Objavte čaro cyklistických trenažérov a jazdite aj počas nepriaznivého počasia
03.05.2023

Objavte čaro cyklistických trenažérov a jazdite aj počas nepriaznivého počasia

Už dlho vonku vládne chaotické počasie a vy by ste radi plnohodnotne trénovali a pripravovali sa na cyklistickú sezónu? Máme pre vás tip. Vyskúšajte jazdu na cyklistických trenažéroch, ktoré suplujú jazdu na bicykli v reálnom teréne. Nastavte si náročnosť, pripravte si tekutiny, pustite si váš obľúbený film alebo povzbudivú hudbu a môžete vyraziť. Nenechajte sa odradiť nepriaznivým počasím a cvičte doma! S výberom vhodného cestného bicykla vám radi a ochotne poradíme v našich predajniach Najšport.

Cyklistický trenažér - základné informácie
Výber cyklistického trenažéra
7 dôvodov prečo si vybrať cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér - základné informácie

Cyklistický trenažér je perfektnou pomôckou na jazdenie v zime, ako aj za škaredého počasia, a to v teple vášho domova, keď nechcete vypadnúť z dobrej kondície. Dajte zbohom mokrým cestám, sychravému počasiu, či prechladnutiu a zraneniu. Využite možnosť užiť si jazdu naplno na vašom obľúbenom bicykli. Vďaka jednoduchému upevneniu bicykla do špeciálneho stojana môže vaša jazda začať. Cyklistický trenažér funguje na tomto princípe: zadné koleso vášho bicykla je pripevnené o kovový stojan. Koleso je brzdené valcami prostredníctvom hydraulického alebo magnetického odporu. Pri použití vlastných prevodov môžete dosiahnuť ešte väčší odpor.

V prípade, že nechcete byť závislí od nevyspytateľného počasia, kúpa cyklistického trenažéra je na mieste. Ak si vyberáte svoj prvý cyklistický trenažér, voľte kovovú konštrukciu stojana, ktorá zaručí nielen pevnosť, odolnosť a bezpečnosť, ale i dlhoročnú životnosť. Kovový cyklistický trenažér sa v prípade oddychu dá pekne zložiť a uschovať. Ak chcete kvalitný stojan s dobrou zárukou, zvoľte možnosť nákupu priamo u predajcu, ktorý sa na ne špecializuje. Taktiež pri výbere cyklistického trenažéra berte ohľad na to, či si vyberáte cyklistický trenažér na sezónne alebo pravidelné intenzívne tréningy.

Dajte pozor na to, aby ste si miesto cyklistického trenažéra nekúpili cyklotrenažér. Za cyklotrenažéry možno radiť stacionárne alebo spiningové bicykle bez možnosti voľnobehu. To znamená, že akonáhle prestanete točiť pedálmi a zložíte nohy, pedále a kolesá sa budú točiť ešte nejaký čas. Naopak cyklistické trenažéry vám umožnia pohyb na bicykli, ktorý dôverne poznáte a aj keď budete trénovať doma, pohyb na ňom bude realistickejší, než na cyklotrenažéry. Navyše, keď prestanete jazdiť, oveľa rýchlejšie sa prestanú točiť aj kolesá a pedále.

Základné informácie o cyklistickom trenažéri

Výber cyklistického trenažéra

Radi by sme vás upozornili ešte na niektoré detaily, na ktoré treba myslieť pri výbere cyklistického trenažéra. Jednoducho povedané, klady musia značne presahovať zápory. Ideálny cyklotrenažér by mal mať vynikajúcu kvalitu a výbornú stabilitu, tichý chod, jednoduché upnutie kolesa, nastaviteľné úrovne odporu (manuálne / automatické), univerzálne použitie (začiatočník verzus pokročilý) a taktiež aj možnosť využitia tréningových aplikácií. Toto všetko by malo prevyšovať fakt, že cyklistické trenažéry nie sú tak lacnou záležitosťou. Cyklistický trenažér vyššej cenovej kategórie je možné prepojiť aj s aplikáciami vo vašom smartfóne, typ brzdového systému je hydraulický (pri lacnejších verziách sa používa magnetický).

Cyklistický trenažér je ideálnym riešením aj do menšieho priestoru, pretože je veľmi skladný. Navyše tichou prevádzkou nebudete nikoho zo svojich susedov rušiť. Taktiež aj cenová hladina, v ktorej sa cyklistické simulátory pohybujú je dostupná pre rôznych užívateľov. Cena je približne od 200 do 1200 €. Výrobcovia cyklistických trenažérov ponúkajú kvalitné príslušenstvo, ktoré môžete a nemusíte využiť. Napríklad taký špeciálne navrhnutý plášť pre zadné brzdené koleso dokáže stlmiť zvuk, ktorý vzniká pri jeho pohybe. Takúto chuťovku si vyžiadajú asi len veľmi náročný klienti. Drahší cyklistický trenažér sa dá veľmi pekne prepojiť s PC a vďaka spojeniu môžete využiť virtuálnu realitu či multiplayer pre jazdenie po rôznych trasách. Všetko to závisí od toho, aký budget máte nastavený pre kúpu príslušenstva a či ste sezónny nadšenec alebo pravidelne trénujúci športovec.

Ako vybrať cyklistický trenažér

7 dôvodov prečo si vybrať cyklistický trenažér

  1. Predídete zraneniu - každý skúsený cyklista nám dá za pravdu, že riziká zranení na cyklistickom trenažéri sú oveľa menšie než na skutočnej ceste. Nehody na ceste nie sú ničím príjemným a neobvyklým. Čo je ešte horšie je následné zotavovanie zo zranenia, ktoré stojí oveľa viac psychickej i fyzickej námahy, než ktoré by ste vynaložili na “bicyklovaní na mieste”.
  2. Urobíte si čas pre seba a venujete sa naplno jednej činnosti - pri bicyklovaní doma sa nemusíte obávať áut, hluku a iných nepríjemností a povinností, ktoré na ceste musíte dodržiavať. Jednoducho vypnete a venujete svoj čas len jednému druhu zábavy. Váš mozog si po celom dni oddýchne a nemusí reagovať na množstvo iných podnetov. Váš výkon sa na ceste, ale i v práci určite zefektívni a zlepší.
  3. Získate tréning podľa vlastného gusta - je ideálna voľba pre tých, ktorí potrebujú spevniť telo, vypnúť myseľ, získať a udržať si kondíciu. Vďaka cieleným a intervalovým tréningom ušitých na mieru bude vaše bicyklovanie jedinečné a prinesie uspokojivé výsledky.
  4. Užijete si súvislé cesty bez prerušenia a nepríjemností od spolujazdcov - výborná vlastnosť moderných technológií, kde zažijete jazdu a tréning bez toho, aby ste jazdili po neupravenej ceste plnej prekážok v podobe áut a rôznych situácií. Nastavte si cestu napríklad cez Rouvy, Zwift či ďalšie tréningové softvéri, a vyrazte naprieč svetom bez obmedzení.
  5. Rýchlo zregenerujete po úraze a perfektne sa rozcvičíte - zmyslom tejto činnosti je kedysi zranené, no momentálne zahojené telo opäť priviesť do činnosti, a to bez veľkej námahy a bolesti. Vďaka pravidelným regeneračným tréningom bez stresu sa aj rýchlejšie dostanete späť do života.
  6. Multitasking - hovorí sa, že len ženy dokážu robiť viac vecí naraz. Nie je to však úplná pravda, pretože to dokážu aj muži. Pri tréningu na cyklistickom trenažéri môžete sledovať pracovnú konferenciu, vybavovať si video hovor, počúvať hudbu, učiť sa jazyk, no všeličo čo vám napadne bez ohľadu na vek, zameranie či pohlavie.
  7. Deti pod dozorom - nechať malé dieťa bez dozoru by mohlo zanechať veľmi nepríjemné následky na oboch stranách. Ako teda zladiť starostlivosť o deti s plánovaným tréningom? Pustite dieťaťu animovanú rozprávku alebo mu čítajte z knihy, zatiaľ čo vy budete šliapať na cyklistickom trenažéri. Využite čas, kým vaše dieťa spí alebo sa zabáva pod vaším dozorom a vy trénujte s čistým svedomím.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport