Veľké porovnanie komponentov! Čo je lepšie Shimano alebo Sram?
26.07.2023

Veľké porovnanie komponentov! Čo je lepšie Shimano alebo Sram?

Výber medzi komponentami Sram a Shimano je dôležitým rozhodnutím. Rozhodli sme sa preto porovnať pohon, brzdy a ďalšie kľúčové komponenty na vašom bicykli alebo elektrobicykli. Shimano a Sram patria medzi popredných výrobcov cyklistických komponentov. Väčšina bicyklov bude mať pravdepodobne jeden z týchto pohonov. Mnoho jazdcov je verných jednej značke a komponentov na základe osobných skúseností, preferencií, jedinečných parametrov a jazdných vlastností.

S výberom cyklistických komponentov vám radi a odborne poradíme v predajni Najšport alebo na našom e-shope. Je pomerne náročne  zodpovedať otázku, čo je lepšie, či SHIMANO alebo SRAM. Namiesto toho sa budeme zaoberať vájomným porovnaním jednotlivých komponentov a dielov, poďme na to!

Stručná história týchto značiek
Kľúčové body pri porovnávaní Sram vz. Shimano
Rozdiely v jednotlivých komponentoch
Zhrnutie na záver

Stručná história týchto značiek

SHIMANO

Spoločnosť Shimano bola založená v roku 1921 v mestečku Saki v Japonsku. Firma bola zameraná na výrobu prehadzovačiek a voľnobežiek pre zadné prehadzovačky. Založil ju Shozo Shimano V tej dobe boli expertom vo svojom obore a zakrátko si vybudovala silné meno vďaka špičkovej kvalite a pro zákazníckemu prístupu. Vedenie spoločnosti bolo v rodinnom kruhu a behom 50. Rokoch sa z malej spoločnosti stala jedna z najvýznamnejších na trhu s cyklistickými komponentami.

Komponenty Shimano

SRAM

Sram je americká značka, ktorá vznikla v roku 1987 v Chicagu. Zakladateľom bol Stan Ry Dy, Scott King a Sam Petterson. Firma spočiatku vyrábala iba reťaze pre bicykle. Vymysleli tiež špeciálne otočné radenie vďaka čomu sa stalo prehadzovanie rýchlejšie, presnejšie a pohodlnejšie. Za 30 rokov začal Sram rýchlo rásť a rozširoval sa do celého sveta. Sram sa teda aj vďaka značkám ako RockShox, Zipp, PowerTap a Truvativ stala hneď po Shimanu druhým najväčším výrobcom cyklistických dielov.

Komponenty Sram

Kľúčové body pri porovnávaní Sram vz. Shimano

  • Shimano je popredný výrobca komponentov, ktorá má viac ako 100 ročnú tradíciu výrobu v Japonsku. Kdežto Sram je oveľa mladšia značka, ktorá otvorila svoje brány až v roku 1987 v Chicagu.
  • Shimano má dvakrát viac dielov, ako Sram. V cestnej cyklistike za posledné obdobie dominuje Shimano a v horskej cyklistike zasa Sram.
  • Čo sa týka bezdrôtového systému, tak Shimano sa skôr orientuje na cestnú cyklistiku. Môžeme tu nájsť kategórie ako 105, Ultegra či najvyšší model Dura-Ace. Na porovnanie bezdrôtový systém AXS od Sramu prináša veľa zaujímavých výhod.
  • Sram sa snaží rýchlejšie aplikovať svoj vývoj a nové poznatky do praxe. Shimano sa viac zameriava na testovanie svojich technológií než ich vypustí do sveta.
  • V hydraulických brzdách používa Shimano klasický minerálny olej. Naopak Shimano využíva brzdovú kvapalinu DOT 5.1.
  • Bezdrôtová technológia Sram v horskej cyklistike je plne bezdrôtová, kdežto Shimano pri MTB využíva aj kabeláž.
  • Schéma hierarchie komponentov základnej, strednej, vyššej a najvyššej rady:

Porovnanie komponentov SHIMANO vz. SRAM

Hierarchia Cestné SHIMANO Horské SHIMANO Cestné SRAM Horské SRAM
Základné modely Tiagra Deore Apex SX a NX
Stredné modely 105 SLX Rival GX
Vyššie modely Ultegra XT Force X01
Najvyššie modely Dura-Ace XTR Red XX1

Rozdiely v jednotlivých komponentoch

Posledných 30 rokov si Sram a Shimano navzájom konkurujú. To prinieslo množstvo fantasticky ladených komponentov. Poďme sa pozrieť na ich najväčšie technologické a dizajnové rozdiely.

Rozdiely v jednotlivých komponentoch Sram verzus Shimano

Prehadzovačky a radenie

Shimano a Sram majú veľmi odlišné prístupy k dizajnu radenia pri cestných bicykloch. STI Dual Control vz. DoubleTap od Sramu sú špičkovo prepracované. Obe sú však veľmi spoľahlivé a intuitívne. Elektrický pohon Shimana je Di2. Sram využíva AXS. Shimano používa najčastejšie hliníkové zliatiny pre ich najlepšie vlastnosti, naopak Sram využíva alu zliatiny a uhlíkové vlákno.

Kľuky a prevodníky

Shimano je známe svojimi kľukami Hollowtech, ktoré sú určené na hliníkové kľuky. Tie sú vyrobené z dvoch samostatných časti spojených dohromady, čím sa zachová ich mimoriadná tuhosť a nízka hmotnosť. Pri vyšších kategóriách používa Sram karbón, ktorý je vyrobený z uhlíkových plátov a vlákien spojených živicou. Má vyššiu pevnosť no na druhej strane je háklivý na prasknutie. Hollowtech však poskytuje rovnaký výkon, ako karbón avšak s vyššou odolnosťou. O rozsahu prevodov v závislosti od píly by sa dalo polemizovať veľmi dlho a vyžaduje to skôr samostatnú kapitolu. Jendo je však jasne - uvedenie na trh 12 rýchlostných systémov prinieslo mnoho výhod pre obe značky. Rozsah prevodov sa napríklad s príchodom Sram Eagle do značnej miery vyriešil aj napriek jednoprevodníku, kdežto jednoprevodníky z 11 rýchlostným pohonom zostali pozadu, pre znížený rozsah prevodov. Pokiaľ chcete viac informácií prečítajte si článok - Jednoprevodník alebo dvojprevodník, čo je lepšie?

Brzdy

V súčasnej dobe skoro všetky pohony Sram aj Shimano používajú hydraulické kotúčové brzdy. Rozdielne sú v tomto prípade použité brzdové kvapaliny. Shimano využíva minerálny olej, ktorý je hydrofóbny, má dlhú životnosť a je stabilný no nekamaráti sa s vodou. Pokiaľ sa do systému dostane voda treba ho nanovo odvzdušniť a vymeniť. Naopak Sram používa DOT čo je Hygroskopická kvapalina, ktorá absorbuje vodu zo vzduchu a hromadí ju. DOT môže poškodiť citlivé povrchy na bicykli, preto je práca s ním zložitejšia. Na rozdiel od minerálneho oleja je korozívny. 

Čo sa týka brzdových pák, tak tie sa líšia vzhľadom na rozdielne technológie. Brzdy Shimano používajú Servowave, vďaka čomu je brzdenie rýchlejšie, efektívnejšie a doba reakcie sa skracuje. Naopak brzdy od Sramu využívajú Swinglink, ktorý znižuje mŕtvy bod počas brzdenia a zvyšuje progresívny výkon počas ťahu. Obe technológie fungujú perfektne a je na jazdcoch k čomu budú naklonený.

Zhrnutie na záver

Popularita značiek Shimano a Sram je zréjma, no nie vo všetkých odvetviach cyklistiky. Pri cestných bicykloch jednoznačne dominuje Shimano, ktoré má až 76 % používateľov. Sram má v tomto odvetví cyklistiky iba 18,5 % priaznivcov. Čo sa týka horských bicyklov, tak tu môžeme vidieť že je to presne naopak. Sram používa až 71,5 % cyklistov, naopak Shimano iba 27,7 %. Pomerne vyrovnané to má cyklokros, treking a gravel, kde Shimano (51,1 %) mierne predbehlo Sram (46,9 %). Nesmieme tiež zabudnúť na tretieho najviac zastúpeného výrobcu cyklistických komponentov - Capagnolo. Koniec koncov, je jedno čo si vyberiete, dôležité je aby ste boli spokojný a všetky parametre vyhovovali vaším potrebám. Pred kúpou vám určite odporúčame dané modely vyskúšať, aby ste si mohli byť na 100 % istý.

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport