Aktuálna predpoveď počasia na zimnú sezónu 2022
10.01.2022

Aktuálna predpoveď počasia na zimnú sezónu 2022

Zimná sezóna je v plnom prúde a vy ste už skúsili zimné radovánky vo vašich obľúbených lyžiarskych strediskách alebo v horách? Vaša radosť zo zimných športov možno netrvala dlho, a to len preto, lebo sa žiaľ v súčasnosti nedokážeme vyhnúť globálnemu otepľovaniu a striedaniu teplých a studených frontov. Preto sa treba pripraviť na rôzne teplotné výkyvy, ktoré posledné roky zimu sprevádzajú, aby ste sa vyhli sklamaniu či zraneniu. Avšak s určitosťou môžeme povedať, že na najbližšie 3 mesiace by ste sa na zimu vedeli pripraviť a rozplánovať si svoje voľnočasové zimné aktivity a povinnosti.

Aktuálna predpoveď na zimné obdobie roku 2022
Návštevu južnej Európy radšej dobre zvážte
Prognózy pre Slovensko
Čo nás čaká a čo neminie najbližšie 3 mesiace, január - marec?

Aktuálna predpoveď na zimné obdobie roku 2022

Od zimného slnovratu uplynulo už pár dní, ale zima sa nám predstavila len z časti, a to na najkrajšie sviatky v roku, na Vianoce. Jasné počasie, teplé lúče slnka a mierny mráz dopomohli k tomu, aby tieto sviatky boli zdobené snehom ako sa patrí. Situácia sa potom zmenila a prišlo náhle oteplenie a výkyvy teplôt, čo spôsobilo odmäk až úplnú stratu snehu v teplejších oblastiach Slovenska.

Aj vďaka americkej meteorologickej spoločnosti Accuweather je dostupná prognóza zimného obdobia aj pre Európu. Aká zima nás teda čaká? Európa bude pravdepodobne ovplyvnená polárnym vírom a fenoménom La Nina, ktorý so sebou nesie nadmerné a búrlivé zrážky, silný až nárazový vietor (v horšom prípade sa prejavia jeho ničivé účinky), možné sú aj intenzívne dažde a povodne. Toto počasie sa prejaví najmä v Stredomorí, na juhu Európy, najviac v Španielsku a vo Francúzsku.

Návštevu južnej Európy radšej dobre zvážte

Pre istotu si pred každou vašou cestou zistite, čo vás čaká a možno neminie v oblasti počasia. Podľa predpovede Taliansko čakajú povodne kvôli nadmerným zrážkam. Avšak situácia je priaznivejšia pre balkánske štáty, juh Portugalska, juhozápad Španielska, ktoré nie sú tak ohrozené, a čaká tam na vás pokojné počasie, ktoré neohrozí ani vás ani konkrétne štáty a ich úrodu. Na väčšine územia južnej Európy očakávajte priemerné teploty, ale v Grécku, Taliansku a na Balkáne budú určite oveľa vyššie, čo nesúladí s typickým zimným počasím. Sever a západ Európy môže rátať so suchým počasím, menšou oblačnosťou a dažďovými či snehovými prehánkami. Občasné prehánky nie sú vylúčené, teploty sa budú pohybovať v norme.

Prognózy pre Slovensko

Aká bude zima na Slovensku? Túto otázku si kladie mnoho Slovákov, ktorým sa zimná dovolenka na Slovensku veľmi páči. Zima u nás bude o čosi chladnejšia, pretože teploty počas zimného obdobia poklesnú nižšie. V závislosti od zrážkového poľa, ktoré sa od Balkánu môže dostať ponad strednú a východnú Európu, môže byť výrazne ovplyvnené aj množstvo studeného vzduchu, skupenstvo zrážok nad územím východnej Európy. Slovensko teda čaká viac snehu, ľadové búrky s nebezpečnými prejavmi počasia. Či sa tak stane, ukáže priebeh nasledujúcich dní a týždňov. Počasie je veľmi premenlivá záležitosť, pretože to čo platí dnes, nemusí platiť už zajtra. Netreba však zúfať. Veď počasie nám len pripomína čo si máme obliecť.

Čo nás čaká a čo neminie najbližšie 3 mesiace, január - marec?

Nevyspytateľné počasie sa prejavuje aj nad malým štátom, ako je Slovensko. V niektorých častiach Slovenska panuje naďalej pani zima, sneží, je mráz. Inde je už tzv. “vianočný odmäk”, či zľadovatené cesty. Prelom starého a nového roka až do konca zimného obdobia je skvelou príležitosťou, ako si oddýchnuť pri zimným športoch a prechádzkach a načerpať tak silu na nadchádzajúci rok. Aké počasie nás čaká v najbližších mesiacoch?

Podľa klimatológa Pavla Matejoviča je zrejmé, že keď sme počas vianočných sviatkov pocítili rôzne výkyvy počasia, nebude tomu inak ani nadchádzajúce dni. Niektorí z vás určite mali možnosť okúsiť teploty v kotlinách severného Slovenska, ktoré sa pohybovali pod - 20 °C alebo v tých južnejších a juhozápadných častiach Slovenska pocítili teploty mierne pod alebo nad 0 °C. Slovensko teda bolo rozdelené na 2 teplotné zóny. Severovýchod Slovenska pocítil studený polárny kontinentálny vzduch, ale juh o tom ani nechyroval.

V dôsledku veľmi teplého až tropického morského vzduchu, ktorý k nám prenikne od juhozápadu zo zadnej strany výbežku azorskej anticyklóny, môžeme tvrdiť, že najbližšie dni budeme mať cez deň pocit, že prichádza jar a veľké oteplenie. Pre predstavu vám upresníme parametre dňa. Počas dňa sa môže oblačnosť zmenšiť, maximálne teploty na juhozápadnom Slovensku sa vyšplhajú až na 15 °C a na horách nebude inverzia. V opačnom prípade, ak inverzia bude, teploty počas dňa budú oscilovať len čosi nad 0 °C. Nemusíte mať obavy, pretože teplé prúdenie nebude mať dlhú trvácnosť.

Už od troch kráľov cítiť výrazné zmeny teplôt a počasia. Môže za to prúdenie studeného, morského arktického vzduchu z vysokých zemepisných šírok, ktorý ovplyvní aj počasie na horách i v nížinách (môžu prevládať zmiešané zrážky). Môžete pociťovať silný vietor a veľký chlad. Snehu sa dočkajú na horách obyvatelia severného Slovenska. Turbulentné zmeny počasia zariadi príval oceánskych cyklón od Atlantiku, ktorý sa prejaví nielen výdatnými zrážkami, vetrom, ale i chladným počasím vo vyšších horských polohách. V tých nižších a stredných polohách takú silnú zimu neočakávajte.

Prvé ochladenie prinesie mrznúci sneh, teploty okolo 0 až -5 °C, a to od severnej strany francúzskych Álp, cez Švajčiarsko, Vysoké Taury, Slovinsko až cez severnú stranu Krkonôš a Šumavy. Slnečné počasie, teploty okolo nuly a minimum zrážok oceníte na juhu Álp. Hoc je blokácia Atlanticko-oceánskej tlakovej výšky takmer splnená, čaká nás prepad mrazivého vzduchu z Arktídy do Európy. Aj keď tohtoročná zimná sezóna 2022 sa nachádza na rázcestí a neviete akú možnosť prejavu zimy si vyberie, nič vám nebráni v tom, aby ste si ju poriadne užili, aj keby nebola úplne biela a idylická.

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogové články:

Tím Najšport