7 miest, ktoré sa oplatí navštíviť na Strednom Slovensku
23.06.2021

7 miest, ktoré sa oplatí navštíviť na Strednom Slovensku

Rázovité miesta s čarokrásnou prírodou a lokality, ktoré patria do "must visit" zoznamu každého turistu a milovníka outdooru. Spoznajte s nami 7 stredoslovenských destinácií, ktoré sa určite vyplatí navštíviť!

1. Kráľova studňa
2. Martinské hole
3. Kubínska hoľa
4. Jánošíkove diery, Malý a Veľký Rozsutec
5. Donovaly
6. Poľana
7. Veľký Inovec

1. Kráľova studňa

Toto miesto je známe svojimi tmavými nocami ako uhoľ. Žiadny svetelný smog, len jasný hviezdnatý cedník nad hlavou. Jednoducho idylka. Kráľova studňa sa nachádza v NP Veľká Fatra, približne 3 km od Krížnej. Zbieha sa k nej množstvo značených turistických ciest z rôznych smerov a vďaka hotelu je skvelou zastávkou na dlhších pochodoch či cyklovýletoch.

Kráľová studňa

2. Martinské hole

Z Kráľovej studne sa cez Dedošovú a Gaderskú dolinu dostanete na dohľad mestu Martin, nad ktorým sa týčia Martinské hole. Tie sú samé o sebe veľkým lákadlom, nehovoriac o miestnej Ferrate HZSMartina-Strání až na vrchol holí. Vedú naň dve jednosmerné „ferratové“ trasy, ľahšia s obtiažnosťou B a ťažšia C-čková. Po prekonaní zhruba 750 metrového prevýšenia môžete pokračovať po hrebeni holí na Krížavu, Veterné či Veľkú lúku.

Martinské hole

3. Kubínska hoľa

Ide o druhý najvyšší vrchol Oravskej Magury a dominantou okolia Dolného Kubína. Na lúčnatý vrchol Kubínskej hole vedie niekoľko turistických trás, najvyužívanejšie ju spájajú so spomínaným D. Kubínom či Oravským Podzámkom. V zime sa tu dá skvele zalyžovať, po zvyšnú časť roka je to ideálna lokalita na pešiu turistiku či dokonca paragliding. V kurze je tiež cykloturistika - vďaka vybudovaným nenáročným cyklotrasám a lanovke, ktorá vás vyvezie na vrchol aj s bicyklom. Prečítajte si tiež 7 najkrajších cykloturistických trás v Dolnom Kubíne. Bicykel alebo elektrobicykel si môžete požičať aj v našej najväčšej požičovni na Slovensku:

Kubínska hoľa

4. Jánošíkove diery, Malý a Veľký Rozsutec

Malebné Jánošíkove diery sú jednou z najznámejších lokalít Malej Fatry. Pozostávajú z troch častí (Dolné, Horné a Nové Diery), ktoré formoval tzv. Dierový potok. Jánošíkove diery tvoria sústavu kaňonov a tiesňav, prechod ktorých uľahčujú a zatraktívňujú rôzne lávky, rebríky a reťaze. Po prechode Horných dier sa môžete dostať až do sedla Medzirozsutce a pokračovať ďalej na Veľký či Malý Rozsutec.

Jánošíkove diery a Veľký Rozsutec

5. Donovaly

Známe stredisko zimných športov Donovaly určite nevynechajte ani vo zvyšnú časť roka. Z Donovál si spravíte pekný výlet na neďaleký Zvolen (prípadne až Končitú) či do v lone prírody učupenej obce Kalište, smutne známej vďaka udalostiam počas druhej svetovej vojny. Neďaleko Donovál ležia taktiež Staré Hory a Špania dolina, rázovitá banícka obec a východiskový bod mnohých turistických trás.

Dovaly

6. Poľana

Poľana je názov pohoria v strednej časti Slovenska i jeho najvyššieho vrchu s nadmorskou výškou 1458 m n.m. Podľa všetkého ide o pozostatok vulkanickej činnosti. V súčasnosti je turisticky najzaujímavejšou práve centrálna časť pohoria a masív Poľany, konkrétne oblasť okolo Horského hotela Poľana. Dostanete sa sem z Hriňovej, Očovej i Hrochote či Lomu nad Rimavicou. A kam ďalej? Výber je len na vás, v mieste sa totiž zbieha viacero turistických chodníkov a v okolí čaká na objavenie viac než 300 kilometrov značených cyklotrás.

Poľana

7. Veľký Inovec

Náš posledný stredoslovenský tip mieri do oblasti Pohronského Inovca, ktorý je popretkávaný sieťou veľmi pekných a pomerne nenáročných turistických ciest. Najvyšším vrcholom je Veľký Inovec s nadmorskou výškou 901 metrov. Z Novej Bane to lesnými cestičkami spravíte až na vrchol za približne 3:30 – 4:00 hodiny. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolité kopanice, lúky a háje. Výstup na Veľký Inovec je ideálnou rodinnou akciou, problém by tu nemali mať ani deti.

Veľký Inovec

Ak sa vám článok o turistických tipoch pre stredné Slovensko páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport