Shimano 105 Di2 je konečne tu! Spoznajte tento 12-rýchlostný pohon
04.08.2022

Shimano 105 Di2 je konečne tu! Spoznajte tento 12-rýchlostný pohon

Po niekoľkých rokoch čakania to konečne prišlo! Najväčší výrobca komponentov a cyklistických dielov Shimano uviedol na trh úplne novú verziu elektronického radenia strednej a vyššej kategórie, ktoré bude dostupné takmer pre každého nadšenca cestných bicyklov. Áno, reč je o očakávanom Shimano 105 R7150 Di2, ktorý posunul latku na najvyššiu možnú úroveň. Jedná sa o jednu z najúspešnejších súprav elektronickej prehadzovačky, prešmykača, kľúk, kazety, bŕzd a karbónových kolies.

Elektronické radenie bolo doposiaľ výhradou iba tých najvyšších modelov Dura-Ace R9200 a Ultegra 8100, no vďaka 105-ke je cenovo dostupné pre masy. Model 105 je stálicou v cestnej cyklistike už viac, ako 40 rokov. Tento model si získal povesť vysokej spoľahlivosti, funkčnosti, výkonu a maximálnej odolnosti. Poďme si predstaviť Shimano 105 Di2 v novej modernej verzií.

V čom je Shimano 105 Di2 iné?
Radenie Shimano 105 Di2
Kazeta Shimano 105 Di2
Kľuky Shimano 105 Di2
Prehadzovačka Shimano 105 Di2
Prešmykač Shimano 105 Di2
Brzdy Shimano 105 Di2
Kolesá Shimano 105 Di2

V čom je Shimano 105 Di2 iné?

Nemusíte mať obavy, bezdrôtové radenie pri modeloch 105 Di2 funguje takmer rovnako, ako jeho starší bratia Dura-Ace Di2 či Ultegra Di2. Poďme si v skratke povedať v čom je nová verzia iná:

  • Prehadzovanie je plynule aj pri radení pod záťažou. 
  • Poskytuje synchronizované radenie. 
  • Je vybaveným 12-rýchlostných systémom pohonu
  • Dostupnejšia cena v porovnaní s Ultegrou Di2 a o niečo vyššia, ako jeho mechanizovaná verzia 105.
  • Vylepšená ergonómia a dizajn (napr. nový tvar brzdovej páčky, pre ešte väčšie pohodlie a kontrolu jazdy).

Radenie Shimano 105 Di2

Systém radenia zahŕňa hybridný bezdrôtový systém, ktorý umožňuje komunikáciu medzi radením zadnou prehadzovačkou a prešmykačom na základe bluetooth. Je jasné že v tomto prípade 105-ka ťažila z technologického pokroku Ultegry. Hlavnou výhodu je prehľadný systém, jednoduchá inštalácia, rýchle spárovanie a slušná výdrž batérie. Vďaka prepracovanému systému a špičkovej appky E-Tube Project môžete spárovať celé zariadenie s chytrým cyklopočítačom (napr. Garmin alebo Wahoo) a tiež so svojím smartfónom. Aplikácia vám umožní nastaviť radenie presne ta, ako potrebuje (napr. upraviť rýchlosť radenia, zmeniť na synchronizované radenie, sledovať aktuálny zaradený prevodový stupeň alebo stav batérie).

Nový kokpit riadenia je oveľa čistejší a jednoduchší, ako kedykoľvek predtým. Čo oceníme najmä v dnešnej dobe, kedy nám pribúda množstvo doplnkov na riadidlách. 2x12 rýchlostná páka má prepracovaný tvar, lepšiu aerodynamiku, prístup k zariadeniu a nesmie chýbať ani štandardný Dual-Control.

Radiace páčky Shimano 105 Di2

Kazeta Shimano 105 Di2

Súprava Di2 obsahuje 12-rýchlostnú kazetu, ktorá má podobnú šírku, ako jeho 11-rýchlostná staršia verzia. Výhodou je, že ozubené kolieska sú bližšie k sebe, čím sa zabezpečí plynulejšie a rýchlejšie radenie, ako kedykoľvek predtým. Pomer ozubenia je 11-34, čo vám zabezpečí hladké prehadzovanie aj v prudkom šprinte do kopca. Okrem štandardnej kazety je možnosť vybrať si aj 11-36. Dizajn je v tomto prípade podobný, ako jeho predchádzajúce verzie, avšak pripomína trocha Ultegru.

Kľuky Shimano 105 Di2

Kľuky majú podobný vzhľad, ako prémiovejšie verzie Ultegra či Dura-Ace. Poskytujú zaujimavé prevody a kľuky sú k dispozícií vo verziách 50-34 alebo 52-36 a čo sa týka dĺžky kľúk tak ich nájdete v 5 verziách: 160 mm, 165 mm, 170 mm, 172,5 mm a 175 mm.

Kľuky Shimano 105 Di2

Prehadzovačka Shimano 105 Di2

Poskytuje jedinečné synchronizované radenie. To znamená, že prešmykač a zadná prehadzovačka bude v prípade potreby prehadzovať v tandeme, aby bol zaistený čo najhladší prevod. Teraz je možné obe prehadzovačky ovládať naraz len jednou rukou, pretože predná prehadzovačka je automaticky synchronizovaná zo zadnou, čím sa dosiahne trvalo efektívne šliapanie, zvýši sa váš výkon a radenie je tak bez zbytočného stresu.

Prehadzovačka Shimano 105 Di2

Prešmykač Shimano 105 Di2

Je poháňaný elektronicky a napájaný špeciálnou podsedlovou batériou. Tou istou batériou je napájaná aj zadná prehadzovačka. Prehadzovačka ma integrovanú komunikačnú jednotku a vďaka LED diódam môžete kontrolovať stav batérie.

Prešmykač Shimano 105 Di2

Brzdy Shimano 105 Di2

Úplne nový brzdový systém od Shimana je oveľa tichší, plynulejší a miera reakcie je rýchlejšia. Tento hydraulický kotúčový systém má o 10 % širšiu vôľu brzdovej platničky, čo umožňuje jazdcom napredovať. Zaujímavé je najcitlivejšie ovládanie brzdenia a zvýšenie komfortu počas brzdenia. Prejaví sa to nižšou únavou prstov a zrýchlenou reakciou. Brzdy sú navyše tichšie a ľahko sa udržiavajú. Tak isto je výmena oleja alebo odvzdušnenie oveľa jednoduchšie.

Brzdy Shimano 105 Di2

Kolesá Shimano 105 Di2

Objavte najnovšie karbónové kolesá série 105 RS710. Tentokrát prichádzajú v dvoch verziách, C32 pre vrchárske etapy a C46 pre univerzálne použitie. C32 disponujú hĺbkou 32 mm a bezdušovou konštrukciou ráfiku, podobne ako pri modeloch Ultegra a Dura-Ace. Kolesá vážia iba 1502 g, zatiaľ čo 46 mm verzia pre univerzálne použitie je len o niekoľko gramov ťažšia (1610 g). Karbónové kolesa sa tak stávajú čoraz dostupnejšie aj pre strednú triedu cestných cyklistov.

Čo hovoríte na Ultegru 105? Uvažujete nad plne elektrickou verziou alebo ste radšej zástancami vernej mechaniky. Shimano sa snaží zaujať zákazníkov, ktorí dlhodobo používajú mechanický model 105, sú s ním spokojný a radi by presedlali na elektriku alebo vylepšili svoj starší cestný bicykel o najnovšie technologické vychytávky. Určte vás bude zaujímať článok - Porovnali sme elektrické a mechanické radenie.

Páči sa vám tento blog? Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport