Ako nastaviť tretry, kufre a pedále na vašom bicykli
26.07.2022

Ako nastaviť tretry, kufre a pedále na vašom bicykli

Potrebujete nastaviť svoje nové tretry alebo vymeniť staršie kufre? Ste na správnom mieste. V tomto článku sa vám budeme snažiť priblížiť, ako to celé prebieha, ako vybrať vhodné tretry, kedy je potrebné vymeniť kufre, ako nastaviť pedále a správnu pozíciu zarážky vzhľadom k tvarom vašej nohy.

Správne nastavenie je vhodné pre optimálny prenos energie z vašich nôh do pedálov, ako aj pevné spojenie tretier s pedálmi. Taktiež sú dôležité aj zdravotné benefity, komfort a efektivita šliapania. Poďme sa teda pozrieť na to, ako to celé funguje.

Ako vybrať vhodné tretry
Stručné vysvetlenie dynamiky pedálovania a rozdelenie kufrov
Ako a kedy meniť kufre na vašom bicykli
Ako vybrať vhodné tretry

Ako vybrať vhodné tretry

Tretry rozdeľujeme podľa použitia na cestné a horské tretry. Do hĺbky ich potom môžeme rozdeliť do jednotlivých kategórií:

  • Cestné tretry - Využívajú troj-závitovú zarážku, ktorá je vyrobená prevažne z plastu a kovu. Cestné tretry sú kompatibilné s cestnými klipovými systémami napr. SPD-SL. Majú karbónovú alebo kompozitnú podrážku so systémom rýchleho obutia (napr. suchý zips, BOA, pracky).
  • Triatlonové tretry - Ich poprednou vlastnosťou je ľahké obúvanie, vyzúvanie a extrémne nízka hmotnosť. Táto obuv má mäkkú podšívku čo umožňuje nosenie bez ponožky. Podobne ako cestné tretry využívajú technológiu troj-závitového kufra. 
  • MTB tretry - Majú agresívnejšiu podrážku, ktorá umožňuje pohyb po horskom teréne. Sú o niečo vyššie, často kráť vodeodolné a disponujú klasickou dvoj-závitovou zarážkou. Na upínanie používajú plastové pracky, šnúrky, BOA systém či suchý zips. 
  • Rekreačné tretry - Sú oveľa ohybnejšie, ako klasické horské tretry pre XC jazdcov. Sú mäkšie, pohodlnejšie, zámky bývajú zapustenie hlbšie v obuvi, aby nezavadzala pri chôdzi. 
  • Zimné tretry - Sa hodia do nepriaznivého zimného, skorého jarného alebo neskorého jesenného počasia, kedy je chlad, dážď, sneh či ľad. Sú zateplené, vodeodolné, vyššie a často majú podlepené švy.

Takáto cyklistická obuv je najčastejšie vyrobená kombináciou ľahkých a odolných materiálov (napr. karbon, kevlár, nylón, polyester, kompozit alebo špeciálny plast). Viac sa o problematike výberu ideálnych tretier dočítate v našom staršom článku - Ako vybrať tretry na bicykel.

Stručné vysvetlenie dynamiky pedálovania a rozdelenie kufrov

Stručne povedané všetky tretry využívajú technológiu, ktorá spočíva v zacvaknutí pedálov do kufrov, ktoré sú našrobované na podrážke cyklistických tretier. Najväčšou výhodou je plynulá jazda, lepšie ovládanie bicykla, rýchlejšia jazda a najväčším lákadlom je oveľa vyšší prenos sily v porovnaní s klasickým pedálovaním. Ak sa bavíme v percentách, tak tento systém poskytuje až o 30 % lepší prenos energie do pedálovania.

Dynamiku pedálovania ovplivňuje tiež materiál, vzor a tuhosť podrážky. Tvrdšie podrážky sú vhodnejšie pre pretekárov (poskytujú lepší prenos sily) a mäkšie pre rekreačných jazdcov (primeraný prenos v závislosti od požadovaného komfortu). 

Tak isto je dôležitou vlastnosťou ja typ kufrov, ktorý môže byť:

  • SPD (2 dierky) - Horské, rekreačné a zimné tretry.
  • SPD-SL, Look, Time, SpeedPlay (3 dierky) - Cestné a triatlónové tretry.

Ako a kedy meniť kufre na vašom bicykli 

Kufre je potrebné meniť pravidelne, buď podľa časového intervalu alebo podľa miery opotrebenia. To zistíte tak, že vám tretra začne neplánovane vypínať a už na prvý pohľad bude deformovaná. Toto všetko spôsobuje dlhodobé používanie, častá chôdza po tvrdom povrchu (napr. betón, dlažba, asfalt) alebo nesprávna manipulácia či nastavenie obuvi. 

Výmenu za nový kufor by ste nemali dlho odkladať. Môžete si poškodiť pedále, môže sa vám tam zaseknúť a okrem toho si koledujete aj o pád. Môže byť spôsobený mimovoľným vypnutím tretier vo chvíli, keď to budete najmenej očakávať. Pri vysokých cestných rýchlostiach to môže byť veľmi nebezpečné.

Ako správne nastaviť pedále a kufre na tretrách

Celé nastavenie by ste mali hravo zvládnuť doma. Postačí vám k tomu základná výbava, ako je izolačná elektrikárska páska prípadne fixka, imbusový kľúč a trpezlivosť. Pokiaľ si však nebudete vedieť poradiť, tak vždy sa môžete obrátiť na náš profesionálny servis bicyklov a e-bikov Najšport. Naši špičkový servisný technici vám radi a ochotne pomôžu, tretry a kufre pri vašej asistencií vám nastavia do požadovaných preferencií.

Pri montáži kufrov na tretry máte na výber zo 4 možností pohybu (dopredu, dozadu, doprava a doľava) a to vám umožňuje individuálne prispôsobenie podľa vašich požiadaviek, parametrov a preferencií. Je potrebné nájsť optimálnu polohu medzi kĺbom palca a malíčka, tak aby tretra nebola príliš vpredu, čím vzniká priestor na tlačenie prstami alebo naopak príliš vzadu, kedy nedokážete využiť celý záber čo najefektívnejšie. Čo sa týka natočenia chodidla v smere sprava doľava, tak tu je tiež potrebné nájsť optimálnu rozmiestnenie zarážky vzhľadom na kontúry vašej nohy.

Označenie cyklistickej tretry fixkou

Pred tým, ako začnete z nastavovaním sa odporúča postaviť na chodidlo a nahmatať si najširšie miesto na chodidle. Nájdete ho medzi kosťou palca a malíčka. Dajte si však pozor na to, aby ste náhodov nenahmatali už článok samotného prsta. V druhom kroku si obujte tretru a celý proces zopakujte z obutou obuvou. Na vyznačenie môžete použiť fixku alebo elektrikársku izolačnú pásku. Stred zarážky je pomysliteľnou priamkou na vašom chodidle. Tam bude daný kufor umiestnení. Na každom výrobku by mal byť označený stred jednoduchými šípkami.

Stred inštalácie kufra na tretru

Pokiaľ idete vymeniť staré kufre za nové, tak celý predchádzajúci bod vynechajte a postupujte nasledovne: Pred odmontovaním starých kufrov vyznačíte ich pozíciu na podrážke v tvare trojuholníka. Môžete to spraviť buď elektrikárskou páskou alebo fixkou, ktorú v prípade potreby ľahko očistíte.

Upozorňujeme vás, že chodidla sa môžu od seba mierne odlišovať a nájsť rozdiel od 2 do 6 mm je úplne normálne a štandardné. Pravá noha môže mať kľudne polohu kufrov na tretrách o niekoľko milimetrov vpredu/vzadu v porovnaní s ľavou nohou. Je to dané odlišnou fyziológiou chodidiel. Pre dosiahnutie optimálneho centrovania nôh a pedálov je nevyhnutné nastaviť každú nohu individuálne.

Nastavenie správneho uhla pri umiestnení kufrov musí byť nastavené rovnobežne z kľukami bicykla. Aspoň tak znie teória uhlov pri optimálnom pedálovaní. Častokrát je to však úplne inak, nakoľko každý človek má úplne odlišne stavanú postavu a chôdzu. Podľa toho rozlišujeme 3 možnosti:

  • Špičky pri chôdzi smerujú do vnútra
  • Špičky pri chôdzi smerujú rovno
  • Špičky pri chôdzi smerujú do vonka

Určenie uhla zarážky tretry

Podľa týchto možností prenesiete tieto rozdiely do nastavenia uhla zarážky (v rade iba niekoľko milimetrov) a pozíciu kufrov dáte do požadovanej polohy. Pomôcť si môžete tiež vymedzovacou podložkou alebo inými vychytávkami.

V prípade komplexnejšieho nastavenia a posúdenia je potrebné navštíviť špecializovaný bikefitting, ktorý vám určí túto polohu na mieru. Ak potrebujete viac informácií o bikefitingu, tak si prečítajte náš článok - Bikefitting pre profesionálne nastavenie vášho bicykla. Na záver stačí pritiahnuť imbusové skrutky v troch samostatných závitoch rovnomerne. Pred samotnou aplikáciou použite troška vazelíny na šrouby, aby nedošlo k ich zapečeniu pri dlhodobom používaní. Toto vám pomôže pri opätovnej výmene starých kufrov za nové.

Záverečná montáž kufra na tretru

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport