Čo ste o cyklistických dresoch nevedeli
16.07.2020

Čo ste o cyklistických dresoch nevedeli

Väčšina športových aktivít vyžaduje špeciálne vybavenie a cyklistika nie je výnimkou. Dostante sa rýchlo na vyššiu úroveň pomocou nášho sprievodcu a začnite jazdiť ako profesionál. Pomôžeme vám zorientovať sa v širokej škále cyklistického oblečenia a rozhodnúť sa, aký materiál, zloženie, funkcie a technológie od výrobcov očakávať.

Materiál cyklistického oblečenia
Prečo je cyklistické oblečenie lepšie?
Elastický materiál
Odvádzanie potu (priedušnosť)
Vypchávka na cyklistických nohaviciach a rukaviciach
Efektívna cyklistika
Gumičky a traky

Materiál cyklistického oblečenia

Pri bežnej rekreačnej jazde na krátke vzdialenosti v meste nepotrebujete špeciálne cyklistické oblečenie, ako sú dresy, nohavice, tretry a rukavice. Oblečenie by malo byť pohodlné a do istej miery aj športovo ladené, čo v horúcich a chladných mesiacoch oceníte. Nezabúdajte na viditeľnosť, pretože v rušnom mestskom prostredí vás vodiči bez svetiel neuvidia. Preto je väčšina cyklistického oblečenia vybavená reflexnými prvkami.

Ak sa však rozhodnete jazdiť na stredné dlhé a dlhé vzdialenosti, tak oceníte kvalitný a priedušný cyklistický dres s rýchloschnúcich materiálov. Takéto dresy sú navrhnuté tak, aby boli obtiahnuté a znižovali odpor vzduchu. Vedeli ste, že priliehavý dres v studenom počasí výrazne znižuje pocit chladu? Je to spôsobené materiálom dresu, ktorý zlepšuje termoregulačné vlastnosti. Mnohým sa môže zdať že cyklistické dresy alebo nohavice sú veľmi obtiahnuté, no v skutočnosti sú vďaka použitiu špičkových materiálov, ako je lycra a spandex veľmi elastické a poddajné.

Cyklistické nohavice a dres

Prečo je cyklistické oblečenie lepšie?

Elastický materiál

Voľný pohyb pri cyklistike je veľmi dôležitý. Keď sa nakláňate dopredu na riadidlách tak zistíte, že cyklistické dresy majú špeciálne tvarovaný golier kvôli umiestneniu hlavy. Látka na zadnej strane bude dlhšia, aby bola spodná časť chrbta zakrytá. Podobne nájdete viac elastického materiálu v oblastí paže a na rukách. 

Pri cyklistických nohaviciach a šortkách je prispôsobený tak, aby nebránil pedálovaniu a nedochádzalo k stratám energie. To je dôvod prečo je v cyklistických nohaviciach okrem polyesteru obsiahnuté aj vyššie percento elastickej tkaniny (napr. lycra, spandex).

Odvádzanie potu (priedušnosť)

Skúste sa vydať na strmý kopec v bavlnenom tričku pod nepremokavou bundou a rýchlo zistíte, prečo nie je cyklistické oblečenie vyrobené z bavlny alebo z iných nesyntetických materiálov. Bavlna do seba rýchlo vsiakne vlhkosť a za krátku dobu vám môže byť zima. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k podchladeniu organizmu. Ďalšou nevýhodou je, že veľmi dlho schne oproti syntetickým materiálom napr. polyesteru..

Funkčný syntetický materiál dobre prenáša vlhkosť, ako je pot do vonkajších častí látky, čo umožní lepšiu termoreguláciu. Síce sa potíte, ale oblečenie rýchlo schne a nedochádza tak k tepelným stratám. Vonkajšie vrstvy oblečenia sú schopné odvádzať pot a na druhej strane neprepustiť vodu do látky v prípade dažďa alebo akýchkoľvek nepriaznivých poveternostných podmienok.

Vedeli ste, že na cyklistických rukaviciach je na zadnej strane našitý kúsok uterákovej tkaniny? Pomocou nej si môžete utrieť napr. spotenú tvár. To je ďalšia užitočná vychytávka pre reguláciu telesnej teploty.

Cyklistický dres

Vypchávka v cyklistických nohaviciach a rukaviciach

Umiestnenie vypchávky v cyklistických nohaviciach ma jednoduchý dôvod. Je ním pohodlie jazdca. Dodatočná vrstva peny dokáže lepšie absorbovať nárazy pri cyklistike, vďaka špeciálnej vrstve ergonomického materiálu. Takáto vypchávka tiež pomáha predchádzať odieraniu, takže si užijete dlhé jazdy bez toho, aby ste chodili ako kovboj.

Druhou oblasťou v ktorej oceníte použitie vypchávky sú vaše ruky. Cyklistické rukavice majú tenkú vrstvu čalúnenia, ktorá je pritlačená do dlane. Niektoré typy rukavíc majú gélové časti pre redukciu nepríjemných vibrácií. Dlaň je zvyčajne vyrobená z kože alebo tvrdej syntetiky, ktorá chráni ruku v prípade pádu.

Cyklistické rukavice

Efektívna cyklistika

Správne cyklistické oblečenie vám umožní ísť rýchlejšie a zaisťuje, aby ste pri jazde nestrácali energiu. Najdôležitejším rozdielom sú dobré aerodynamické vlastnosti v prípade vetru alebo rýchlejšej jazdy. Podobne je to aj pri cyklistickej obuvi a tretrách, ktoré majú tvrdšie podrážky pre zlepšenie prenosu energie pri pedálovaní. Rovnako to prispieva k rozloženiu tlaku na pedál po celej dĺžke chodidla, čo ocenia najmä pretekársky jazdci, ktorí dbajú na maximálny výkon.

Gumičky a traky

Cyklistické nohavice sú vyrobené z pružného nylonu, polyesteru a lycry s vnútornou vložkou, ktorej úlohou je tlmiť spomínané vibrácie. Zo spodnej časti cyklistických nohavic sú umiestnené gumičky, aby si materiál udržal všetky vlastnosti a držal na správnom mieste, čím nebude obmedzovať jazdca počas pedálovania. Niektoré cyklistické nohavice majú špeciálne traky, aby materiál držal na správnom mieste.

Cyklodresy

Cyklistické oblečenie má množstvo výhod, ktoré ocení každý cyklista. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si článok o tom, ako čo najefektívnejšie vrstviť oblečenie v chladnom počasí.

Tím Najšport.