Čo ste (ne)vedeli o značke Tecnica
29.11.2021

Čo ste (ne)vedeli o značke Tecnica

Spoznajte značku Tecnica, ktorá oslavuje už 60 rokov od svojho vzniku. Vedeli ste, že súčasťou spoločnosti Tecnica Group sú aj iné slávne značky, ako Blizzard, Lowa, Moon Boot, Nordica, RollerBlade a samozrejme aj spomínaná Tecnica? Od svojho vzniku po súčasnosť sa stala jednou z najväčších značiek na svetovom trhu v oblasti výroby a produkcie kvalitných lyžiarok, odolnej obuvi a zastrešuje aj ďalšie veľké značky, ktoré posúvajú svet športu na úplne iný level. V texte sa dozviete, ako to celé vzniklo, vývoj spoločnosti, najmodernejšie technológie, postupy, smerovanie, marketing a vízie značky do budúcna, poďme sa spoločne na to pozrieť!

Ako to celé začalo, od histórie po súčasnosť
Kam Tecnica Group smeruje
Kde je orientovaná výroba a centrála spoločnosti

Ako to celé začalo, od histórie po súčasnosť

Všetko to začalo v roku 1930, kedy zakladateľ Oreste Zanatta založil malý obchod na výrobu pracovnej obuvi, ktorý vďaka motivácií a vysokému úsiliu jeho mladého syna Giancarla Zanattu mohla v roku 1960 vzniknúť malá remeselná firma na výrobu obuvi Calzaturifico Tecnica SpA. Počas nasledujúcich 10-tich rokoch značka rozšírila svoje podnikanie a v roku 1969 predstavila prvé mesačné topánky Moon Boot, pričom ich za niekoľko rokov predal viac, ako 25 miliónov párov. V roku 1970 získala Tecnica vedúce postavenie na trhu s lyžiarskymi topánkami vďaka najmodernejšej technológii dvojitého vstrekovania plastu, používaného v lyžiarkach Tecnica.

V roku 1985 vstúpila značka na trh s novou obuvou Tecnica, ktorá bola určená primárne pre outdoorové aktivity. Turistické topánky boli inšpirované vysokohorskou turistikou a zdolávaním čoraz väčších nadmorských výšok. V tomto období bola použitá aj najmodernejšia technológia koženého zvršku spolu s membránou Gore-Tex, ktorá zaisťovala v tej dobe vysoký štandard. 

V roku 1993 Tecnica Group kúpila nemeckú značku Lowa, ako popredného výrobcu oiutdoorových topánok v tomto období. V roku 2002 spoločnosť kúpila špičkovú značku Nordica, ktorá bola inšpiratívnou značkou s najväčším objemom predaja lyžiarok od roku 1999 do 2008. V roku 2003 sa sortiment ďalej rozšíril o kvalitné inline vybavenie. Nová značka Rollerblade sa stala popredným výrobcom kolieskových korčúľ a zakrátko získala veľký úspech. Posledným prírastkom sa v roku 2006 stala rakúska značka Blizzard, ktorá je v súčasnosti špičkou vo svete lyžovania. Spoločnosť Tecnica Group si tak zakrátko získala medzinárodne postavenie v oblasti zimných športov.

História značky Tecnica

Kam Tecnica Group smeruje

V roku 2017 je spoločnosť stále vo vlastníctve rodinnej firmy Zanatta. Rozšírením svojej podnikateľskej štruktúry, ako aj ďalších záujmov, získala až 40% ďalších investícií pre rozvoj, modernizáciu výrobných postupov a celkové napredovanie spoločnosti v blízkej budúcnosti. O necelé dva roky neskôr spoločnosť získala Riko Sport, ako hlavného dodávateľa obuvi Lowa. V roku 2020 sa predsedom a generálnym riaditeľom stal Alberto Zanatta, syn zakladateľa Giancarla Zanattu. Ten je v súčasnej dobe stále členom predstavenstva, aj napriek svojmu pokročilému veku. Nie je to tak dávno, čo spoločnosť predstavila svoju najnovšiu patentovanú technológiu CAS (Custom Adaptive Shape), vďaka čomu opäť prerazila na prvé priečky v špičkovom vývoji lyžiarskej obuvi. Na vývoji a implementácií najnovších výrobných postupov pracujú špičkový odborníci a testery z celého sveta, tak aby bolo pohodlie zakazníka, vysoké technické parametre štandardom.

Smerovanie značky Tecnica

Kde je orientovaná výroba a centrála spoločnosti

Riadenie a fungovanie spoločnosti, ako aj výskum, vývoj, logistika, skladovanie a testovanie je orientované v talianskej Giaverne a v nemeckom Jetzendorfe. Centrála a srdce spoločnosti Tecnica Group je orientované v mestečku Giaverna del Montello v Taliansku. Leží v okrese Montebelluna v priemyselnej oblasti a športu na severovýchode Benátska. Centrála má približne 250 zamestnancov. Orientuje sa na vývoj, výskum, predaj, marketing a komunikáciu s ostatnými krajinami. Druhé sídlo v Nemecku je centrom značky Lowa s takmer 100 ročnou tradíciou. Približne 250 zamestnancov tu pracuje na vývoji, produkcii a v administratíve.

V rakúskom Mittersille sa nachádza historická továreň otvorená v roku 1946, ktorú pôvodne otvoril Anton Arnsteiner pod značkou Blizzard. V roku 2006 po odkúpení Tecnica Gorup sa tu ročne vyrába až 230 000 párov lyží čo predstavuje zhruba 25 % celého sortimentu. Na Ukrajine v meste Chop je ďalšia výrobná hala a logistické centrum. V maďarskom mestečku Nagykálló sa vyrábajú lyžiarky a plastové súčiastky vďaka najmodernejším výrobným postupom. Vedeli ste, že Tecnica má výrobnú halu aj na Slovensku, neďaleko Topoľčian? Vysokokvalitná obuvnícka výroba je v tejto oblasti známa už takmer pol storočia. Orientuje sa tu výroba turistickej a outdoorovej obuvi Lowa. V obci Bošany sa nachádza výrobná hala, ktorá zamestnáva viac ako 1700 zamestnancov.

Centrála spoločnosti Tecnica

Páčil sa vám článok, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport