Top lyže pre sezónu 2021
01.02.2021

Top lyže pre sezónu 2021

Výber ideálnej lyžiarskej výbavy môže byť pre nejedného rekreačného a profesionálneho športovca poriadna dilema. Na trhu nájdete množstvo značiek, výrobcov, modelov lyží, ktoré majú odlišné technické parametre, cenu, dizajn, farbu, technológie a spôsob použitia. V kvalitnej a spoľahlivej lyžiarskej výbave určte nesmú chýbať lyže, lyžiarky, prilba, okuliare, palice či lyžiarske oblečenie. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko tipov a vychytávok, ktoré vám pomôžu pri výbere lyží pre sezónu 2020/2021.

Slalomové lyže
Obrákové lyže
All mountain lyže
Freesty
Skialpinistické a freeridové lyže

Slalomové lyže

Slalomové lyže sa najčastejšie používajú na upravené zjazdovky v stredisku. Sú určené na krátke oblúky od 9  do 13 metrov (rádius). Sú vhodné pre lyžiarov vzhľadom na výšku postavy a lyžiarske skúsenosti od - 10 do - 20 cm.

Značka Atomic prišla s novou pretekárskou sériou slalomiek Redster S9. Zaradiť ich môžeme medzi najrýchlejšie lyže s prevratnou technológiou Servotec, ktorá pomáha pri presnom vedení lyží v krátkych oblúkoch. Rovnako poskytujú dokonalú stabilitu a tuhosť aj vo vysokých rýchlostiach. Dopomáha tomu jaseňové a topoľové drevo a rada zaujímavých technológii od Atomicu.

Slalomové lyže Atomic Redster S9

Nová rada od značky Fischer Race Cut 4 Worldcup SC s technológiou M-Track, Shaped TI, Hole Ski Sandwich Sidewal je absolútnym hitom tejto sezóny. Lyže sú navrhnuté pre dokonalé jazdné vlastnosti, agresívne carvingové oblúky a bleskové zrýchlenie.

Slalomové lyže fischer race cut 4 World Cup SC

Obrákové lyže

Obrákové lyže sú určené na upravené zjazdovky a dlhé oblúky od 17 do 25 metrov (rádius). Sú vhodné pre lyžiarov vzhľadom na výšku postavy a lyžiarske skúsenosti od + 5 do - 10 cm.

Špičkové lyže Atomic Redster G9 s novou konštrukciou camberu v kombinácií s technológiou Servotec sú určené pre jazdcov, ktorí vyžadujú dlhé oblúky, vysoké rýchlosti a stabilitu. Lyže majú dvojitú titánovú konštrukciu.

Slalomové lyže Atomic Redster G9

All Mountain lyže

Sú často označované ako univerzálne lyže, ktoré v sebe kombinujú slalomky a obračky. Práve preto sa hodia na jazdu na upravených zjazdovkách, čiastočne neupravených (hlbší alebo čerstvý sneh, prípade rozbitejšie zjazdovky). Sú určené na stredne dlhé oblúky od 14 do 18 metrov (rádius) a určené pre lyžiarov vzhľadom na výšku postavy a skúsenosti od - 5 do - 10 cm.

Medzi veľmi obľúbené univerzálne lyže, ktoré nájdete v našej ponuke sú lyže Elan Wingman 78 TI PS. Prekvapia vás svojím nekompromisným výkonom, vysokou stabilitou a úrovňou ovládania. Konštrukcia je navrhnutá s dôrazom na technológiou Amphibio Truline, Power Shell a Mono Ti.

All Mountain lyže Elan Wingmann 78 Ti PS

Ak hľadáte univerzálnu lyžu, ktorá bez problémov zvládne jazdu na svahu ale aj čerstvý prašan siahnite po lyžiach Atomic Vantage 86 C. Ponúkajú presnosť a ľahké ovládanie na akomkoľvek povrchu. Pohodlnú jazdu zabezpečuje konštrukcia Carbon Tank Mesha Dura Cap Sidewall.

All Mountain lyže Atomic Vantage 86 C

Freestyle lyže

Sa používajú na jazdu v snowparku. Majú veľmi pružnú konštrukciu na zvládnutie skokov a trikov. Sú už na prvý pohľad rozoznateľné od klasických lyží - päta a špička sú prizdvihnuté dohora a ťažisko orientované smerom na stred. Vyberajú sa podľa freestyle skúsenosti jazdca v rôznom rozsahu, štandardne však - 10 cm vzhľadom na výšku postavy.

Skialpinistické lyže

Skialpinistické alebo freeride lyže sú určené na jazdu mimo upravených zjazdoviek a pre pokročilých jazdcoch hľadajúcich adrenalín mimo zjazdovky. Takéto lyže majú nižšiu hmotnosť, vyššiu tvrdosť, šírku stredu od 80 do 100 mm a sú určené pre výšku postavy od - 5 do + 5 cm. Pri výbere skialpových lyží berte do úvahy vaše lyžiarske schopnosti. 

Pre sezónu 2020/2021 prišla značka Atomic so sériou Backland 78, ktorá ponúka nové možnosti šírku v rozsahu 78 mm, vysokú obratnosť nielen vo voľnom teréne, ale aj na upravenej zjazdovke. Táto séria zaručuje maximálnu univerzálnosť a ľahkosť v jednom vďaka odľahčenému drevu paulownia a sendvičovej konštrukcií.

Skialpinistické lyže Atomic Backland 78

Ani Dynafit nezaostáva vo vývoji najnovších skialpinistických technológií. Séria BlackLight 80 poskytuje dobré jazdné vlastnosti v technicky náročnom teréne. Vrchná vrstva je vyrobená z karbónu a jadro z ľahkej a odolnej paulownie.

Skialpinistické lyže Dynafit Black Light 80

Ak hľadáte niečo nekompromisné priamo s viazaním, tak vás určite zaujme séria Dynafit Seven Summits, ktoré je osadené TLT viazaním, ABS bočnou konštrukciou, Full Micro Sidewall a Single Radiusom. Lyže sú ideálne do všetkých snehových podmienok a do každého terénu.

Skialpinisticke lyze Dynafit Seven Summits

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie blogy:

Tím Najšport