Spoznajte švajčiarsku značku cyklistického oblečenia Assos
23.08.2022

Spoznajte švajčiarsku značku cyklistického oblečenia Assos

Objavte špičkovú švajčiarsku značku Assos, ktorá už od roku 1976 vyrába a dizajnuje luxusné cyklistické oblečenie, doplnky a kozmetiku pre náročných zákazníkov. Vyberte si to najlepšie oblečenie na bicykel, ktoré je do detailu prepracované a vyrobené vo Švajčiarsku. Okrem toho je testované profesionálnymi cyklistami a disponuje množstvom špičkových technológií, ktoré priniesli mnoho vychytávok do sveta cyklistiky.

História spoločnosti Assos
Najprv karbón, potom Lycra
Súčasnosť značky Assos

História spoločnosti Assos

Začiatkom 70. rokov 20. storočia sa zrodil príbeh značky Assos. Tony Maier-Moussa, vtedajší zakladateľ a cyklistický nadšenec, ktorý sa počas zimnej sezóny venoval aj lyžovaniu prišiel s jedinečným nápadom. Vyrobil prvý aerodynamický bicykel pre dráhové preteky. Bol osadený špičkovým karbónovým rámom, ktorý bol na tú dobu technologickou vychytávkou. Napriek logistickým ťažkostiam, problémovým výskumom a získaním karbónu vytvoril historicky prvý hybridný bicykel, ktorý si dodnes môžete pozrieť v centrále značky Assos na juhu Švajčiarska.

Tento bicykel bol v roku 1976 testovaný spolu s oblečením v aerodynamických tuneloch za účasti švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu. Tam Maier zistil, že hoci jeho rám bol v skutočnosti lepší, ako konkurenčné. Poloha jazdca bola oveľa agresívnejšia, pretože riadidlá namontoval priamo na vidlicu cestného bicykla.

História značky Assos

Najprv karbón, potom Lycra

Tony Maier bol špičkový inovátor nielen v oblasti cestných rámov. Dieru na trhu a problém s cyklistickým oblečením videl na vlastne oči. Chcel vytvoriť niečo úplne nové, rovnako aerodynamické, ako cestný karbón. Potenciál videl v cyklistických dresoch a nohaviciach. Zaujímavý sa pre neho stal materiál Lycra, po tom čo videl švajčiarsky národný tím pretekať v obdobných dresoch. Prišiel s novým syntetickým produktom a látkami DuPont. Pôvodne sa používala vlna, ktorá nemala optimálne vlastnosti. Absorbovala veľa vody, nebola taká elastická a jazdcov zaťažovala. Maier potreboval vyrobiť produkt, ktorý bude pohodlný, rýchloschnúci, aerodynamicky. To práve polyester spolu s lycrou spĺňali.

Boli vyrobené prvé cyklistické šortky Lycra. Zakrátko sa rozšírili správy o tomto prelomovom produkte a udiali sa významné zmeny vo firme. V aerodynamických tuneloch začali testovať aj látky a zistili, že lycra ma oproti vlne oveľa menší odpor vzduchu. Spočiatku boli vyrobené šortky, ktoré sa v odbornej cyklistickej verejnosti stretli so skepticizmom a posmeškami. No zakrátko ich otestoval tím Ti-Raleigh. Ostatní jazdci zakrátko prijali toto oblečenie, čo viedlo v revolúcií v cyklistickom priemysle.

Assos - najprv karbón, potom lycra

Súčasnosť značky Assos

Dodnes značka Assos zostáva rodinnou firmou. Nastúpila druhá generácia Majerovcov, ktorá aktuálne zamestnáva vo svojej centrále približne 70 zamestnancov. Centrála sa nachádza len pár kilometrov od slávneho jazera Lugano v regióne Ticino, čo je juh Švajčiarska. Aktuálne firmu riadi Bergman Maier a jeho brat Roche. Aktuálna situácia umožnila presunúť výrobu produktov do Rumunska, kde sa následne produkty posielajú do centrály na kontrolu kvality.

V súčasnosti sa Assos distribuuje do viac, ako 30-tich krajín sveta. Aktuálne ho nájdete aj v našej ponuke e-shopu Najšport. Vyskúšajte si toto prémiové cyklistické oblečenie a zažiarte v novom drese či nohaviciach už teraz!

V roku 2009 sa podarilo spoločnosti otvoriť vo Frankfurte koncepčný obchod Assos, po ktorom v roku 2010 nasledovali firemný showroom kúsok od jazera Lugano. Len nedávno spoločnosť otvorila podobný zážitkový showroom v Tel Avive.

O viac ako 40 rokov neskôr, je značka Assos stále popredným výrobcom cyklistických dresov a nohavíc na svete. Nejeden špičkový jazdec je oblečený v drese Assos, ktorý jednoducho nemá konkurenta na trhu s cyklistickým oblečením.

Cyklistické dresy a nohavice Assos

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport