Ako vybrať mestský elektrobicykel a pre koho je vhodný
22.05.2023

Ako vybrať mestský elektrobicykel a pre koho je vhodný

Mestské elektrobicykle sa stávajú čoraz populárnejšou komoditou, ktorá sa využíva pre zlepšenie životného štýlu, či ako dopravný prostriedok na presun do práce, do školy, na prevoz po meste alebo na miesta, kde by sa vám ťažko šliapalo po svojich. Veľkou výhodou elektrobicykla je fakt, že hoci je poháňaný elektrickým pohonom, na jeho používanie nepotrebujete vodičský a ani technický preukaz.

Je to z toho dôvodu, že e-bicykle nedisponujú takým silným ťahom, aký má napríklad motorka. Elektrobicykle môžu ísť rýchlosťou najviac 25 km za hodinu. Výnimkou sú elektrobicykle S-Pedelec, ktoré sú odblokované a môžu dosahovať rýchlosť až 40 km za hodinu. Pri nich tieto dokumenty musíte vlastniť. Voľba pekne dizajnovaného a kvalitného elektrobicykla závisí od mnohých faktorov, ktoré sa vám pokúsime bližšie vysvetliť v našom blogu. Okrem toho všetky kvalitné mestské elektrické bicykle nájdete v našom e-shope alebo v predajni Najšport

Mestské e-biky - charakteristika
Najdôležitejšie komponenty mestských elektrobicyklov
Ako vybrať mestský elektrobicykel
Rada na záver

Mestské e-biky - charakteristika

Mestský elektrobicykel je klasický bicykel s menšími úpravami, ktorý je poháňaný systémom elektrického pohonu pre zjednodušenie náročnosti jazdy. Elektrický pohon je skvelým pomocníkom pri dopĺňaní sily, ktorú strácate pri namáhavom šliapaní. Stupeň intenzity pomoci si môžete nastaviť na displeji podľa vlastného pocitu pri jazde náročnejším terénom. Dokonca ho môžete vypnúť a používať pri jazde len vlastnú silu. Energiu batérie si tým pádom pošetríte na “horšie” časy a teda zvýšite dojazd elektrobicykla.

Konštrukcia mestského elektrobicykla pozostáva z nízkeho nástupu, ktoré uľahčuje nasadanie alebo zosadanie, čo oceníte v premávke v meste. Každý mestský e-bicykel je vybavený príslušenstvom (nosič, svetlá, odrazové sklá, blatníky, displej atď.) a dobíjateľnou batériou, vďaka ktorej sa vám bude šliapať ľahšie. Elektrobicykle, ktoré sú vhodné do mesta, môžu využívať aj seniori, dámy v sukni či šatách, ako aj ľudia s nadváhou. Treba si však pozrieť do akej nosnosti a v akej veľkosti je vybraný elektrobicykel a prispôsobiť svoj výber aktuálnemu stavu.

Asfalt, poľné cesty alebo ľahší terén v meste vedia mestské elektrobicykle hravo zvládnuť. Možno ste ani netušili, že existujú aj skladacie mestské elektrobicykle, ktoré vám pomôžu šetriť miesto a bez problémov ich presuniete kamkoľvek potrebujete. Všetko závisí od vašich požiadaviek a spôsobu jazdy a aktuálnej kondície a zdravotného stavu. Možností na výber rôznych značiek mestských elektrobicyklov máte viacero.

ako-vybrat-mestsky-elektrobicykel-a-pre-koho-je-vhodny

Najdôležitejšie komponenty mestských elektrobicyklov

Podľa toho, do akého prostredia a pre aké využitie si mestský e-bicykel kupujete, zvážte aj výber montovaných pružinových vidlíc, ktoré zachytávajú rôzne úrovne nerovnosti. Ak plánujete jazdiť len po teréne s hladkým asfaltom, výber vhodnej vidlice vynechajte. Pre miesta so strmými zjazdami, pre presuny s ťažkým nákupom alebo detskou sedačkou je vhodné zabezpečiť mestský e-bike kvalitnými kotúčovými alebo mechanickými brzdami.

Neodmysliteľnou súčasťou elektrobicyklov je batéria. Najjednoduchšie zakomponovanie batérie býva väčšinou na mieste nosiča, nad zadným kolesom, čo sa odráža aj v cene, ako aj v manipulácii s mestským elektrobicyklom. Takýto e-bicykel sa stáva o niečo nestabilejší, keď si na nosič umiestnite napríklad nákup. Taktiež je aj o niečo lacnejší, než ten, ktorý má batériu osadenú v ráme na hlavnej trubke (čo zabezpečí lepšie ťažisko) alebo na ráme blízko na spodnom mieste, kde sa jednotlivé trubky spájajú.

Dávajte si pozor nielen na výdrž batérie, ktorú daný e-bike má, ale i na spôsob jej umiestnenia na elektrobicykli. Zároveň si všimnite, či je možné batériu vybrať, alebo je napevno pripevnená na e-bike. Pri uzamykateľnej a vyberateľnej batérií je zaručený komfort pri jej nabíjaní a taktiež aj bezpečnosť, pretože vám ju len tak niekto neukradne. Ďalej si treba uvedomiť aj to, koľko prevodov by ste pre svoju potrebu potrebovali. Vzadu umiestnená pastorková kazeta s prevodmi 1x8 je absolútne postačujúca na to, aby ste sa bez problémov a veľkej záťaže dostali tam, kam potrebujete.

Samozrejmosťou by malo byť krytie predného prevodníka a reťaze, ktoré zaistí ochranu pred zašpinením od reťazového oleja alebo pred zamotaním oblečenia do reťaze. Od výroby osadené blatníky na prednom i zadnom kolese vás taktiež ochránia pred špinou a vodou pri jazde po mokrom a zablatenom teréne. Tento typ blatníkov je praktickejší, keďže pri zaklápacích sa môže stať, že si ich pred jazdou nasadíte. A to môže spôsobiť nepríjemné škrvny na oblečení.

Nezabudnite aj na to, že elektrobicykel by mal byť vybavený predným a zadným osvetlením, ktoré býva zväčša napájané z batérie a zaručuje vám viditeľnosť na ceste. Taktiež aj na odrazové sklíčka, ktoré sú umiestnené na pedáloch a lúčoch kolies. Dôležitou bodkou pri výbere správneho mestského elektrobicykla je aj jeho veľkosť a dizajn. Veľkosť sa vyberá podľa výšky jazdca. V ponuke nájdete malú (do 160 cm), strednú (160 - 170 cm) a veľkú (nad 170 cm) veľkosť s rôznym farebným prevedením.

ako-vybrat-mestsky-elektrobicykel-a-pre-koho-je-vhodny-1

Ako vybrať mestský elektrobicykel

Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá, ale mestský terén je profilovo veľmi podobný tomu lesnému, akurát s absenciou lesného života, čistejšieho vzduchu a ticha. Mestský terén ponúka na rôznych miestach možnosti náročného stúpania a taktiež aj rôzne povrchy, kde pomoc a vybavenie v podobe e-biku určite radi privítate. Nemusíte sa báť veľkých otrasov a veľkej námahy, ako je tomu tak pri iných typoch bicyklov. Ak potrebujete v nejakej situácii prudko zrýchliť alebo spomaliť, vďaka pohonu a kvalitným brzdám, ktoré máte nainštalované napríklad na MTB mestskom e-bicykli viete rýchlejšie na tieto situácie reagovať.

Ako si vyprofilovať mestský elektrobicykel na mieru je pre nováčikov naozaj ťažký oriešok. Zamerajte sa na to, pre koho je mestský bicykel určený, v akej ste kondícii a či netrpíte vážnymi zdravotnými problémami, ktoré by sa mohli zmierniť používaním mestského e-biku. Je potrebné sústrediť sa aj na to, či chcete e-bike využívať v meste, na ľahší terén a na nákupy. Nezabúdajte ani na perfektnú výbavu: nosič/nosiče na praktické využitie, blatníky, svetlá, odpruženú vidlicu, batériu zapustenú do rámu/do nosiča, kotúčové hydraulické brzdy.

Rada na záver

Pohodlnosť e-bikov súvisí s umiestnením posedu, kde sedíte viac menej vzpriamene. Pri výbere elektrobicykla cez e-shop by ste mohli naraziť na problémy, ak sa do parametrov veľmi nevyznáte, prípadne elektrobicykel vyberáte niekomu inému. Ak máte možnosť si mestský e-bike osobne vyskúšať, vybraný e-bike si vyskúšajte priamo v špecializovanej predajni, z ktorej sa vám model páči. Aj náš web najsport.sk má takéto kamenné pobočky aj s takouto možnosťou. Poobzerajte sa po elektrobicykloch s označením URBAN alebo CITY s jednoduchším nastupovaním vďaka nižšie položenej rámovej trubke a s veľkosťou kolies napr. 26 palcov. Neváhajte a vyberte si už dnes váš vysnívaný mestský elektrobicykel a užite si jeho výhody! Z našej pestrej ponuky mestských elektrobicyklov si určite vyberiete.

Páčil sa vám článok o tom, Ako vybrať mestský elektrobicykel a pre koho je vhodný? Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé blogové články:

Tím Najšport