Bicykle a elektrobicykle značky Giant
05.03.2021

Bicykle a elektrobicykle značky Giant

Ako už samotný názov napovedá, Giant sa radí k velikánom cyklistického priemyslu. Kedysi nenápadná spoločnosť sa postupom času vypracovala na jedného z najväčších výrobcov bicyklov na svete. Spoznajte inšpiratívny príbeh značky, ktorá je na trhu už viac ako 45 rokov.

Zrod značky Giant 
Giant na vlastných nohách
Giant Bicycles - súčasnosť

Zrod značky Giant 

Značka Giant bola založená v roku 1972 na Taiwane. Za vznikom firmy stál istý King Liu. Paradoxom je, že v tom čase 38-ročný muž sa cyklistike ako takej nevenoval. Obklopil sa však tímom skúsených odborníkov, ozajstných majstrov svojho remesla. V začiatkoch svojho pôsobenia sa firma nezamerala na výrobu vlastných bicyklov, ale skôr na predaj iných, zavedených značiek.

Zlom prišiel v roku 1977, kedy došlo k podpísaniu dohody s firmou Schwinn. Dlhoročný americký výrobca bicyklov zveril výrobu svojich strojov práve do rúk ľudí z Giantu. Schwinn postupom času dovážal čoraz viac bicyklov vyrobených v Ázii – do polovice 80-tych rokov minulého storočia vyrobil Giant viac ako dve tretiny (500,000) celkového objemu predaných bicyklov spoločnosti Schwinn.

Giant - komponenty a bicykle

Giant na vlastných nohách

Keď sa Schwinn v roku 1987 začal obzerať po nových zdrojoch a podpísal kontrakt s China Bicycle Company, taiwanská firma sa takisto rozhodla konať a uviedla na trh vlastnú značku bicyklov. Prvé ozajstné bicykle značky Giant mali konkurovať predovšetkým modelom nižšej triedy. Firma však čoskoro otočila svoje kormidlo a sústredila sa na stavbu po všetkých stránkach kvalitnejších bicyklov

Nové bicykle Giant mali byť ľahšie, rýchlejšie, jednoducho lepšie. Preto sa od prvopočiatkov kládol dôraz na inovatívne metódy výroby, výskum a vývoj vlastných materiálov. Jedným z výsledkov tejto snahy bola výroba cenovo dostupného a kvalitného hliníkového rámu (rok 1981), vďaka ktorému mohla firma osloviť široké spektrum zákazníkov v Európe či USA. O čosi neskôr, v roku 1987, značka predstavila svoj prvý rám z karbónu (Cadex 980 C). Ďalšou pozoruhodnou inováciou z poslednej doby je Giant Maestro Suspension System ponúkajúci aktívne zavesenie zadného kolesa, efektívnejší prenos sily z pedálov a lepšiu ovládateľnosť v teréne.

Giant bicykle a elektrobicykle

Giant Bicycles - súčasnosť

V súčasnosti pôsobí značka Giant na trhoch vo viac ako 50 krajinách po celom svete. Len v roku 2017 si bicykleelektrobicykle Giant kúpilo viac než 6,5 milióna ľudí, pričom firma dosiahla tržby blížiace sa k hranici 2 miliárd dolárov. V portfóliu spoločnosti Giant si každý nájde to svoje. Na výber máte E-biky, onroad, offroad aj x-road modely, skrátka bicykle na cestu, do mesta, hôr aj na preteky.

Keď je reč o pretekoch, značka Giant má skúsenosti s tými najslávnejšími. Na bicykloch značky Giant získali v jednom roku (2017) Tom Dumoulin ružový dres na Gire 2017, Warren Barguil bodkovaný a Michael Mathews zelený dres na TDF. Pretekárskymi testami prešli aj nové doplnky Cadex – kolesá a komponenty z uhlíkových vlákien. Pred oficiálnym uvedením na trh testovali ich prototypy špičkové stajne Team SunwebCCC Pro Team.

Ak vás článok zaujal, určite si prečítajte aj ďalšie:

Tím Najšport.