8 tipov, kam vyraziť na turistiku po Slovensku
23.04.2021

8 tipov, kam vyraziť na turistiku po Slovensku

Slovensko je známe prepracovanou a bohatou sieťou turistických chodníkov. Využite túto perfektnú infraštruktúru a vyberte sa spoznávať nové miesta! Máme pre vás 8 tipov, kam by ste mohli vyraziť.

1. Súľovské skaly
2. Kôprovský štít
3. Barborská cesta
4. Dukliansky priesmyk a Údolie smrti
5. Gaderská dolina
6. Babia hora
7. Hrad Branč
8. Náučný chodník Jánošíkovým chotárom

1. Súľovské skaly

Ak vám tento rok nevyjde návšteva talianskych Dolomitov, choďte sa pozrieť na tie slovenské. Monumentálne Súľovské skaly sa nachádzajú nad obcou Súľov-Hradná neďaleko Žiliny a sú „zokruhované“ príjemným náučným chodníkom. Cestička vás zavedie k zrúcanine Súľovského hradu a k mnohým krásnym výhľadom. Známu Zrakovú pyramídu, ktorá bola od roku 2015 umiestnená na lúke nad Súľovom, tu však už nenájdete (bola rozobratá).

Súľovské skaly

2. Kôprovský štít

Jeden z vysokotatranských štítov, ktorý ponúka technicky nenáročný terén a výšku 2,367 m n.m. Na Kôprovský štít sa môžete vybrať z Troch studničiek cez očarujúcu Kôprovú dolinuKmeťovým vodopádom, alebo zo Štrbského, respektíve Popradského plesa cez Mengusovskú dolinu. V tomto prípade padne vhod pauza pri Hincovom plese (najväčšom plese na Slovensku). Na samotnom vrchole sa môžete tešiť na 360° výhľad, okrem iného uvidíte aj Temnosmrečianske plesá.

Kôprovský štít

3. Barborská cesta

Viac než 185 kilometrov dlhá turisticko-pútnicka cesta začína aj končí v Banskej Bystrici. Dá sa absolvovať peši aj na bicykli a prevedie vás cez bývalé významné banícke miesta. Súčasťou trasy je bezmála 30 symbolických zastavení pri kultúrne, historicky, prírodne, nábožensky či technicky hodnotných lokalitách (Špania dolina, Staré Hory, Hrad Šášov a iné). Barborskú cestu môžete prejsť celú na etapy, alebo len jej vybranú časť. Trasa je koncipovaná tak, aby na konci každého úseku bola možnosť ubytovania.

Barborska cesta

4. Dukliansky priesmyk a Údolie smrti

Dukliansky priesmyk sa nachádza nad Vyšným Komárnikom a je národnou kultúrnou pamiatkou. Lokalitu preslávila Karpatsko-duklianska operácia počas druhej svetovej vojny. Súčasťou lokality s veľmi osobitou atmosférou je pamätný cintorín, 28 metrov vysoký Pamätník československého armádneho zboru a zachovalé vojenské opevnenie v okolí. Miesto leží na Ceste hrdinov SNP, zhruba 15 kilometrov od slovenského „Death Valley“ s ukážkou dobovej vojenskej techniky v otvorenom teréne.

Dukliansky priesmyk - Údolie smrti

5. Gaderská dolina

Ide o jednu z najznámejších a najmalebnejších slovenských dolín. Na svoje si tu prídu turisti rôzneho zamerania a výkonnosti – walkeri, cyklisti, bežci i kolobežkári. Po ceste lemovanej Gaderským potokom sa dá odbočiť na hrad Blatnica alebo na o poznanie náročnejší okruh cez Tlstú. V závere Gaderskej doliny sa nachádza Čertova brána, známy to priesmyk z filmov o Jánošíkovi. Ak by ste nemali dosť, môžete pokračovať cez Dedošovú dolinu až na Kráľovu studňu.

Gaderská dolina

6. Babia hora

Nachádza sa na hraniciach Slovenska s Poľskom a s výškou 1725 m n.m. je najvyšším vrcholom Oravských Beskýd. Výstup na Babiu horu patrí nielen v danej lokalite k najkrajším a najzaujímavejším; začína v Oravskej Polhore a vedie aj okolo Hájovne na Rovniach, kde pôsobil P. O. Hviezdoslav a narodil sa Milo Urban. Vrchol hory ponúkne úchvatný kruhový výhľad, uvidíte napríklad vodnú nádrž Orava, Chočské vrchy či hrebeň Nízkych Tatier. Na Babej hore vraj kedysi sídlila striga (babizňa, preto ten názov), navštívil ju V. I. Lenin a mnohokrát aj pápež Ján Pavol II.

Babia hora

7. Hrad Branč

Zrúcanina hradu Branč tvorí pomyselnú spojnicu medzi Senicou a Myjavou. Rozprestiera sa na strmom svahu nad obcou Podzámok, vo výške necelých 480 m n.m. K hradu sa dá vybehnúť za 10 minút i niekoľko hodín – záleží len na tom, odkiaľ vychádzate. Z Brezovej pod Bradlom vedie zelená, z Myjavy modrá a zo Senice žltá značka. Ako dopravný prostriedok odporúčame zvoliť bicykel či elektrobicykel, na ktorom si perfektne užijete krátke no strmé kopaničiarske brdky.

hrad Branč

8. Náučný chodník Jánošíkovým chotárom

Necelých 14 kilometrov dlhý okruh začína aj končí pri kostolíku v Terchovej. Trasa vedie malebnými terchovskými osadami, dokonca aj tou, kde sa narodil Juro Jánošík. Jeho rodná chalúpka sa nezachovala, no miesto, kde stála, je viditeľné označené. Technicky nie je tento náučný chodník náročný a dá sa využívať celoročne. Veľkú časť turistov „zhltnú“ miestne ťaháky ako Jánošíkove diery, Malý a Veľký Rozsutec či Veľký Kriváň, takže je celkom reálne možné, že na chodníčku Jánošíkovým chotárom nestretnete nikoho. O to viac si budete môcť užiť jeden z najkrajších výhľadov na Rozsutce (z Poľán).

Náučný chodník jánošíkovým chotárom

Ak sa vám článok o tipoch na turistiku na Slovensku páčil, určite si prečítajte aj podobné blogy:

Tím Najšport