Čo všetko potrebujete na niekoľkodňový cyklovýlet
10.09.2021

Čo všetko potrebujete na niekoľkodňový cyklovýlet

Cykloturistika je dobrodružný a jeden z najzábavnejších spôsobov objavovania prírody, nových cyklotrás a prekrásnych lokalít, ktoré by ste inak museli prejsť pešo. V tomto článku si povieme, ako sa rýchlo a efektívne zbaliť na niekoľkodňový cyklovýlet. Tento spôsob prípravy bicykla a samotnej batožiny vyžaduje dostatok času a strategické premýšľanie nad tým čo si so sebou zoberiete, akú bude mať batožina hmotnosť, ako ju budete prenášať a kde bude umiestnená.

Batoh a niekoľkodňový cyklovýlet, áno alebo nie?
Ako využiť všetky úložné priestory na bicykli
Čo si zbaliť do podsedlovej tašky
Čo si zbaliť do tašky pod riadidlá
Čo si zbaliť do tašky pod rám
Ostatné úložné priestory

Batoh a niekoľkodňový cyklovýlet, áno alebo nie?

Verím, že prvé čo vás napadlo je, že si všetky veci zabalíte do 50 litrového batoha a vydáte sa naprieč dobrodružstvom. Musím vás sklamať, ale asi to nebude najlepší nápad, pokiaľ sa nehodláte na to vykašľať po prvých kilometroch jazdy. Váha batohu vás bude tlačiť dozadu a vy nebudete schopný vyšliapať ani na najmenší kopec, nie to zdolávať prekážky v teréne. V tomto prípade vám odporúčame iba malý cyklistický batoh do maximálne 15 litrov, ktorý poslúži na niekoľko základných veci, no s váhou to určte neprekračujte! 

Vyskúšajte radšej radu kvalitného cyklistického príslušenstva v podobe špeciálnych nosičov na zadné koleso - tašky na nosič, podsledlové kapsičky, tašky na rám, rôzne brašne a obaly.

Cyklistický batoh (ruksak)

Ako využiť všetky úložné priestory na bicykli

Všetky úložne priestory v podobe cyklistických kapsičiek, ktoré sme si vymenovali môžu byť umiestnené na bicykli, avšak si dajte pozor na preťaženie najmä podsedlovej kapsičky alebo kapsičky, ktorá býva umiestnená pod riadidlami, pretože to môže mať negatívny dopad na ovládanie vášho bicykla. Ťažšie veci vložte do tašky na ráme alebo do tašky na nosiči. Vodu, mapy, mobilný telefón a peňaženku si umiestnite na miesto, kde budete mať rýchly prístup. 

Majte na pamäti, že v praxi neexistuje žiadny spôsob alebo návod, ako zabaliť bicykel, pretože každý cyklista potrebuje iné veci. Pri balení dbajte na to, aby hmotnosť vášho nákladu v kombinácií s vašou váhou neprekročila odporúčaný maximálny hmotnostný limit bicykla udávaný výrobcom. Tieto informácie nájdete na stránke výrobcu bicykla, v technických informáciách alebo na našej stránke.

Čo budete potrebovať na dlhý cyklovýlet

Čo si zbaliť do podsedlovej tašky

Podsedlovú tašku by ste nemali preťažiť ťažkou batožinou. V opačnom prípade to spôsobí zlé rozloženie hmotnosti na vašom bicykli a sťaženie jazdy. Do podsedlovej tašky je vhodné zabaliť ľahké veci, ako sú oblečenie (ponožky, spodné prádlo, tričká, mikinu, funkčné veci), bunda do dažďa, podložka na spanie a pod. Najťažšie predmety umiestnite bližšie k sedlovke - to môže obmedziť pohyb tašky zo strany na stranu. Je vhodné aby bola podsedlová taška vodeodolná. Ukladajte tu veci ktoré nebudete počas dňa potrebovať.

Podsedlová taška na bicykel

Čo si zbaliť do tašky pod riadidlá

Aj v tomto prípade si dávajte pozor na preťaženie, pretože sa vám môže ťažšie ovládať bicykel. Tu je vhodné umiestniť valcovité predmety, ako je napríklad spacák, stan, taška s oblečením, ktoré sa nezmestilo do podsedlovej tašky. Pokiaľ nie je vak nepremokavý, je vhodné oblečenie a iné príslušenstvo vložiť do samostatných nepremokavých vakov. Taktiež sa tu hodí umiestňovať veci, ku ktorým chcete mať rýchly a pohotový prístup.

Taška na riadidla bicykla

Čo si zbaliť do tašky pod rám

Taška pod rám sa pohodlne zmestí do rámu vášho bicykla, ktorý tvorí horná rámová trubka, sedlová trubka a spodná (hlavná) rámová trubka. Tu vám odporúčame vložiť veci z najväčšou hmotnosťou, čím vám pomáha udržať ťažisko bicykla v správnej polohe a nenarúša tak geometriu bicykla. Uložte tu napríklad náhradnú dušu, jedlo, vodu, nástroje na opravu bicykla, defektov, riad na kempovanie, výbava na ohrev jedla a pod.

Taška do rámu bicykla

Ostatné úložné priestory

Výrobcovia tašiek na bicykle ponúkajú niekoľko kreatívnych a inovatívnych produktov na umiestnenie vašej výstroje. Existujú tašky, vrecká a brašne, ktoré je možné upevniť na akékoľvek voľné miesto. Ak máte problémy sa zbaliť, môžete zvoliť napríklad veľkú brašňu alebo tašku na zadný nosič, ktorá toho pojme naozaj veľa. Košíky na fľaše predstavujú ideálne miesto kam môžete vložiť fľašu s vodou alebo špeciálnu fľašu na nástroje (duša, kľúč, nástroje na výmenu a opravu defektu a pod.). Nezabúdajte, že ak si beriete cyklistický batoh, mal by mať do 15 litrov. Je vhodný na umiestnenie vaku s vodou a vecí ku ktorým chcete mať rýchli prístup.

Ak vás článok zaujal, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport