5 cyklotrás, ktoré zvládnu aj vaše deti
10.08.2021

5 cyklotrás, ktoré zvládnu aj vaše deti

Premýšľate že tohtoročnú dovolenku strávite na dvoch kolesách? Hľadáte cyklotrasy, ktoré hravo a bez problémy zvládnu aj vaše ratolesti? Pripravili sme pre vás päť najkrajších cyklotrás na Slovensku vhodné pre rodiny s deťmi a rekreačných cyklistov.

Vedeli ste že na Slovensku je značených takmer 13 tisíc kilometrov cyklistických trás? Samozrejme nie všetky sú vhodné pre každého, pretože častokrát vedú náročným terénom, s prudkým stúpaním alebo klesaním. Iné zase vedú nespevneným terénom alebo poľnými cestičkami. Preto sa spoločne pozrieme na trasy vhodné aj pre deti, ktoré disponujú prevažne asfaltovým povrchom, sú pomerne rovinaté, iba s miernejším stúpaním či klesaním. Všetky cyklotrasy sú dobre značené, krátke, vhodné aj pre začiatočníkov či rekreačných jazdcov a prechádzajú prevažne vybudovanými cyklochodníkmi, mimo tranzitné cesty.

1. Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom
2. Vodné dielo Žilina - Hrad Strečno
3. Bratislava - Devín -  Zámok Schloss Hof
4. Poprad - Svit - Lopušna dolina
5. Banská Bystrica - Zvolen
Niekoľko odporúčaní na záver

1. Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom

Cyklotrasa z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom je súčasťou Vážskej cyklomagistrály ktorá spája údolie rieky Váh a kľúčové mesta na Považí. Jej dĺžka je 16,8 km, prevýšenie maximálne 30 metrov. Trasa vedie po novovybudovanej plne značenej cyklotrase, ktorú by ste mali zvládnuť s deťmi prejsť za približne 1 hodinu. Na trase si môžete oddýchnuť na dvoch vybudovaných odpočívadlách. V pozadí môžete vidieť hrad Beckov, Tematín alebo Čachtický hrad. Viac informácií o cyklotrase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom

Mapa cyklotrasy Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom

2. Vodné dielo Žilina - Hrad Strečno

Tento okruh patrí azda medzi najznámejšie na strednom Slovensku. Má celkovú dĺžku 18,6 km, prevýšenie 140 metrov. Celý okruh vám zaberie maximálne 2 hodiny. Celý okruh je nenáročný s minimálnym stúpaním a prechádza po značenej cyklotrase okolo vodného diela Žilina, obce Strečno, Nezbudská Lúčka, Varín a Mojš. Ak budete mať čas a chuť môžete sa zastaviť na Zrúcanine hradu Strečno a v stredovekej dedinke Paseka, kde na vás a vaše deti čaká množstvo zaujímavých atrakcií. Viac informácií o trase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa Vodné dielo Žilina - Hrad Strečno

Mapa cyklotrasy Vodného diela Žilina - Hrad Strečno

3. Bratislava - Devín - Zámok Schloss Hof

Trasa začína pod Prístavným mostom pokračuje popod most Apolo, Sadom Janka Kráľa na druhú stranu Dunaja. Pokračovať budete po cyklotrase až do Devína, kde sa napojíte na záhorskú cyklomagistrálu. Za niekoľko kilometrov odbočíte doľava na most Chucka Norisa až prídete k zámku Schloss Hof. Cyklotrasa je dlhá 22 km, čo vám s dieťaťom zaberie asi dve až dve a pól hodiny. Prevýšenie je maximálne 170 metrov. Viac informácií o trase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa Bratislava - Devín - Zámok Schloss Hof

Mapa cyklotrasy Bratislava - Devín - Zámok Schloss Hof

4. Poprad - Svit - Lopušna dolina

Vyrazte s deťmi na cyklovýlet popod tatranské končiare. Cyklotrasa začína v centre Popradu na Námestí sv. Egídia, prechádza súbežne s riekou Poprad do Svitu a končí v závere Veľkej Lopušnej doliny. Trasa má minimálne prevýšenie 190 m, je dlhá 15,7 km a zvládnete to prejsť za približne hodinu a pol. Na cyklotrase nájdete lavičky, občerstvovačky, informačné tabuľky. Z tejto trasy je možné pokračovať cez obec Šuňava až k rieke Čierny Váh, kde sa trasa napája na Liptovskú cyklomagistrálu. Viac informácií o trase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa Poprad - Svit - Lopušna dolina

Mapa cyklotrasy Poprad - Svit - Lopušna dolina

5. Banská Bystrica - Zvolen

Cyklotrasa medzi Zvolenom a Banskou Bystricou je často miestnymi označovaná ako “rodinná cestička”. Už samotný názov vám napovie že sa jedná o jednoduchú cykloturistickú trasu vhodnú pre deti, rodiny s deťmi a rekreačných cyklistov. Celá trasa vedie značenou cyklistickou trasou. Je dlhá 22 km, stúpanie (prevýšenie) predstavuje 105 metrov a zvládnete to prejsť približne do dvoch hodín. Trasa začína v Banskej Bystrici v mestskej časti Radvaň na Radvanskej ulici pri informačnej tabuli. Pokračuje na juh cez diaľničný most a následne most cez rieku Hron. Cyklotrasa je značená ako modrá, pričom pokračuje pozdĺž Hronu cez dedinky Iliaš, Vlkanová, Hronsek, Veľká Lúka a Sliač. V Sliači je potrebné prejsť cez most a napojiť sa na cyklotrasu Barborská cesta, ktorá pokračuje do centra Zvolena. Celá cyklistická trasa končí na námestí SNP pred kostolom Svätej Trojice. Viac informácií o trase nájdete na tomto odkaze.

Cyklotrasa Banská Bystrica - Zvolen

Mapa cyklotrasy Banská Bystrica - Zvolen

Niekoľko odporúčaní na záver

Ak sa rozhodnete vyraziť na cyklovýlet so svojimi deťmi, nezabúdajte na ich bezpečnosť. Je dôležité, aby mali na hlave kvalitnú cyklistickú prilbu, reflexné prvky a svetlo. Ak jazdite s deťmi na bicykli vždy ich majte na dohľad. Práve preto vám odporúčame, aby jazdili na detskom bicykli pred vami a v prípade chýb ich viete rýchlo opraviť alebo ich upozorniť. Tiež nezabúdajte na základné veci ako, dostatočný pitný režim, jedlo a fyzickú kondíciu.

Ak sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport