Naučte sa jazdiť na horskom elektrobicykli
16.10.2023

Naučte sa jazdiť na horskom elektrobicykli

Vyskúšali ste jazdu na horskom elektrobicykli? Vďaka elektrickej verzii dvojkolesového tátoša sa na vrchol dostanete oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Zvládnete prejsť aj také kopce, ktoré by ste doposiaľ nezvládli, všetko navyše s pohonom, ktorý výšlap výrazne uľahčí. Elektrické bicykle vám síce pomôžu pri jazde, no rozhodne neurobia všetku robotu za vás. Tak či onak, aj v tomto prípade rozhodnú vaše skúsenosti, schopnosti, technika a predovšetkým kondícia. Poďme sa pozrieť na niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zlepšiť jazdu na horskom e-biku. S výberom ideálneho horského e-biku vám radi poradíme na našom e-shope alebo v predajniach Najšport.

1. Správne nastavenie výšky sedla
2. Naučte sa správne manévrovať a byť v strehu
3. Udržte rovnováhu aj v náročných úsekoch
4. Jazda v mokrom teréne a po vode
5. Zvážte svoje schopnosti a spoznajte svoj e-bike
6. Počas chôdze používajte funkcu Walk Assist

1. Správne nastavenie výšky sedla

Optimálne nastavenie je alfou a omegou toho, ako sa vám bude na e-biku jazdiť. Základný úkon, ktorý musíte pred každým dobrodružstvom vykonať, je nastavenie ideálnej výšky sedla. To je dôležité pre pohodlie, pretože jazda s príliš nízkym alebo naopak vysokým sedadlom môže aj na dlhšie vzdialenosti spôsobiť bolesti bedier, krížov alebo kolien. Viac podrobných informácií o tom, ako si nastaviť a vybrať sedlo nájdete v našom článku - Poradíme vám, ako vybrať vhodné sedlo na bicykel.

Výšku sedla by ste mali prispôsobovať technickým požiadavkám. Mierne vyššiu pozíciu budete potrebovať pri stúpaní a naopak nižšiu počas zjazdu. Znížená pozícia vám pomôže presunúť hmotnosť tela dozadu, čím sa zníži ťažisko a zlepší trakcia. Takto hravo prejdete aj náročnejšími technickými úsekmi.

Správne nastavenie výšky sedla elektrobicykla

2. Naučte sa správne manévrovať a byť v strehu

Pri jazde na akomkoľvek horskom elektrobicykli je dôležité sledovať smer cesty a terén, aby ste dokázali pohotovo čeliť prekážkam a správne manévrovať v zákrutách. Vždy sa pozerajte dopredu a pri stúpaní včas zaraďte nižší prevodový stupeň. Verte že pomalšia a nepravidelná kadencia rýchlejšie vybíja vašu batériu. Nesnažte sa prekonávať aj malé kopčeky s príliš vysokým prevodom. Zamerajte sa hlavne na konzistentnú jazdu a hladkú kadenciu. Niekedy sa vám predsalen môže stať, že budete tlačiť svoj e-bike. Použite jednoduchú funkciu Walk Assist (prečo túto funkciu použiť sa dozviete nižšie v texte). 

Naučte sa správne manévrovať na elektrobicykli

3. Udržte rovnováhu aj v náročných úsekoch

Jazdenie na horskom elektorbicykli tvorí súhrn trakcie a rovnováhy. Je vhodné, aby ste si udržali optimálne vyvážene hmotnosti tela na predné a zadné koleso. Pokiaľ stúpate do kopca, presuňte váhu tela mierne dopredu. Nesmiete to však vykonať príliš prudko, aby ste nestratili trakciu a asistenciu pohonu na vašom e-biku. Môžete tak spraviť v sede alebo postojačky (v prípade veľmi prudkého stúpania) a to tak, že predkloníte svoj hrudník (tým aj váhu tela) bližšie k riadidlám. 

Pri zjazde platí opačný postup. Na začiatok je potrebné si znížiť sedlo, aby sa hmotnosť vášho tela presunula viac dozadu. Počas klesania udržujte stálu pozíciu na pedáloch - hrudník držte nízko a boky nad sedadlom. Vo veľmi prudkých zjazdoch potrebuje maximalizovať hmotnosť na zadnú stavbu. Čím efektívnejšie rozložíte svoju telesnú hmotnosť, tým sa vám bude elektrobicykel lepšie ovládať. Taktiež si dávajte pozor na prudké brzdenie. Akonáhle úplne zabrzdíte kolesá, tak váha e-biku vás bude ešte chvíľu tlačiť mimo vašu stopu. Preto je vhodnejšie kontrolovať rýchlosť ešte pred zjazdom a sledovať pohyb vášho e-biku na rôznych povrchoch. Prečítajte si tiež článok - Ako vybrať správny horský elektrobicykel.

Udržujte rovnováhu na elektrobicykli aj v náročných úsekoch

4. Jazda v mokrom teréne a po vode

Je všeobecne známe, že voda a elektrina sa v láske nemajú. Platí to aj pri elektrobicykloch. Väčšina z nich však má nejaký stupeň IP ochrany proti vode. Je potrebné si uvedomiť, že bicykel je vodeodolný, ale nie úplne vodotesný. Aj preto mu nevadí napr. dážď, sneh, blato, bežné čistenie - dokonca aj wapku zvládne hravo. Pri nových modeloch sa vody báť nemusíte. Pozor si treba dávať pri starších modeloch elektrobicyklov alebo lacných čínskych napodobeninách. Pri týchto e-bicykloch buďte obozretní aj pri čistení wapkou alebo pri silnom lejaku, vtedy môže dosť k poškodeniu. Všeobecne treba byť obozretný pri ponorení týchto systémov do vody. Jedná sa predovšetkým o prechody hlbokých kaluží a vodných tokov (potoky, malé riečky a pod). Dávajte si pozor, aby sa elektromotor neponoril úplne do vody a taktiež výstraha platí aj pre príliš veľké kamene, ktoré nemusíte na dne vidieť. Ľahko sa vám môže stať, že sa s bicyklom prevrátite a kompletne ponoríte batériu i motor.

V mokrom teréne a hlavne v bahne je vhodné používať nižšiu hustotu plášťov. Pozor však na príliš nízku hustotu, ktorá môže ľahko spôsobiť defekt. Taktiež je vhodné:

  • Kontrolovať svoju jazdu a jazdiť plynulo.
  • Snažiť sa čo najviac obchádzať blatistý terén.
  • Používať nižšie prevody aj pri zjazde z kopca, pomôže vám to opätovne sa rozbehnúť, ak by ste zapadli.
  • Blato sa lepí na kolesá a tak sa snažte cez kaluže čo najrýchlejšie prejsť.
  • Držte stopu a predvídajte kadiaľ pôjdete.
  • Brzdite kontrolovane, ešte pred zákrutou, nie priamo v nej, pretože to spôsobuje šmyk pokiaľ je tam blato. 

Jazda v mokrom teréne a po vode s elektrobicyklom

5. Zvážte svoje schopnosti a spoznajte svoj e-bike

Pred každou jazdou zvážte svoje schopnosti, skúsenosti, kondíciu a počasie. Pri kúpe nového e-biku sa s ním najprv zoznámte a až potom vyrazte na dlhšie trasy. Taktiež si nevyberajte náročné trasy (napr. čierne označené trasy), kde môžete preceniť svoje schopnosti a zbytočne sa zraniť. Väčšina bike parkov má rôzne trasy pre začiatočníkov, mierne pokročilých a pokročilých. Kľúčom k úspechu je aj dobré nastavenie pre vašu výšku a hmotnosť, základná starostlivosť a údržba e-bicykla. Viac sa dozviete v článku - Základná starostlivosť o elektrobicykel.

Zvážte svoje schopnosti a spoznajte svoj elektrobicykel

6. Počas chôdze používajte funkciu Walk Assist

Táto funkcia sa používa pri chôdzi s bicyklom, najmä do kopca. Walk Assist slúži na dočasnú podporu počas tlačenia elektrobicykla. Týmto systémom už v dnešnej dobe disponuje takmer každý e-bike. Výborne vám to pomôže v naozaj prudkých stúpaniach do kopca. Položte si otázku. Kto by chcel tlačiť 20 - 25 kg e-bike v naozaj náročnom teréne? Je nám jasné, že takmer nikto. Tohto asistenta jednoducho zapnete na displeji a tempo podržíte spolu s tlačítkom. Akonáhle sa rozhodnete prestať, tlačidlo prestanete držať stlačené a motor sa vráti do pôvodného stavu. Tiež treba myslieť na to, aké prevody máte aktuálne nastavené. Pri prudkom kopci je potrebné elektromotoru pomôcť a zaradiť nižší prevodový stupeň, po rovine zasa naopak stredný alebo vyšší.

Počas chôdze používajte funkciu Walk Assist

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport