6 miest, kam vyraziť na turistiku v okolí Kubínskej holi
12.07.2021

6 miest, kam vyraziť na turistiku v okolí Kubínskej holi

Chystáte sa stráviť nejaký časť v prírode a hľadáte vhodné inšpirácie na turistické trasy v okolí Dolného Kubína alebo známeho lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa? Pri svojich potulkách sa môžete zastaviť v našej novootvorenej predajni na Kubínskej holi. Požičať si môžete bicykel, elektrobicykel alebo turistický nosič.

1. Kubínska hoľa a Minčol
2. Veľký Choč
3. Šíp
4. Veľký a Malý Rozsutec
5. Janošíkové diery
6. Stoh

1 Kubínska hoľa a Minčol

Z Dolného Kubína sa môžete pohodlne autom presunúť do známeho lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa odkiaľ sa dá vystúpiť na samotný vrchol Kubínska hoľa (1346 m n.m.) a susedný Minčol (1394 m n.m.). Ide o turisticky veľmi významný bod s blízkosťou horskej chaty. Turistika je vhodná v každom ročnom období, nakoľko výhľady sú neskutočne. Z vrcholu môžete vidieť napríklad Malú a Veľkú Fatru, Vysoké Tatry, Západné Tatry, Nízke Tatry a celú severnú časť Oravskej Magury

Počas letnej sezóny je vrchol kopca vyhľadávanou atrakciou pre paragliding. Na vrchol vedie niekoľko dobre značených turistických chodníkov. Dostanete sa tu z centra Dolného Kubína po žltej turistickej trase (stúpanie 850 m, čas 3:45 hod), zo strediska popri lanovke až na vrchol po zelenej a žltej trase (stúpanie 536 m, čas 1:45 hod).

Kubínska hoľa a Minčol

2 Veľký Choč

Na Veľký Choč sa dostanete najlepšie z Valašskej Dubovej. Tento vrch je súčasťou horského masívu Chočské vrchy a je považovaný za jeden z najkrajších vrcholov Slovenska vďaka prekrásnym výhľadom zo samotného vrchola. Meria úctihodných 1611 m n.m. a jeho menší brat Malý Choč 1465 m n.m. Pohorie je známe pestrou flórou a výhľadmi na celý Liptov, fatranské a tatranské vrcholy. Kopec môžete navštíviť ako v lete, tak i v zime.

Najrýchlejší prístup na vrchol je z Valašskej Dubovej po modrej turistickej trase. Celková dĺžka trasy je 4,6 km, no stúpanie dá zabrať aj skúsenému turistovi. Na celej trase prevýšite až 1000 m a je vhodná pre skúsenejších turistov, ktorí už majú čosi natrénované. Trasa začína v centre obce pokračujete takmer 3 km po modrej trase do sedla Stredná Poľana, odkiaľ idete ďalej po zelenej asi 1,5 km a tesne pred vrcholom sa napojíte na 100 m dlhú červenú značku.

Veľký Choč

3 Šíp

Šíp patrí k vrcholom Veľkej Fatry a je takzvanou povinnou zastávkou pre každého turistu. Tento vrch poskytuje prekrásne výhľady na Veľkú Fatru, údolie rieky Váh a obec Stankovany. Zložený je prevažne z dolomitov a vápencov okrajovej časti jadrového pohoria. Turistika patrí medzi stredne náročná s prevýšením asi 800 - 850 m (v závislosti od zvolenej trasy).

Najkrajšia trasa vedie zo Stankovian po žltej turistickej značke. Vedie Škútovou dolinou až k Žaškovskému sedlu. Odkiaľ je potrebné odbočiť doľava a pokračovať prudším stúpaním na vrchol Šíp (1170 m n.m.). Pokračovať tiež môžete na Zadný Šíp (1144 m n.m.) a spraviť si tak po žltej turistickej trase okruh cez sedlo Podšíp. Viac podrobných informácií o tejto trase nájdete na tomto odkaze.

Šíp

4 Veľký a Malý Rozsutec

V severovýchodnej časti Krivánskej Malej Fatry sa rozprestierajú azda najikonickejšie vápencové kopce Veľký a Malý Rozsutec. Je považovaný za najkrajší vrch na Slovensku. Právom môžeme zaradiť tento výstup k tým náročnejším, nakoľko samotný vrchol je veľmi členitý a exponovaný. Je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Rozsutec s najvyšším stupňom ochrany. Dostanete sa tu priamo cez Jánošíkove diery, o ktorých si povieme v ďalšej časti článku.

Modrá trasa začína v Terchovej pri Bielom Potoku pokračuje cez Dolné a Horné Diery až k sedlu Medzirozsutce (1200 m n.m.). Tu je potrebné odbočiť doľava a pokračovať azda najstaršou časťou (červená značka) na samotný Veľký Rozsutec (1610 m n.m.). Celá trasa má dĺžku 6,6 km a stúpanie cez 1150 m. Celú túru si môžete predĺžiť o výstup na Malý Rozsutec, prípadne spraviť okruh cez sedlo Medzihorie, Šalahorku až do Štefanovej.

Veľký Rozsutec

5 Jánošíkove diery

Ak sa budete chcieť trochu schladiť, vyberte sa do kraja za Jánošíkom. Sústava prekrásnych tiesňav a kaňonov nesie názov Jánošíkov diery. Je súčasťou NPR Rozsutec a skladá sa z 3 časti, ktoré sú navzájom prepojené - Dolné Diery, Horné Diery a Horné Diery. Cez tento kaňon preteká Drieňový potok, ktorý ho formoval. Nachádza sa tu bohatá fauna a flóra, posedieť a oddýchnuť si môžete na odpočinkových lavičkách popri modrej turistickej trasy.

Túto nenáročnú trasu zvládnu aj malé deti. Čaká tu na vás niekoľko zaujímavosti - úzke cestičky, rebríky, lávky či stúpačky. Nachádza sa tu niekoľko zaujímavých vodopádov. Trasa začína v Terchovej, časť Biely Potok. Pokračuje modrou značkou - Dolné, Nové a Horné Diery až na sedlo Medzirozsutce.

Jánošíkove diery

6 Stoh

Poskytuje prekrásny kruhový 360 stupňový výhľad na okolie Oravskej Magury, Krivánskej Malej Fatry a všetkých Tatranských vrcholov. Má výšku 1607 m n.m. a zo svojim prevažne lúčnatým povrchom patrí medzi najnavštevovanejšie vrcholy malofatranskej hrebeňovky. Celá turistika trvá približne 6 hodín, nakoľko na vrchol vedie niekoľko turistických trás (zelená, červená, žltá).

Vrchol je dostupný zo všetkých 4 smerov, či už sa rozhodnete vybehnúť si hrebeňovku alebo len samotný vrch, rátať musíte s niekoľko 100 metrovým stúpaním ktoré dá zabrať každému turistovi. Zaujímavosťou je že tento vrch je prekrásny počas jarných a jesenných inverzií. Počas letného obdobia tu môžete nájsť obrovské čučoriedkové pásy, ktoré lákajú nielen turistov, ale aj medveďov. Ich výskyt je v tejto lokalite počas letných mesiacov zvýšený.

Stoh

Ak vás článok o 6-tich najkrajších miestach pre turistiku v Dolnom Kubíne a okolí zaujal, prečítajte si aj ďalšie blogy:

Tím Najšport