Ako vybrať ideálny paddleboard
28.07.2021

Ako vybrať ideálny paddleboard

Obzeráte sa po novom paddleboarde a potrebujete s výberom poradiť? Pripravili sme pre vás prehľadný článok o tom, aký tvar (typy paddleboardov), objem, kapacita, rozmery, doplnky, materiál a značka vám bude najlepšie sedieť. Tento rýchlo sa rozvíjajúci vodný šport si získava srdcia čoraz väčšieho množstva športovcov aj bežných ľudí. Rovnako rýchlo rastie aj množstvo výrobcov s rozdielnou kvalitou paddleboardov za porovnateľné ceny. Ak si s tým neviete radi, tak práve pre vás je určený tento článok, poďme na to!

Čo je to paddleboarding a v čom je jeho úspech
Aké typy paddleboardov poznáme
A čo hmotnosť a nosnosť
Pevné verzus nafukovacie paddleboardy
Dĺžka, šírka a konštrukcia dosky

Čo je to paddleboarding a v čom je jeho úspech

Už viete, že paddleboarding je veľmi obľúbeným športom, ktorý poskytuje zábavný a relaxačný spôsob hrania sa na vode s pôvodom práve na Havaji. Paddleboarding vám umožní vychutnávať si vlny v oceáne, len tak surfovať po vode, jazierkach, riekach alebo na ľubovoľnej vodnej ploche. Nech sú už vaše ambície akékoľvek - ideálna doska je kľúčom k vašej radosti a potešeniu z tohto perfektného športu.

Ak budete chcieť nájsť tú správnu dosku, tak vašim primárnym rozhodujúcim faktorom by mal byť typ, respektíve tvar dosky. Od tvaru sa potom odvíja objem, kapacita, ako aj správna dĺžka, šírka a hrúbka. To, či si vyberiete nafukovaciu alebo pevnú dosku do značnej miery ovplyvní správanie paddleboardu na vode a množstvo úložného priestoru.

paddleboarding

Aké typy paddleboardov poznáme

Tvar paddleboardu hrá veľmi dôležitú úlohu pri riadení, určovaní smeru a celkovej výkonnosti na vode. Väčšina dosiek má buď špicatý nos (prednú časť) alebo trup paddleboardu, ktorý je orientovaný na výtlak vody. V súčasnosti existuje však niekoľko hybridných dizajnov, ktoré kombinujú najlepšie vlastnosti z každého. Rozdeľujeme ich do týchto základných kategórií:

Univerzálny paddleboard (All Arounder Sup) 

Ponúkajú tradičný trup s prednou vyvýšenou časťou. Sú ideálnou voľbou pre začiatočníkov a pre každého, kto bude pádlovať na pokojnom jazere, pokojnejších riekach a pod. Je vhodný, ak plánujete jazdiť blízko brehu a tiež pre rybárov. Predstavujú najrozšírenejšiu dosku so stredne dlhou konštrukciou, ktorá má odnímateľnúspodnú plutvu.

paddleboard-univerzalny

Pretekársky a výkonnostný paddleboard (Race Sup)

Sú určené na aktívny šport pre dosiahnutie čo najväčšieho výkonu (rýchlosť, akcelerácia, stabilita a ovládanie). Majú tenkú, aerodynamickú konštrukciu zameranú na čo najväčší výtlak vody, nízky odpor a na druhej strane nereagujú tak dobre na zmenu smeru a je potrebné vynaložiť na to vyššiu námahu.

paddleboard-pretekarsky

Dobrodružný alebo rybársky paddleboard (Touring Sup)

Takýto paddleboard sa hodí pre dobrodružných ľudí, ktorí sa rozhodli spoznávať nové vodné toky, stojaté rieky, dlhé brehy jazier alebo mŕtve ramená po dobu niekoľkých dní. Sú rovnaké ako rybárske s množstvom praktického úložného priestoru a pod.

paddleboard-dobrodruzny-rybarsky

Morský alebo paddleboard na vlny (Surfing Sup)

Je určený na jazdu po morskej hladine. Majú prehnutý tvar a zaoblené boky pre jazdu na vlnách. Majú vysokú stabilitu a vynikajúcu ovládateľnosť, no nehodia sa na jazerá a pokojnejšie vody, nakoľko by kládli väčší odpor.

V skratke, ak jazdíte prevažne na slovensku (stojaté vody, jazerá a pod.) a na letnú dovolenku si chcete zobrať paddleboard na more, tak zvoľte radšej univerzálny paddleboard, ktorý splní všetky vaše očakávania.

paddleboard-morsky

A čo hmotnosť a nosnosť

Ideálny paddleboard by mal byť vhodný pre vašu výšku a váhu. Každá doska má odporúčanú hmotnostnú kapacitu jazdca, ktorá je uvedená v kg. Tabuľky odporúčanej váhy nájdete na stránkach výrobcov paddleboardov. Vždy majte na pamäti, že maximálne odporúčané váhy vrátane váhy jazdca, nákladu, jedla, vody a príslušenstva, ktoré prepravujete so sebou. Ak to, napríklad, preženiete s váhou, doska bude viacej ponorená, bude vytvárať väčší odpor. Celkové ovládanie a pádlovanie bude v takomto prípade obtiažnejšie.

Pevné verzus nafukovacie paddleboardy

Paddleboardy sú vyrobené v dvoch rôznych konštrukčných variantách - nafukovacie a pevné. Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody oboch:

paddleboard-pevny-nafukovaci

Pevný paddleboard

Väčšina pevných dosiek je tvorená jadrom z penovej zmesi EPS, ktorá je obalená skleným vláknom a epoxidom. Jedná sa o pomerne ľahkú, odolnú a cenovo dostupnú konštrukciu. Konštrukcia je najčastejšie zhotovená z karbónu, plastu alebo odľahčeného dreva. Výhodou pevného paddleboardu je lepší výkon na vode - väčšia rýchlosť, plynulejšie zatáčanie a lepší rozbeh. Masívna doska je samozrejme tuhšia, poskytuje lepší a stabilnejší pocit, aj pri jazde na vlnách. Nevýhodu je, že takáto doska vám zaberie veľa miesta v aute alebo garáži.

Nafukovací paddleboard

Je oveľa praktickejší, či už po stránke skladovania, ale aj používania. Majú najčastejšie vonkajšiu PVC konštrukciu a vzdušné jadro, ktoré po úplnom nafúkani pôsobí veľmi tuho. Sú dodávané spolu s pumpou a úložným vakom. Výhoda je, že pokiaľ bývate v malom dome alebo byte, tak nafukovací paddleboard je z hľadiska priestoru ideálnou voľbou. Rovnako je vhodný aj na prepravu dlhými cestami, kedy ho ľahko zbalíte do kufra. Dobre absorbujú nárazy v porovnaní s pevnými paddleboardami.

Dĺžka, šírka a konštrukcia dosky

Čo sa týka dĺžky, paddleboardy rozdeľujeme na 3 základné varianty:

  • Krátke dosky (do 270 cm) sú určené pre surfovanie vo vlnách alebo pre deti či juniorov. Tieto dosky majú oveľa lepšie ovládanie, ako dlhšie varianty
  • Stredne dlhé dosky (od 270 do 370 cm) sú vhodné na univerzálne používanie
  • Dlhé dosky (od 370 do 430 cm) sú rýchle, vhodné na dlhšie vzdialenosti, majú tendenciu držať dobre jeden smer, čo sa hodí na niekoľko-dňové výlety

Druhým dôležitým faktorom je šírka, ktorá ovplivňuje to, ako budete s doskou zaobchádzať a manévrovať. Širšia doska bude vždy stabilnejšia, ako úzka. Naopak širšia bude pomalšia ako úzka. Paddleboardy sa vyrábajú v šírkach od 25 do 36 palcov (74 - 76 cm).

  • Úzke dosky sú rýchlejšie, menej stabilné, ľahšie sa ovládajú
  • Široké dosky sú pomalšie, oveľa stabilnejšie, ľahšie sa ovládajú

Pri výbere ideálneho paddleboardu nezabúdajte aj na správne oblečenie, ideálnou variantou sú plavky alebo špeciálne oblečenie na paddleboard. Na prepravu drobného príslušenstva môžete použiť praktické popruhy, ktoré sa nachádzajú na prednej strane boardu. Výhodou sú aj upevňovacie úchyty, ktoré si môžete pripevniť na členok a v prípade pádu vám paddleboard neújde.

Ak vás článok o paddleboarde zaujal, tak si prečítajte aj ďalšie blogy:

Tím Najšport