Vplyv oholených nôh na aerodynamiku bicykla. Prečo si cyklisti holia nohy?
24.08.2023

Vplyv oholených nôh na aerodynamiku bicykla. Prečo si cyklisti holia nohy?

Množstvo profesionálnych, ale aj amatérskych cestných cyklistov sa rozhodne pre cestu hladkých nôh, predovšetkým z aerodynamických, estetických či zdravotných dôvodov. Poďme sa pozrieť na to, prečo si cyklisti holia nohy, aké sú ich dôvody a úskalia. Nezabúdajte, že s výberom ideálneho bicykla vám radi a ochotne poradíme v Najšporte.

Odretá koža, takzvaný “cestný lišaj”
Neprekonateľná aerodynamika
Masáže a zdravotné benefity
Najlepšie metódy pre dokonalé odstránenie chĺpkov

Odretá koža, takzvaný “cestný lišaj”

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo si cyklisti holia nohy, je vysoký výskyt odrenín alebo inými slovomi “cestný lišaj”. S pádom sa stretol asi každý jazdec. Je jasné, že cesta nie je čistým prostredím. Nachádza sa na nej množstvo nečistôt, piesku, prachu či malých kamienkov. Pri páde sa tieto nečistoty dostanú veľmi ľahko do rany a pod kožu, kde môžu spôsobiť zápal alebo iné zdravotné problémy. Preto je dôležite ich vždy vybrať a ranu poriadne vyčistiť. Vyberanie malých kúskov štrku z odretej kože je veľmi bolestivé, no bolo by to oveľa bolestivejšie, ak by nohy cyklistu neboli oholené. Je jasné, že cestný lišaj sa môže vyskytnúť na ktorejkoľvek časti tela. Štatistika však ukazuje, že až 80% odrenín pri cyklistike sa vyskytuje na dolných končatinách.

Vplyv-oholenych-noh-na-aerodynamiku-bicykla-preco-si-cyklisti-holia-nohy

Neprekonateľná aerodynamika

Nedávne testovania v špeciálnom aerodynamickom tuneli potvrdili dávne mýty oholených nôh spojených so zvýšenou aerodynamikou. Výsledky ukázali, že holenie nôh má merateľný aerodynamický prínos. Testy oholených nôh v porovnaní s neoholenými ukázali až 70 sekundovú úsporu času pri rovnakej trase dlhej 40 km. Otestované boli aj iné končatiny. Napríklad oholené ruky mali úsporu iba 11 sekund. Dobrou správou je, že fúzy nevplývajú na úsporu času, pokiaľ však nenosíte príliš dlhú bradu. No aj tak sa nemusíte obávať výraznejšej časovej straty.

Masáže a zdravotné benefity

Množstvo športovcov vyžaduje špeciálne športové masáže. Výnimkou nie sú ani profesionálni cyklisti, ktorý majú šťastie, že dostávajú pravidelné masáže od skúsených tímových masérov. Podľa vyjadrenia mnohých cyklistov je jednoduchšie a efektívnejšie masírovať oholené, ako zarastené nohy. Je dokázané, že masáž môže pomôcť zmierniť svalové napätie a čo najviac uvoľniť pretrénované svaly. Pravidelná masáž tiež zabezpečuje, že sa svaly rýchlejšie zregenerujú a nedôjde tak ku zbytočnému zraneniu.

Vplyv-oholenych-noh-na-aerodynamiku-bicykla-preco-si-cyklisti-holia-nohy

Najlepšie metódy pre dokonalé odstránenie chĺpkov

Existujú 4 najbežnejšie spôsoby pre dokonalé odstránenie chĺpkov:

  • Holenie - Je azda najbežnejšou metódou pre odstránenie ochlpenia na dolných končatinách. Zvyčajne trvá 1 až 3 dni, kým sa objaví nové strnisko. Výhodou holenia je, že je bezbolestné a stojí vás len holiací strojček, prípadne penu. Jeho nevýhodou je nepríjemné zarastanie chĺpkov a podráždenie pokožky.
  • Vosk - Záhŕňa aplikáciu horúceho vosku na pokožu a následným pridaním látkových prúžkov, ktoré sa prichytia na pokožku. Po strhnutím vzniká hladký povrch, ktorý môže vydržať od 3 do 6-tich týždňov. Nevýhodou je vyššia miera bolesti a drahšia procedúra.
  • Depilačný krém - Nanáša sa na pokožku, nechá sa niekoľko minút pôsobit a potom sa jednoducho zotrie a opláchne. Výhodou je, že tento proces je úplne bezpolestný, pretože tento spôsob odstraňuje chĺpky tesne pod povrchom pokožky. Hladký povrch vám vydrží od 1 do 2 týždňov v závislosti od typu pokožky.
  • Epilátor - Epilácia znižuje opätovný rast ochlpenia, prípadne ho úplne zredukuje. Epilácia môže byť niekedy mierne bolestivá alebo nepríjemná. Epilátor si viete zaobstarať na doma alebo môžete navštíviť špecializované centrum.

Páčil sa vám článok o tom, ako zatočiť s jarnou únavou? Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé blogové články:

Tím Najšport