10 Guinnessových rekordov v lyžovaní a snowboardingu
14.10.2022

10 Guinnessových rekordov v lyžovaní a snowboardingu

Pozrite si bizarné, ale aj obdivuhodné guinnessové rekordy v lyžovaní a snowboardingu. Kniha rekordov už desiatky rokov zaznamenáva rôzne druhy svetových rekordov. Výnimkou nie je ani lyžovanie či snowboarding, ktoré sú plné prekvapení, zaujímavostí a rekordov od výmyslu sveta. Svoje by vám o tom porozprávali držitelia 4229 rekordov v tejto kategórii. Poďme si priblížiť 10 najvýznamnejších rekordov, ktoré vás určite postavia zo stoličky.

1. Najdlhšie lyže na svete
2. Najrýchlejšia jazda na snowboarde
3. Najstaršie lyže na svete
4. Najdlhšia lanovka pre lyžiarov na svete
5. Najrýchlejší zjazd na lyžiach v oboch kategóriách
6. Najvyššia rýchlosť ťahania na lyžiach
7. Najväčšie kryté lyžiarske a snowboardové stredisko
8. Najnebezpečnejší zjazd na lyžiach z vrchola K2
9. Najdlhšia vzdialenosť za 24 hodín bežkovania
10. Najrýchlejšia jazda na lyžiach zozadu

1. Najdlhšie lyže na svete

Najdlhšie lyže na svete merajú vyše pol kilometra. Ich konkrétna dĺžka je neuveriteľných 555 m (1820 stôp a 10,35 palcov). Tieto lyže zvládne naraz obsluhovať až 170 lyžiarov. Podujatie bolo organizované spoločnosťou Aker Solution Arendal. Táto udalosť bola zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov v Nórsku v mestečku Ardenal dňa 20. februára 2011.

Najdlhšie lyže na svete

2. Najrýchlejšia jazda na snowboarde

Najrýchlejšia jazda na snowboarde bola zaznamenaná vo francúzskom stredisku Les Arcs dňa 2 mája 1999. Austrálsky snowboardista Darren Powell prekonal rýchlosť 201,9 km/hod a stál sa tak najrýchlejším človekom na doske.

Najrýchlejšia jazda na snowboarde

3. Najstaršie lyže na svete

Najstaršie existujúce lyže boli nájdené vo švédskom rašelinisku Hoting. Ich pôvod sa datuje na rok 2500 pred Kristom. Podobné lyže boli nájdené v susednom Nórsku. Ich vek sa odhaduje na 1300 rokov. Tento artefakt bol nájdete na ľadovcovom štíte Digervarden v roku 2014. Lyže boli dobre zachované vďaka nízkej teplote a uloženiu v ľade. Pôvodná hrúbka ľadu, až 5 metrov zabezpečila dokonalé konzervovanie lyží. Bohužiaľ našla sa len jedna lyža z páru. Po druhej vedci a archeológovia stále pátrajú. Lyža bola dlhá 187 cm, široká 17 cm a hrubá 2 cm.

Najstaršie lyže na svete

4. Najdlhšia lanovka pre lyžiarov na svete

Vo Švajčiarsku nájdu lyžiari najdlhšiu kabínkovú lanovku na svete. Je súčasťou známeho lyžiarskeho strediska Grindelwald-Männlichen. Jej celková dĺžka je neuveriteľných 6239 metrov. Lanovka bola otvorená už v roku 1978 a v roku 2019 prešla modernizáciou. Pozostáva z 111 kabíniek a za hodinu je schopné prepraviť až 1800 lyžiarov. Čas za ktorý sa dostanete zo spodnej stanice na vrchol je 19 minút.

Najdlhšia lanovka pre lyžiarov na svete

5. Najrýchlejší zjazd na lyžiach v oboch kategóriách

Najrýchlejší zjazd bol v mužskej kategórií zaznamenaný vo Varse vo Francúzsku dňa 26.3.2016. Taliansky lyžiar Ivan Origone prekonal rýchlosť 254,96 km/hod. Ešte v ten istý deň bol prekonaný svetový rekord aj v kategórií ženy. Valentina Greggio z talianska prekonala rýchlosť 247,08 km/hod. Táto udalosť sa zapísala do dejín Guinessovej knihy rekordov.

Najrýchlejší zjazd na lyžiach v oboch kategóriách

6. Najvyššia rýchlosť ťahania na lyžiach

Najvyššiu rýchlosť ťahania na lyžiach osobným automobilom je 189,07 km/hod. Dosiahol ju anglický lyžiar Graham Bell spolu s tímom Jaguar Land Rover. Táto udalosť sa konala vo šédskom Arjeplogu dňa 7.3.2017. Autom použité na tento rekord bolo Jaguar XF Sportbrake a šoféroval ho Philip Talboys z Anglicka.

Najvyššia rýchlosť ťahania na lyžiach

7. Najväčšie kryté lyžiarske a snowboardové stredisko

Toto stredisko má rozlohu 43 9120 m2 a nachádza v čínskom meste Harbin v provincií Heilongjiang. Bolo otvorené 15 decembra 2017 spoločnosťou Harbin Wanda City Investment Co. Ltd. Na krytom lyžiarskom a snowboardovom stredisku nájdete spolu 5 zjazdoviek na ktorom nájdu vyžitie snowboardisti, lyžiari a deti všetkých vekových kategórií.

Najväčšie kryté lyžiarske a snowboardové stredisko

8. Najnebezpečnejší zjazd na lyžiach z vrchola K2

Poliak Andrej Bargiel uskutočnil dňa 22.6.2018 mimoriadne náročný zjazd na skialpových lyžiach z vrcholu K2 (8611 m n.m.). K2 sa pokladá za jednu z najťažších hôr sveta aj vďaka exponovaným horolezeckým úsekom, ktoré si vyžiadali množstvo životov. Na úspešnosti celej misie sa podieľal tím špičkových horolezcov a kolegovia Janusz Golab, Piotr Pawlus a Marek Ogieň. O zábery a fotografie tohto jedinečného zjazdu sa postaral brat Bartlomiej Bargiel, ktorý celý zjazd natáčal s dronom.

Najnebezpečnejší zjazd na lyžiach z vrchola K2

9. Najdlhšia vzdialenosť za 24 hodín bežkovania

Najdlhšiu vzdialenosť na bežkách za 24 hodín prešiel fínsky pretekár Hans Mäenpää. Spolu 472 km zvládol prejsť vo fínskom Levi Kittilä od 12 do 13 apríla 2018. Hans sa pokúsil o tento rekord lebo si chcel otestovali limity v bežeckom lyžovaní.

Najdlhšia vzdialenosť za 24 hodín bežkovania

10. Najrýchlejšia jazda na lyžiach zozadu

Anders Backe sa stal známym pre svoj jedinečný svetový Guinnessový rekord na lyžiach. Lyže ovládal naopak a podaril sa mu vytvoriť rekord v najrýchlejšej jazde 128,7 km/hod. Použil na to štandardnú výbavu - freestylové lyže Head Caddy, viazanie Tyrolia Mojo 18, lyžiarky Head Raptor RS, palice Leki Rodeo a vlastné oblečenie značky Bergans of Norway. Rekord mu vydržal iba 5 rokov, keď ho v roku 2017 predbehol Švajčiar Elias Ambühl.

Najrýchlejšia jazda na lyžiach zozadu

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport