Toto je 5 najlepších lyžiarskych stredísk v Alpách. Kam ísť lyžovať ak je na Slovensku zlé počasie?
09.02.2024

Toto je 5 najlepších lyžiarskych stredísk v Alpách. Kam ísť lyžovať ak je na Slovensku zlé počasie?

Zhlboka sa nadýchnite a vyrazte na tohtoročnú zimnú lyžovačku do Álp! Toto majestátne pohorie rozprestierajúce sa cez viacero krajín je lokalitou, kde nájdete tie najlepšie lyžiarske strediská na svete a pritom je to len na skok od Slovenka. Nájdete tam všetko od nádherných panorám, cez skvelé služby, až po zjazdovky pre každého nadšenca zimných športov. V tomto článku sa pozrieme na päť najlepších lyžiarskych stredísk, ktoré si nesmiete nechať ujsť pri návšteve Álp.

Potrebujete si kúpiť novú lyžiarsku výstroj alebo požičať zimnú výbavu na dovolenku v Alpách? Neváhajte a vyberte si v našom e-shope kvalitné a značkové produkty najvyššej kvality. Vždy sa môžete zastaviť a tovar si vybrať osobne v ktorejkoľvek predajni Najšport v Bratislave, Trenčíne alebo na Kubínskej holi. Naši skúsení predajcovia vám radi a ochotne s výberom poradia a lyžiarsku výbavu nastavia podľa vašich individuálnych požiadaviek.

1. Chamonix, Francúzsko
2. St. Anton, Rakúsko
3. Zermatt, Švajčiarsko
4. Cortina d'Ampezzo, Taliansko
5. Kitzbühel, Rakúsko
Prečo si vybrať lyžovačku v Alplách a nie na Slovensku?
Aktuálna predpoveď počasia pre Alpy

1. Chamonix, Francúzsko

Toto ikonické lyžiarske stredisko sa nachádza na úpätí pohoria Mont Blanc vo Francúzsku. Ponúka tie najlepšie lyžiarske zjazdovky a celkovo sa radí medzi svetovú špičku pre zimné športy. Chamonix je známy svojimi náročnými zjazdovkami a zaujímavými možnosťami mimo-lyžiarskych aktivít, vrátane výletov na horské vrcholy pomocou lanoviek a vysokohorskú turistiku. Okrem toho je mesto Chamonix malé, ale živé, s bohatou ponukou reštaurácií, barov a luxusných obchodov.

  • Zjazdovky: Chamonix je známy svojimi rôznorodými terénmi, ktoré vyhovujú všetkým lyžiarom. Disponuje až 115 km zjazdoviek od náročných čiernych zjazdoviek až po široké modré trate, každý nájde niečo pre seba. Okrem toho má Chamonix tiež veľký počet off-piste zjazdoviek, ktoré lákajú skúsených skialpinistov a freeriderov. Zjazdovky sú otvorené denne od 9:00 hod do 17:00 hod a sezóna začína 16.12.2023 a končí 14.4.2024.
  • Lanovky a vleky: Chamonix má rozsiahlu sieť lanoviek a vlekov (19 vlekov, 16 sedačkových, 7 kabínkových lanoviek a 6 lanových dráh), ktoré umožňujú rýchly a pohodlný prístup k rôznym častiam strediska. Z vrcholu niektorých z týchto lanoviek si môžete vychutnať nádherné panoramatické výhľady na Mont Blanc a okolité horské masívy. Priemerná cena skipasu (celodenný lístok) je 67 €.
  • Freeride a skialpinizmus: Pre dobrodružnejších lyžiarov je Chamonix rajom. Okrem klasických zjazdoviek tu nájdete aj možnosť skialpinizmus a freeride-u. Mnohé z týchto trás vedú cez divoké a náročné terény, čo poskytuje adrenalínové zážitky pre skúsených lyžiarov.
  • Après-ski a kultúra: Chamonix je nielen o lyžovaní. Mesto samo o sebe je bohaté na kultúru, históriu a živý spoločenský život. Po lyžovaní si môžete vychutnať vynikajúcu kuchyňu alebo si dopriať drink v niektorom z mnohých barov a kaviarní v centre mesta.
  • Akcie a podujatia: Počas zimnej sezóny sa v Chamonix koná mnoho podujatí a súťaží. Od lyžiarskych pretekov až po kultúrne festivaly, vždy sa niečo deje, takže si môžete naplno užiť atmosféru tohto úžasného miesta.

Chamonix, Francúzsko

2. St. Anton, Rakúsko

Lyžiarske stredisko St. Anton kombinuje bohaté snehové podmienky, dlhé zjazdovky a skvelé après-ski bary. Zaraďujeme ho medzi najlepšie strediská v rakúskych Alpách. Tento horský raj ponúka najlepšie možností pre skialpinizmus a freeride v Európe, spolu s tradíciou hostinných horských chát, kde si môžete oddýchnuť a zrelaxovať po dlhom dni na svahu.

  • Zjazdovky: St. Anton je známy svojimi náročnými zjazdovkami o celkovej dĺžke až 302 km, ktoré privítajú skúsených lyžiarov z celého sveta. Nájdete tu aj zjazdovky pre všetky úrovne skúseností, od začiatočníkov až po expertov. Okrem toho je tu aj veľký počet skialpových tratí. Zjazdovky sú otvorené denne od 8:30 hod do 16:15 hod a sezóna začína 1.12.2023 a končí 21.4.2024.
  • Lanovky a vleky: St. Anton má moderné lanovky a vleky, ktoré umožňujú pohodlný prístup k rôznym častiam strediska (27 vlekov, 44 sedačkových, 11 kabínkových lanoviek a 5 lanových dráh). Niektoré z týchto lanoviek sú technologicky veľmi pokročilé a poskytujú lyžiarom rýchly a pohodlný presun na vrcholy hôr. Priemerná cena skipasu (celodenný lístok) je 75 €.
  • Après-ski: St. Anton je známy svojou živou après-ski scénou, ktorá priláka lyžiarov počas celej sezóny. Nájdete tu množstvo barov, reštaurácií a klubov, kde si môžete vychutnať tradičné rakúske jedlá a nápoje a zároveň sa zabaviť s priateľmi a ostatnými návštevníkmi.
  • Kultúra a atmosféra: Okrem lyžovania má St. Anton bohatú kultúru a atmosféru. Mesto má pestrú históriu a tradície, ktoré sa odrážajú vo svojej architektúre a kultúrnych podujatiach. Návštevníci tu môžu objavovať historické pamiatky a miestne umenie a remeslá.
  • Akcie a podujatia: Počas celej zimnej sezóny sa v St. Anton koná mnoho podujatí a akcií, vrátane lyžiarskych pretekov, festivalov a koncertov. Tieto podujatia pridávajú do strediska ďalší rozmer a umožňujú návštevníkom spoznať miestnu kultúru a zábavu.

St. Anton, Rakúsko

3. Zermatt, Švajčiarsko

Toto najznámejšie lyžiarske stredisko vo Švajčiarsku je známe pre majestátny vrchol Matterhorn. Zermatt je synonymom luxusu a kvalitného lyžovania. Niektoré zjazdovky sú v prevádzke počas celého roka. Toto stredisko je ideálne pre tých, ktorí si chcú užívať sneh aj počas neskorších jarných mesiacov. Okrem lyžovania tu nájdete aj vynikajúce možnosti na športy ako je skialpinizmus, korčuľovanie a turistika.

  • Terény a zjazdovky: Zermatt ponúka viac ako 360 kilometrov zjazdoviek, ktoré sa rozprestierajú na obidvoch stranách údolia. Z terénov pre začiatočníkov až po náročné zjazdovky pre skúsených lyžiarov tu nájdete niečo pre každého. Jednou z najznámejších zjazdoviek je Theodulgletscher, ktorá vedie priamo pod Matterhornom. Všeobecne sú zjazdovky otvorené denne od 8:30 hod do 17:00 hod a sezóna začína už 1.11.2023 a končí až 30.4.2024.
  • Snehové podmienky: Vďaka svojej vysokohorskej polohe až 4000 m n. m. má Zermatt zaručené snehové podmienky počas celého zimného obdobia. Niektoré zjazdovky sú dokonca prevádzkované aj počas letných mesiacov, čo z tohto miesta robí obľúbenú destináciu pre lyžovanie počas celého roka.
  • Lanovky a lanovky: Zermatt disponuje lanovkami, ktoré umožňujú rýchly a pohodlný prístup k rôznym častiam strediska (6 lanových výťahov, 10 vlekov, 21 sedačkových, 13 kabínkových lanoviek, 8 lanových dráh a 3 ozubnicové železnice). Mnohé z týchto lanoviek sú technologicky vyspelé a ponúkajú úžasné výhľady na okolité horské scenérie. Priemerná cena skipasu (celodenný lístok) je 83 CHF, čo je asi 89 €.
  • Freeride a skialpinizmus: Okrem tradičných zjazdoviek ponúka Zermatt aj veľa možností pre freeride a skialpinizmus. Nájdete tu aj školu skialpinizmu. Skúsení inštruktori vás prevedú celým výcvikom.
  • Luxusné ubytovanie a reštaurácie: Zermatt je tiež známe svojou luxusnou ponukou ubytovania a vynikajúcimi reštauráciami. Od historických hotelov až po moderné wellness rezorty, môžete si vybrať z veľkého počtu možností na ubytovanie a gastronomických zážitkov.

Zermatt, Švajčiarsko

4. Cortina d'Ampezzo, Taliansko

Cortina d'Ampezzo je zlatým štandardom pre eleganciu a lyžovanie v Taliansku. Toto kultúrne mesto sa pýši niektorými z najkrajších zjazdoviek v Dolomitoch a ponúka dokonalú kombináciu horských scenérií a luxusných možností ubytovania a stravovania. Okrem toho je Cortina d'Ampezzo miestom, kde sa konali Zimné olympijské hry v roku 1956 a tiež sa budú konať aj v roku 2026, čo svedčí o jeho renomé vo svete zimných športov.

  • Zjazdovky: Cortina d'Ampezzo ponúka 120 km zjazdoviek, ktoré sú vhodné pre všetky úrovne lyžiarov. Od širokých a prístupných trás pre začiatočníkov až po náročné zjazdovky pre skúsených lyžiarov, tu nájdete niečo pre každého. Stredisko je tiež známe svojimi krásnymi výhľadmi na Dolomity, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Zjazdovky sú otvorené denne od 8:30 hod do 16:30 hod a sezóna začína 26.11.2023 a končí 1.5.2024. 
  • Après-ski a gastronómia: Cortina d'Ampezzo je tiež známa svojou luxusnou atmosférou a bohatou gastronomickou ponukou. Mesto ponúka množstvo reštaurácií, kaviarní a barov, kde si môžete vychutnať tradičné talianske jedlá a nápoje. Okrem toho môžete objavovať miestne špeciality a talianske vína.
  • Kultúra a história: Cortina d'Ampezzo má bohatú históriu a kultúru, ktorá sa odráža v jeho architektúre a tradíciách. Mesto bolo známe už od staroveku ako obľúbená destinácia aristokracie a dnes si môžete prezrieť množstvo historických pamiatok.
  • Aktivity mimo lyžovania: Okrem lyžovania Cortina d'Ampezzo ponúka aj množstvo ďalších aktivít pre návštevníkov. Patrí sem turistika, korčuľovanie, jazda na snežných štvorkolkách a mnoho ďalších zimných športov.
  • Okolitá príroda a prostredie: Cortina d'Ampezzo sa nachádza v jednom z najkrajších prostredí v Taliansku, obklopené nádhernou prírodou talianskych Dolomitov. Návštevníci tu môžu objavovať úchvatné horské scenérie, skalnaté vrcholy a malebné dedinky v okolí.

Cortina d'Ampezzo, Taliansko

5. Kitzbühel, Rakúsko

Kitzbühel je jedno z najznámejších a najobľúbenejších lyžiarskych stredísk v Rakúsku, a to nielen pre svoje svetoznáme zjazdovky, ale aj pre svoju bohatú kultúru a atmosféru. Toto historické mesto v Tirolsku disponuje dlhými zjazdovkami, perfektnými podmienkami pre carving a možnosťami na zábavu mimo svahu. Okrem toho je Kitzbühel známe pre svoje kvalitné reštaurácie, luxusné hotely a pestrofarebnú après-ski scénu, čo ho robí ideálnym miestom pre dokonalú lyžiarsku dovolenku.

  • Zjazdovky: Kitzbühel ponúka viac ako 170 kilometrov zjazdoviek, ktoré sú rozložené na niekoľkých vrchoch a svahoch. Terény sú vhodné pre lyžiarov všetkých úrovní, pričom sa tu nachádzajú široké, prístupné trate pre začiatočníkov a stredne pokročilých lyžiarov, ako aj náročné zjazdovky pre skúsených až expertov. Zjazdovky sú otvorené denne od 8:30 hod do 16:30 hod a sezóna začína 25.11.2023 a končí 7.4.2024.  Priemerná cena skipasu (celodenný lístok) je 72 €.
  • Okolitá príroda a prostredie: Jedným z najznámejších vrchov v stredisku Kitzbühel je Hahnenkamm, ktorý je domovom legendárnej zjazdovky Streif. Táto zjazdovka je považovaná za jednu z najťažších zjazdoviek na svete a každoročne sa tu koná legendárny zjazd Svetového pohára.
  • Après-ski a gastronómia: Kitzbühel je tiež známe svojou živou après-ski scénou a bohatou gastronomickou ponukou. Mesto ponúka množstvo barov, reštaurácií a klubov, kde si môžete vychutnať tradičné rakúske jedlá a nápoje a zároveň sa zabaviť s priateľmi a ostatnými návštevníkmi.
  • Kultúra a atmosféra: Okrem lyžovania má Kitzbühel bohatú kultúru a atmosféru. Mesto má historické centrum s krásnymi uličkami, starobylými budovami a živou kultúrnou scénou. Návštevníci si tu môžu pozrieť množstvo historických pamiatok a miestnych atrakcií.
  • Aktivity po lyžovačke: Okrem lyžovania ponúka Kitzbühel aj množstvo ďalších zimných aktivít, ako sú turistika, korčuľovanie, jazda na saniach či bežkovanie. Mesto je tiež domovom mnohých obchodov, kaviarní a wellness centier, kde si môžete dopriať oddych a relax po dni strávenom na svahu.

Kitzbühel, Rakúsko

Prečo si vybrať lyžovačku v Alpách a nie na Slovensku?

Lepšie podmienky na svahu a viac snehu

Alpy majú všeobecne stabilnejšie snehové podmienky v porovnaní so Slovenskom, najmä v horských strediskách s vysokými nadmorskými výškami. To znamená, že pravdepodobnosť kvalitného a dostatočného snehu na lyžovanie je vo väčšine alpských stredísk vyššia, aj keď je na Slovensku práve teplé počasie. Okrem toho si klíma v Alpách drží každoročný zimný štandard a tak sa nemusíte báť, že nebudete mať možnosť si kvalitne zalyžovať.

Väčšie strediská a viac možností pre vaše aktivity

Alpy majú oveľa väčšie lyžiarske strediská a lepšiu ponuku zjazdoviek - dlhšie trate, prepojené strediská, kvalitné lanovky, upravené zjazdovky a špičkové služby o čom na Slovensku môžete len snívať. To umožňuje lyžiarom všetkých úrovní a skúseností si vybrať trate, ktoré vyhovujú ich požiadavkám a schopnostiam.

Rôznorodosť terénu a prekrásne scenérie

Alpy sú známe svojou rozmanitou horskou scenériou a nezabudnuteľným terénom, ktorý sa rozprestiera na širokých otvorených plochách. Nájsť tu môžete rôznorodé zjazdovky od miernejších až po veľmi strmé, ktoré dajú zabrať aj tým najskúsenejším lyžiarom. Táto rozmanitosť umožňuje lyžiarom objavovať nové terény a užívať si krásne horské výhľady.

Après-ski a mimo zjazdové aktivity

Alpy majú bohatú après-ski scénu a ponúkajú množstvo mimo zjazdových aktivít, ako sú korčuľovanie, turistika, jazda na snežných skútroch, wellness a kultúrne atrakcie. To poskytuje ďalšie možnosti na zábavu a relax mimo svahu.

Jedinečná atmosféra a kultúra lyžiarskych stredísk

Lyžovačka v Alpách ponúka možnosť zažiť jedinečnú atmosféru a kultúru týchto miest. Len tu môžete na jednom mieste stretnúť ľudí z rôznych krajín, objavovať miestne tradície, nové miesta, jazdiť po kvalitných lyžiarskych svahoch a dopriať si jedinečné kulinárske špeciality.

Prečo si vybrať lyžovačku v Alpách a nie na Slovensku?

Aktuálna predpoveď počasia pre Alpy

Pozreli sme sa aj na aktuálne počasie v Alpách. Teplota tento rok láme rekordy aj vo vyššie položených miestach, napr. v talianskych Dolomitoch teplota stúpla až na +26 °C. V rakúskych piemontských Alpách sa začali pásť kravy, čo je charakteristické pre koniec mája a nie počas februára. Talianska strana Álp s výškou okolo 3000 m n.m. je aktuálne bez snehu, len miestami nájdete zasnežené lokality. V stredisku Cortina d'Ampezzo má od 9.2 do 17.2 prevládať teplé počasie, spočiatku dážď neskôr v druhej polovici mesiaca jasno s dennými teplotami od 3 do 7 °C, čo je na februárové počasie naozaj veľa. Nočné teploty sa budú držať na bode mrazu. Dobrou správou je že vo vyšších nadmorských výškach okolo 3000 m n.m. sa má postupne ochladzovať v rozsahu -3 až -10 °C.

V Rakúsku, Francúzsku a Švajčiarsku bude počasie rovnaké, ako v Dolomitoch, teda v nižších nadmorských výškach od 700 do 1200 metrov bez snehu, ale vo vyšších okolo 3000 m n.m. bude dostatok snehu na lyžovanie. Navyše väčšina lyžiarskych stredísk aktívne zasnežuje. Musíte však rátať s tým, že tohtoročná lyžovačka v Alpách bude oveľa teplejšia, ako minuloročná. V nižších polohách a na dolných staniciach lanoviek je len 10 cm snehu, no v horných staniciach je to až 1,2 m, preto môžete očakávať rôznu kvalitu snehu v závislosti od teplôt.

Nech už je váš výber akýkoľvek, Alpy sú nekonečným zdrojom zimnej zábavy a dobrodružstva. Či už ste nadšeným lyžiarom alebo len hľadáte krásne miesto na dovolenku, tieto lyžiarske strediská vo vás určite zanechajú nezabudnuteľný dojem.

Páčil sa vám tento blog? Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport