto je k dispozícii aj súťažná kategória Junior a Mini pre žiakov a dorastencov.

V sobotu sa môžete zúčastniť hlavných pretekov, voľného behu na lyžiach 25 až 50 km dlhou traťou. V nedeľu vás čaká 30 km trať, po ktorej sa jazdí len klasickou technikou. Všetky športové disciplíny začínajú a končia v tom istom bode, na Skalke. Biela stopa je verná svojej tradícii, tak preto je jej súčasťou beh priamych účastníkov SNP, mužov a žien, ale i preteky dorastencov i žiakov tzv. “Malej Bielej stopy”.

TJ Biela stopa Kremnica organizuje okrem zimných pretekov Biela stopa aj seriál pretekov Stopathlon, tvoriace jarné a jesenné preteky. Jarné preteky si užijete na horských bicykloch Bike&Roll a tie jesenné v horskom behu Run&Walk. Zaujímavosťou je, že každý športovec ak je účastný na všetkých 3 pretekoch bude vyhodnotený v rámci seriálu. Pri overení totožnosti a súladu všetkých osobných údajov, ktoré udal na každom jednom preteku, uchádzač spĺňa podmienky vyhodnotenia pretekov.

Bodové ohodnotenie je na každej trati iné. Čím dlhšiu trať pretekár prejde, tým lepšie preňho. Dosiahne viac bodov a ďalšie body získa aj na základe časovej straty na prvého pretekára. Oceňovanie a vyhodnotenie víťazov Stopathlonu za rok, v ktorom pretek prebiehal sa uskutočňuje v rámci jesenných pretekov Run&Walk. Vo výsledkovej tabuľke uvidíte len tých uchádzačov, ktorí boli účastní na akejkoľvek trati Bielej stopy alebo pretekov Bike&Ruk či Run&Walk.

Biela Stopa dnes

Trate a aktuálne podmienky

Je samozrejmé, že dĺžka tratí, miesto štartu i cieľa sa mení v závislosti od toho, aké je aktuálne počasie a snehové podmienky. Najčastejšie ste sa mohli stretnúť s traťou začínajúcou pod Krahuľským štítom na Krahuliach a s cieľom na Štiavničkách alebo v Králikoch, či so začiatkom na Krahuliach a cieľom na Skale. Trať, ktorú pri pretekoch budete zdolávať je dlhá okolo 50 km.

Upravenosť a obtiažnosť tratí a aktuálne snehové podmienky si môžete odsledovať na stránke Bielej stopy. Tieto informácie sú dostupné aj pre podmienky na Skalke a hovoria, že bežkárske trate: Štadión, IN-LINE, FIS okruhy a okruhy BS sú upravené v celej dĺžke. Očakávajte 10 až 40 cm vysokú snehovú pokrývku zloženú zo starého sypkého snehu. Je tam jasno, bez zrážok a fúka premenlivý vietor. Kremnické vrchy zahŕňajú trasy v oblasti Skalky, Králikov, Malachova, Turčeka, Tajova a Kordík.

Bežky v plnom prúde si momentálne môžete užiť v Kremnických vrchoch na tratiach: Štadión, IN-LINE, ktoré sú upravené pre FT/CT (klasický a voľný štýl) a trate Horná 5ka a Dolná 5ka upravené pre FT (voľný štýl). Na lepšie snehové podmienky a upravenosť si musíte počkať na tratiach: Na Cabanku, Strednou, Králická, Biela stopa Sever, Cez Tablu, Na Hostinec, Do Králik, Južná, Biela stopa Juh, Dolinou a Frajungy.

Biela Stopa - Trate

Aké bežky zvoliť a čo si zo sebou zobrať na Bielu stopu?

Celková výbava a príprava nezáleží len na veciach, ktoré si na seba kúpite. Príprava by mala spočívať aj v správnom stravovaní a dobrom tréningu. Počasie ovplyvňuje aj váš výkon, preto je vhodné sa nielen o seba, ale i o kvalitné bežky a viazanie, topánky a palice náležite postarať. Správnym servisom, ošetrením lyžiarskym voskom určeným do určitej teploty zabezpečíte bezpečnosť a ideálny sklz lyží po snežnom teréne.

Bežky si vyberajte podľa toho, akého preteku sa idete zúčastniť. Je to pretek vo voľnom štýle? V tomto prípade zvoľte lyže určené na vyššiu záťaž, na preteky. Ak idete jazdiť klasickým štýlom po upravených tratiach siahnite po športových bežkách. Turistické a rekreačné bežkárske lyže využijete pri behu na lyžiach klasickým štýlom po neupravenom teréne. V špecializovaných predajniach vám veľmi radi pomôžu s vhodným výberom bežiek.

Samozrejmosťou je nepremokavé, priedušné oblečenie (termoprádlo, kompresné podkolienky, bežkárske nohavice) a doplnky (čiapka, šál, lyžiarske okuliare a rukavice, energetické gély a tyčinky), ktoré vás ochránia pred zimou, slnkom i vetrom, energetickým hladom. Navrstvite viac tenkých vrstiev oblečenia na seba, aby vás neobmedzovali v pohybe a dobre odvádzali vlhkosť. Navrch si môžete obliecť vestu, ktorá neprepustí vietor, ale pritom je priedušná. V dostatočnom predstihu sa napojte a najedzte. V prípade núdze majte na sebe spratný ruksak s tekutinami a rýchlym zdrojom energie. Pri splnení všetkých povinností a podmienok sa pretekov Bielej stopy môžete zúčastniť.

Páčil sa vám článok o bielej stope? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport