Je rozhodnuté, zimné olympijske hry 2026 budú v Taliansku
21.11.2022

Je rozhodnuté, zimné olympijske hry 2026 budú v Taliansku

Je rozhodnuté zimné olympijské hry sa v roku 2026 sa uskutočnia v dvoch hlavných talianskych mestách Cortina d´Ampezzo a Miláno. Najväčším konkurentom z hľadiska lokality konania zimných olympijských hier bol švédsky Štokholm. Ostatní kandidáti na čele s rakúskym Innsbruckom boli už na začiatku zamietnutý. Zimné olympijské hry sa uskutočnia v dátumoch od 6 do 22 februára 2026. Len pre info, tento rok bol dejiskom ZOH čínsky Peking. Potrebujete nové lyže či bežky? Zastavte si u nás v Najšporte a my vám radi a ochotne poradíme.

ZOH sa budú konať na 8 miestach
Lyžovanie Cortina d´Ampezzo a Bormio
Biatlon v Antholz
Snowboard a freeride v Livigne
Skoky na lyžiach, beh na lyžiach vo Val di Fiemme

ZOH sa budú konať na 8 miestach

Súťaže by sa mali konať na ôsmich rôznych miestach severného Talianska, aby sa dodržal plánovaný rozpočet 2,3 miliardy EUR. Mimochodom posledná olympiáda, ktorá sa tu konala bola v roku 2006 v talianskom meste Turín. Prehľad 8 miest a disciplín konania ZOH v Taliansku:

  • Milano - otvárací ceremodniál, ľadový hokej, krasokorčuľovanie, krátke trate, hlavné olympijske mestečko
  • Verona - záverečný ceremoniál
  • Cortina d´Ampezzo - alpské lyžovanie, karling, boby, olympijske mestečko
  • Livigno - snowboarding, freestyle lyžovanie, olympijske mestečko
  • Val di Fiemme - skoky na lyžiach, beh na lyžiach
  • Bormio - lyžovanie
  • Baselga di Piné - rýchlostné korčuľovanie
  • Antholz - biatlon

ZOH 2026 Milano - Cortina

Lyžovanie Cortina d´Ampezzo a Bormio

Nepochybne Cortina a Bormio budú dejiskom obrovského slalomu a všetkých hlavných lyžiarskych disciplín. Vysoká kvalita miestnych tratí a Alpské prostredie z nich robia jedny z najlepších miest pre súťaže svetového pohára FIS. Najmä starší čitatelia si budú určite pamätať, že Cortina d´Ampezzo bola dejiskom ZOH už aj v minulosti. 

V roku 1956 od 26 januára do 5 februára konali v tomto mestečku unikátne ZOH. Unikátne, pretože sa po prvýkrát vysielali v televízií a jednotlivé trate boli veľmi blízko pri sebe. Hier sa zúčastnilo 32 krajín na čele zo Sovietskym zväzom.

Vo februári 2021 by sa pod vrcholom Tofana di Mezzo konali majstrovstva svete v lyžovaní, boli však pre koronavírus pozastavené a presunuté na iný dátum. Presuňme sa ale späť k ZOH v roku 2026. V talianskom Bormiu sa budú konať prevažne mužské disciplíny najnáročnejších zjazdov. Bormio bolo už v minulosti osvedčeným miestom konania veľkých športových udalosti. Každoročne sa tu konajú preteky svetového pohára mužov a dva krát sa tu konali majstrovstvá sveta v lyžovaní (rok 1985 a 2005).

Cortina di Ampezzo ZOH 2026

Biatlon v Antholz

Biatlonové súťaže sa uskutočnia na štadióne v Antholze, ktorý sa nachádza vo výške viac ako 1600 m n.m. Mesto sa nachádza v Južnom Tiroslku a už niekoľkokrát po sebe sa tu konali majstrovstvá sveta v biatlone. Štadión pojme viac ako 19 000 divákov a je jedným z najväčších biatlonových štadiónov na svete.

Antholz ZOH 2026

Snowboard a freeride v Livigne

Livigno bude dejiskom olympijských disciplín v snowbordovaní a voľnom štýle (freeride). Toto talianske mestečko sa nachádza priamo pri švajčiarskych hraniciach a je známe svojou bez colnou zónou. Lyžiarske stredisko je obzvlášť populárne medzi mladými športovcami pre početné zábavné trate, snowparky a freeridové trate. Nachádzajú sa tu známe zimné štadióny Mottolino a Tagliede (každý s kapacitou 10 000 miest), Carosello (s kapacitou 3000 miest).

Livigno ZOH 2026

Skoky na lyžiach, beh na lyžiach vo Val di Fiemme

Trate v známom lyžiarskom stredisku Val di Fiemme sú známe skokanskými mostíkmi a početnými bežeckými traťami. Stredisko sa nachádza na severe Talianska v provincií Trento. Skoky na lyžiach sa budú konať na Ben Ben v malom mestečku Predazzo s kapacitou 20 000 divákov. Nachádzajú sa tu dva skokanské mostíky a niekoľko tribún pre divákov.

Preteky behu na lyžiach sa budú konať v susednom mestečku Tesero. Bežecká aréna pri jazere Lago di Tesere bola v roku 2012 kompletne zrekonštruovaná. Kapacitne zvládne až 30 000 divákov, technológie a osvetlenie umožňujú aj nočné preteky. Trate vo Val di Fiemme patria k najrozmanitejším bežeckým tratiam na svete.

Tesero Trentino ZOH 2026

Páčil sa vám článok? Prečítajte aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport