Ako vybrať cyklistický batoh
22.08.2022

Ako vybrať cyklistický batoh

Cyklistický batoh je praktickou a obľúbenou pomôckou pre každého dobre vybaveného cyklistu. Nezáleží na tom, či jazdíte s plnou výbavou alebo len naľahko. Takmer vždy sa nájdu veci, ktoré potrebujete uložiť, preniesť a použiť. Samozrejme každého z nás láka ideálna predstava cyklistiky bez zbytočnej záťaže. Vyraziť na cyklistiku naľahko len v drese a s vodou. Práve preto si v súčasnosti môžete vybrať množstvo odolných cyklistických ruksakov s nízkou hmotnosťou a s kvalitným prevedením, ktoré splnia požiadavky aj tých najnáročnejších jazdcov. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať batoh na bicykel presne podľa vašich požiadaviek a očakávaní.

Aký cyklistický batoh potrebujem?
Konštrukcia a typ cyklistického ruskaka
Správna veľkosť batoha
Druhy cyklo-batohov
Materiál a zloženie
Bezpečnostne prvky

Aký cyklistický batoh potrebujem?

  • Na kratšie cyklovýlety vám postačí len základná výbava na opravu bicykla, voda a energetická tyčinka. V tomto prípade využijete malý cyklo-batoh alebo cyklistickú kapsičku, ktorá môže byť umiestnená pod sedlom, na prednej rámovej trubke vedľa predstavca alebo pod hornou trubkou. Možnosti je nespočetné množstvo a je na vás čo vám bude najviac vyhovovať.
  • Na dlhšie cyklovýlety si už potrebujete zobrať viac vody, jedla a v prípade zhoršeného počasia náhradné oblečenie či bundu. Bezpodmienečne si treba zo sebou zobrať ruksak. Veľkosť si zvolíte na základe dĺžky a náročnosti výletu. Vybrať si môžete z 9, 12, 14 až 20 litrových batohov, ktoré sa hodia pre všetky cyklistické dobrodružstva.

Ako vybrať cyklistických batoh

Konštrukcia a typ cyklistického ruksaka

Každý cyklistický batoh je špeciálne konštruovaný pre splnenie náročných požiadaviek zákazníkov. Jedná sa predovšetkým o konštrukciu, pohodlné nosenie, dokonalé odvádzanie potu z chrbta vďaka systémom odvetrávania. Cyklistické batohy sú vybavené organizérom na uloženie cyklistického náradia, mobilu, peňaženky a všetkého možného čo bežne nosíte so sebou. Často obsahujú špeciálny háčik na pripevnenie kľúčov, mäkké miesto na uloženie cyklistických okuliarov, vonkajšie šnúrky a sťahovačky na cyklistickú prilbu, popruhy, bedrové a hrudné popruhy s prackou.

Správna veľkosť batoha

Pri výbere veľkosti batoha je podstatným faktorom jeho dostatočný objem, ktorý závisí od dĺžky a náročnosti vašej trasy. Pri krátkom a intenzívnom tréningu nepresahujúcom dve a pol hodiny je vhodné kombinovať hydrovak so špeciálnym rezervoarom vody a malým úložným priestorom pre úplne základný servis. 

Pri dlhodobom tréningu presahujúcom dve a pol hodiny vám odporúčame nosiť zo sebou aj jedlo, energetickú tyčinku, viac vody a väčší servisný set (dušu, kľúče, montpaku, pumpu a pod.).

Počas tréningov je dôležitý vysoký príjem vody a zásoba tejto blahodárnej tekutiny je často na nezaplatenie. Výhodou je že v dnešnej dobe nájdete na trhu množstvo produktov, ktoré tieto požiadavky spĺňajú. V našej ponuke nájdete napríklad známu značku Camelbak, ktorá vyrába špeciálne pitné vaky s objemom až do troch litrov. Tento ruksak je veľmi ľahký, ergonomický, odvetraný a vyrobený z kvalitných materiálov, ktoré čo to zvládnu.

Správna veľkosť cyklistického batohu

Druhy cyklo-batohov podľa použitia

Batohy sa podľa použitia rozdeľujú do niekoľkých základných kategórií - mestské, detské, cyklistické, turistické, lezecké, skialp a freeride batohy.

  • Mestské batohy - sú univerzálne a určené na všetky voľnočasové a každodenné aktivity. Zvyčajne bývajú väčších rozmerov s objemom minimálne 15 až 25 litrov.
  • Detské batohy - sa výborne hodia pre deti vďaka ergonomicky tvarovanej chrbtovej výplne, menším rozmerom a nízkej váhe. Majú univerzálne použitie od športových aktivít až po voľnočasové.
  • Cyklistické batohy - sú priam stvorené na cyklovýlety, pretože disponujú rezervoárom na vodu, priečinkom na uloženie servisných nástrojov a odkladacím priestorom na oblečenie a jedlo. Najčastejšie majú menší objem okolo 8 až 12 litrov.
  • Turistické batohy - sú ideálnym spoločníkom na všetky športové aktivity najmä v prírode. Sú určené na krátke alebo dlhé výlety. Podľa toho máte na výber ruksaky o objeme 15 až 60 litrov.
  • Lezecké, skialpové a freeride batohy - zvyčajne disponujú nízkou váhou, odolnejšími materiálmi, viacerými priečinkami a ochrannými prvkami.

Materiál a zloženie

Batohy sú zložené z kvalitných a odolných materiálov, ako je napríklad nylón, polyester, syntetická koža, guma, zipsy a zliatiny ľahkých kovov (hliník alebo karbón). Disponujú nastaviteľnými ramennými popruhmi a prackami, ktoré umožňujú lepšiu fixáciu a umiestnenie na chrbte tak, aby ruksak ostal na správnom mieste. Väčšina cyklistických batohov je vodeodolná. V spodnej časti býva umiestnený synteticky kryt odolný voči dažďu a vetru.

Materiál a zloženie cyklistického ruksaka

Bezpečnostné prvky

Veľkou výhodou je umiestnenie reflexných prvkov na batohu, vďaka čomu vás ostatní jazdci a vodiči uvidia v dostatočnom predstihu. Pomôže vám tiež zabudovaná blikačka, ktorá výrazne zvýši bezpečnosť vašej jazdy. Niektoré typy horských cyklistických batohov majú vo vnútri zabudovaný špeciálny protektor (chránič), ktorý chráni vašu chrbticu v prípade nepríjemného pádu. Samozrejmosťou sú špeciálne materiály so zvýšenou odolnosťou voči poškodeniu a prerazeniu. Každý z ruksakov má bedrový pás a sťahovací hrudný popruh, ktorý zlepšuje umiestnenie a celkovú stabilitu batohu na chrbte.

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj ďalšie blogové články:

Tím Najšport