Ideálne cyklodoplnky na dochádzanie do práce
21.09.2021

Ideálne cyklodoplnky na dochádzanie do práce

Existuje nespočetne veľa dôvodov, prečo začať dochádzať do práce na bicykli. Potrebujete zmeniť prístup, zlepšiť zdravie, nabrať kondíciu, skrátiť čas dochádzania alebo sa snažíte myslieť ekologicky. Nech je už vaše rozhodnutie akékoľvek, tak v tomto článku sa dozviete aké cyklodoplnky a komponenty na to budete potrebovať.

Aký bicykel je na dochádzanie ideálny?
Čo si zo sebou zobrať a ako sa na bicykli chrániť?
Základné vybavenie a cyklopríslušenstvo

Aký bicykel je na dochádzanie ideálny?

Neexistuje žiadny typ bicykla, ktorý by bol na dochádzanie do zamestnania úplne optimálny. Všetko záleží od terénu, stavu vozovky, vzdialenosti, estetiky a osobných preferencií. Najlepší bicykel je ten, na ktorom budete pravidelne dochádzať, bude štýlový, bude sa vám na ňom ľahko a pohodlne jazdiť.

  • Elektrobicykel - ideálnou alternatívou je e-bike ak potrebujete prekonať dlhšie vzdialenosti, kopcovité trasy alebo jednoducho nechcete prísť do práce úplne spotený. Nezabúdajte však na fakt, že ak bicykel prenášate po schodoch do kancelárie, ťažší e-bike by vám mohol cestu oveľa sťažiť.
  • Mestský či skladací bicykel - uvoľnená a vzpriamená poloha vám umožní pohodlnú jazdu bez kompromisov. Mestské bicykle sú totiž ideálnou voľbou, ak pracujete v meste a dochádzate po cyklotrase, alebo asfaltových cestách. Alternatívou môže byť aj takzvaná skladačka, ktorá zaberie v kancelárii minimum miesta, no na druhej strane je oveľa pomalší ako klasický mestský bicykel.
  • Cestný bicykel - je veľmi ľahký, má nízky valivý odpor, pretože pneumatiky sú určené výhradne na jazdu po asfalte. Nevýhodou je že v prípade chladného a nepriaznivého počasia je bicykel na vozovke menej stabilný a hrozí riziko pádu. Chcem tým povedať že v zimných mesiacoch na jazdu úplne zabudnite.
  • Horský alebo krosový bicykel - je ideálnou alternatívou, ktorú využijete nielen na jazdu do práce, ale napríklad aj na tréning v lese. Hodí sa tiež pre tých ktorý dochádzajú do práce cez rozbité cesty, kopcovitý terén, prípadne dochádzate aj počas zimných mesiacov.

Aký bicykel je na dochádzanie do práce ideálny

Čo si zo sebou zobrať a ako sa na bicykli chrániť?

Na to aby ste mohli cestovať na bicykli do práci nepotrebujete žiadne špeciálne oblečenie. Na druhej strane ak dochádzate viac ako 10 km, oplatí sa vám už investovať to cyklistického oblečenia, prípadne iného funkčného športového oblečenia. Takto viete za deň nabehať aj 20 km, čo činí mesačne okolo 400 km a to je už veľmi slušné číslo na to, aby ste chodili v rifliach. Tie si môžete pohodlne zbaliť do ruksaka a v prípade potreby sa prezliecť.

Cyklistická prilba by mala byť úplným základom na ktorý apelujeme skoro v každom druhom článku. Nikdy si nesadnite na bicykel bez cyklistickej prilby, predsa aj v aute si dávate pás, trak prečo nie na bicykli, kde riziko zranenia v mestskej špičke stúpa enormne vysoko. Prilba môže byť rozhodujúca medzi tým že budete mať niekoľko škrabancov a tým že skončíte v nemocnici s vážnym zranením hlavy.

Rovnako sa vám oplatí investovať aj do cyklistických rukavíc, vďaka ktorým sa vám bude ovládať bicykel pohodlne. Taktiež vám to pomôže v chladnejších mesiacoch alebo aj tých teplejších udržať optimálny kontakt s riadidlami. Nesmieme zabudnúť na dobrú vodeodolnú bundu, ktorá vás udrží v suchu za akejkoľvek prehánky. Tu odporúčame vám investovať do membránových, prípadne softsheelových búnd. Kúpte si kvalitné cyklistické okuliare a chráňte tak svoje oči pred škodlivým UV žiarením, prachom z vozovky, proti hmyzu, vody a iných nečistôt - naozaj to funguje.

Čo si zobrať na bicykel do práce

Základné vybavenie a cyklopríslušenstvo

Ak dochádzate na dlhšie vzdialenosti, tak vždy by ste mali mať po ruke aspoň základnú sadu na opravu bicykla, ktorá pozostáva z univerzálnych imbusových kľúčov, sadu na lepenie duše, montpáku na zhadzovanie kolesa a príručnú mini pumpu na opätovné dofúkanie plášťov. Viac informácií, ako aj celý postup o tom, ako opraviť defekt na vašom bicykli sa dozviete v článku - 5 jednoduchých krokov, ako opraviť defekt na bicykli.

Pokiaľ je vaše dochádzanie len príležitostne, prepravujete so sebou pracovný materiál, náradie, alebo chodíte naozaj dlhé vzdialenosti vybavte svoj bicykel jednoduchými ale efektívnymi držiakmi, brašňami, kapsičkami a nosičmi. Vždy je lepšie niečo malé vložiť do príručnej kapsičky, ako vláčiť so sebou veľký batoh:

  • Cyklistické brašne (umiestniť ju môžete kdekoľvek budete potrebovať)
  • Kapsička do rámu bicykla (vhodné pre umiestnenie na horský a krosový bicykle)
  • Taška na zadný či predný nosič (pri krosových, mestských a trekingových bicykloch)
  • Malý cyklistický batoh (mal by mať maximálne 20 l, niekedy 25 litrov)
  • Malá taštička na riadidlá (pri krosových a trekignových bicykloch)
  • Košík (pri mestských bicykloch)

Taktiež by ste nemali zabudnúť na cyklistické svetlá. Predné a zadné svetlo používajte už za zníženej viditeľnosti, kedy je pod mrakom, šero, prší alebo jazdíte skoro ráno. Odporúčame vám svetlá doplniť aj o reflexné prvky na pedáloch, oblečení, bicykli či e-biku (odrazky), reflexné pásiky a podobne. Pokiaľ jazdíte v meste a máte mestský alebo krosový bicykel, osaďte si ho predným a zadným blatníkom, ktorý zabezpečí aby ste zostali v suchu pokiaľ je vozovka mokrá alebo výdatné prší. Dobrou radou na záver je tiež použitie bezpečnostných prvkov na ochranu bicykla proti krádeži.

Základné vybavenie a cyklistické príslušenstvo pre dochádzanie do práce

Zámka na bicykel je v súčasnosti nevyhnutnosťou, no odporúčame vám poobzerať sa aj po kvalitnejších produktoch napr. po Bike Angel, ktorý vám poskytne jedinečnú technológiu a je cenovo dostupný. Viac informácií nájdete v našom článku - Bike Angel, ako efektívna ochrana vášho bicykla. Alternatívu tiež ponúkajú kvalitnejšie zamky z trezorovej ocele, prípadne iné prvy ochrany vášho bicykla. Nezabúdajte že približne 10 % z ceny vášho bicykla by ste mali investovať na ochranu bicykla (napr. bicykel stál 1000 €, potom investujte minimálne 100 € do zabezpečenia). Alternatívou je aj poistenie bicykla, no výber je veľmi slabý. Netreba zabúdať na fakt že čím je bicykel starší, tým vám poisťovňa znižuje konečnú sumu, ktorú by vám v prípade poistnej udalosti vyplatila.

Ak sa vám článok zapáčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné články.

Tím Najšport