5 najlepších via ferrát na Slovensku
24.10.2022

5 najlepších via ferrát na Slovensku

Krásne výhľady, ešte krajšie zážitky a náročnosť, ktorú na klasických turistických chodníkoch nemáte šancu okúsiť – to všetko ponúkajú via ferraty, istené lezecké cesty v horskom teréne. Predstavujeme vám päticu najlepších a najznámejších slovenských ferrát! Nezabudnite však, že na ferraty treba chodiť so špeciálnou horolezeckou výbavou. V článku ako vybrať výstroj na via ferratu sa dozviete všetky potrebné informácie, ktoré potrebujete na zdolanie zaistených turistických chodníkov. Chcete si vybrať značkovú turistickú alebo skialpinistickú výbavu? Zastavte sa u nás v Najšporte alebo si vyberte produkty online, tešíme sa na vašu návštevu.

1. Ferrata HZS Martinské hole
2. Ferrata HZS Kyseľ
3. Ferrata Komín – Skalka
4. Ferrata Dve Veže
5. Gipsyho Via Ferrata

1. Ferrata HZS Martinské hole

Hrdí sa titulom prvá ozajstné ferrata „alpského typu“ u nás. Nachádza sa v Lúčanskej Malej Fatre na Martinských holiach. Jej vybudovanie trvalo približne 2 roky a podieľali sa na ňom dobrovoľníci i členovia veľkofatranskej horskej záchrannej služby. K nástupu na ferratu sa dostanete po žltej turistickej značke, ktorá začína na konečnej MHD v časti Martin - Stráne. Čo sa samotnej ferraty týka, môžete si vybrať z dvoch rozlične náročných ciest (úrovne B až C). Obe sú krásne a pri ich zdolávaní prekonáte viac ako 800 výškových metrov. Vstupné na martinskú ferratu sa neplatí. Viac informácií o tejto ferrate nájdete na tomto odkaze.

Ferrata HZS Martinské hole

2. Ferrata HZS Kyseľ

Je súčasťou malebného Slovenského raja, konkrétne tiesňavy Kyseľ, ktorá bola dlhé desiatky rokov turistom neprístupná. Správa Národného Parku však v roku 2016 toto tabu prelomila a tiesňava dokonca dostala novú fazónu v podobe zabezpečených úsekov. Nástup na ferratu začína v obci Čingov (časť Ďurkovec) a pokračuje veľmi príťažlivým skalným prostredím. Treba sa pripraviť na zhruba 4 až 6 hodín v teréne, počas ktorých zdoláte až 5 vodopádov. Ferrata s náročnosťou B-C býva otvorená od 15.6. do 31.10., ceny vstupného nájdete na oficiálnom webe NP Slovenský raj. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Via ferrata Kyseľ Slovenský raj

3. Ferrata Komín – Skalka

Táto ferrata má niekoľko „naj“. Istý čas bola najmladšou slovenskou ferratovou cestou, jej súčasťou je najdlhší visutý most na území Slovenska a takisto aj najnáročnejší ferratový úsek u nás. Poďme ale pekne po poriadku. Za ferratou Komín na Skalke, ktorú otvorili v roku 2017, sa musíte vybrať do Kremnických vrchov. Cesta sa určite oplatí, čakajú tu na vás až tri rôzne jednosmerné cesty. Najľahšia je B-čková Trubačova cesta a Jánošíková diera, Komín ponúkne náročnosť C, no a pre najskúsenejších je tu ozajstná Výzva s úrovňou E – najnáročnejšia ferratová trasa na Slovensku s až 80 metrov vysokými skalnými cestami. Adrenalínovým zážitkom je bezpochyby aj prechod cez bezmála 80 metrov dlhý most vo výške viac ako 40 metrov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Via ferrata Skalka Kremnica

4. Ferrata Dve Veže

Dve Veže pri Nižnej Revúcej na Liptove sú v poradí štvrtou ferratou na Slovensku. Skôr ako o ceste by sa však v tomto prípade dalo hovoriť o ferratovej oblasti – nachádza sa tu totiž viacero úsekov (prevýšenie ciest od 20 do 70 metrov), ktoré vedú po miestnych bralách (vežiach). Tie sú prepojené lanovými mostíkmi a ponúkajú rôzne kombinácie výstupov a zostupov. Výhodou je krátky, zhruba 10 minútový nástup k lokalite a tiež fakt, že bralá sú prístupné aj pre peších turistov (po chodníku zo zadnej strany). Na Dvoch Vežiach si zaleziete obtiažnosť B až C/D v čase od 15. júna do posledného januárového dňa v roku. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Via ferrata Dve Veže Liptov

5. Gipsyho via ferrata

Okrem štyroch oficiálnych ferratových trás máme na Slovensku aj niekoľko ďalších veľmi pekných a náročných istených ciest. Jednou z najznámejších je Gipsyho ferrata alebo inak povedané Tatarkova próba. Meria asi 40 metrov (sklon zhruba 60 stupňov) a je súčasťou jednej z výstupových trás na Gerlachovský štít. Tá začína pri Sliezskom dome, odkiaľ treba ísť po zelenej smerom na Poľský hrebeň. Za Dlhým plesom sa odbáča doľava a po viac ako hodinovom výstupe sa pred vami otvorí Gipsyho ferrata. Netreba zabúdať na to, že výstupy na Gerlach sú povolené len v sprievode certifikovaného UIAGM horského vodcu. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Gipsyho via ferrata Gerlachovský štít

Ak sa vám článok o slovenských feratách páčil, tak si prečítajte aj ďalšie zaujímavé články:

Tím Najšport