Ako vybrať ideálne svetlá na bicykel a e-bike
04.07.2022

Ako vybrať ideálne svetlá na bicykel a e-bike

Pri  jazde po akejkoľvek cestnej komunikácií je dôležité, aby ste boli za každých okolností (hmla, dažďové a snehové prehánky, šero, tma) dobre viditeľní. Viditeľnosť zabezpečíte cyklistickým svetlom a odrazovými sklíčkami na bicykli alebo e-biku a reflexnými prvakmi na cyklistickom oblečení, batohu a kolesách. Navyše si ešte môžete obliecť aj reflexné cyklistické oblečenie, ktoré je dobre viditeľné aj v nepriaznivom počasí. Je dôležité dbať na svoju bezpečnosť a nepodceňovať prípravu na vaše cyklistické dobrodružstvo.

Kategórie svietidiel - na čo si dať pozor
Ako vybrať svetlo na bicykel
TOP produkty z našej ponuky

Kategórie svietidiel - na čo si dať pozor

Blikačky

Ich správne umiestnenie na riadidlách a pod sedlom je kľúčové z toho dôvodu, aby ste boli dobre viditeľní pre okoloidúce autá a iné dopravné prostriedky. Tieto svetlá prerušovane svetielkujú červeným odtieňom a sú dostupné v rôznej intenzite a vzore osvetľovania.

blikacky-na-bicykel

Výkonné svetlá

Taktiež ich umiestnenie na riadidlách alebo na prilbe cyklistu je veľmi potrebné z toho dôvodu, že napomáhajú k lepšej orientácii na vozovke alebo v teréne, pretože krásne osvetľujú cestu pred vami. Správny výber výkonných svetiel by mal závisieť aj od špecifických režimov, blikania, zaostrenia optiky svetelného lúču, množstve luménov v jase a dosahu svetla vyžarujúceho aj počas dňa (najmenej 2 km).

Predné svetlá vám rozjasnia cestu a vy budete vidieť po akom traily práve idete, či vás nečaká prekážka, ktorej sa v tomto prípade viete vyhnúť a pod.. Zadné svetlá nielen svietivosťou, ale i blikaním zvyšujú vašu bezpečnosť a osvetľujú vás v dostatočnej vzdialenosti od prichádzajúcich automobilov. Vodiči vás potom ľahšie rozpoznajú a budú vedieť prispôsobiť svoju jazdu tak, aby vám neublížili.

Ako veľmi dobrý nápad považujeme kúpu sady predného a zadného svetla. Vyberajte sady s LED diódami a s niekoľkými režimami svietenia (označenie v počte lumenov), taktiež podľa zamerania jazdy (mesto alebo príroda) a s možnosťou napojenia cez a) vstavanú nabíjateľnú batériu, ktorú nabijete prostredníctvom USB alebo za b) cez klasickú alkalickú batériu (3xAAA / CR2032). Takáto sada je presne navrhnutá pre svoj účel, ktorým je predsa ochrana vás a ostatných účastníkov cestnej premávky. Jednoduchá montáž spočíva v správnom uchytení svetiel na riadidlá a na sedlovku pomocou silikónového alebo pevného držiaka.

vykonne-svetla-na-bicykel

Ako vybrať svetlo na bicykel

Na trhu je veľké množstvo krásne nadizajnovaných a funkčných svetiel. Ako si vybrať svetlo na váš e-bike alebo klasický bicykel? V prvom rade sa zamerajte na počet, pretože bez dvojice predného a zadného svetla nebudete dobre osvetlení. Zákonne povinné vybavenie každého cyklistu sú fuknčné a zapnuté cyklistické svetlá. Nezabúdajte na to, aby vybrané svetlá mali dostatočne dobré parametre, čo sa týka svietivosti (údaj je uvádzaný v lm, hľadajte ten najvyšší), dosvitu, farby svetla, dĺžky svietenia, či sú dostupné rôzne režimy a intenzity svietenia, či sú odolné voči vlhkosti a vode, aký je spôsob dobíjania batérie v nich.

Dbajte na to, aby predné svietidlo bolo viac výkonné ako to zadné, pretože pozeráte sa hlavne pred seba a pri zlej viditeľnosti vám dobrá kvalita svietivosti môže pomôcť nabrať správny smer. Bolo by dobré, keby svetlo obsahovalo funkciu blikania, ako aj nastaviteľnú dobu a intenzitu svietenia po dobu akú potrebujete. Zároveň myslite na to, kde budete jazdiť a podľa toho si svetlá na bicykel vyberte. Budú to svetlá na jazdenie v teréne alebo po meste?

Pri zadnom svetle dbajte na to, aby malo režim blikania, ktorým na seba upozorňuje v hustej premávke alebo v zlom počasí. Vďaka tejto funkcii budú vodiči o vás vedieť dostatočne dopredu. Zadné svetlá by mali byť červenej farby na rozdiel od predného svetla, ktoré vyžaruje biele svetlo v studenom alebo teplom odtieni. Aj v našej kamennej predajni alebo na e-shope nájdete tieto skvelé doplnky. My vám predstavíme tie najlepšie z nich.

ako-vybrat-svetlo-na-bicykel

TOP produkty z našej ponuky

  1. Svetlo Bontrager Ion Pro RT/Flare set black uni je sada výkonného svetla lon Pro RT, ktoré osvetlí akýkoľvek terén, zvýši jeho prehľadnosť a zadného svetla Flare RT, ktoré zaistí bezpečnosť v dennej premávke aj vďaka funkcii blikania. Zameranie vyžarovaného svetla je viditeľné cez deň až do dĺžky 2 km. Svetlá si môžete nainštalovať na bicykel alebo e-bike (na riadidlá a pod sedlovku), ako aj na prilbu. Predné aj zadné svetlo je možné dobíjať cez USB kábel.
  1. Sada svetiel Bontrager Ion Comp R/Flare R City Set Metal je zložená z 2 svetiel. Predné svetlo Ion Comp R kompaktne osvetľuje cestu vďaka svietivosti 700 lm. Zadné svetlo, tzv. blikačka so svietivosťou 35 lm vyžaruje široký svetelný lúč, ktorý zabezpečuje dostatočnú viditeľnosť vášho bicykla. Pomocou rôznych intenzít osvetlenia si môžete upravovať úrovne svietivosti a rozsah viditeľnosti. Obe svetlá dokážete nabiť prostredníctvom USB kábla a pripevniť na prilbu, predstavce a úchyty systému Blendr.
  1. Sada svetiel Bontrager Ion 200 RT/Flare RT je veľmi výkonný a zároveň kompaktný a cez USB nabíjateľný set, ktorý disponuje viacerými režimami blikania. Vďaka vysoko svietivým diódam Cree Led predné svetlá lon 200 RT poskytujú viditeľnosť až 200 lm. Zadné svetlo Flare RT je viditeľné na 2 km. Jednoduchá inštalácia na riadidlá alebo prilbu a sedlovku bicykla, je zabezpečená úchytmi. Lon 200 RT a Flare RT je možné pripojiť k zariadeniam Garmin® a Bontrager ANT+, ktoré zaistia bezdrôtové ovládanie, režim stáleho chodu svetla a informujú o stave batérie.
  1. BBB BLS-164 sada svetiel Sanostrike 400 Combo zahŕňa predné svetlo NanoStrike 400 BLS-130, ktorým môžete svietiť v režime mesto (15 lm) a v režime denné blikanie (400 lm) a zadné svetlo Spark 2.0 BLS-151, ktoré vás nezradí ani v tme. Tieto svetlá spolu ponúkajú až 6 režimov svietenia a nabiť ich môžete jednoducho cez USB kábel. Jednoduchá manipulácia iba s 95 g vám umožňuje montáž na bicykel alebo e-bike pomocou elastických popruhov. Vďaka elektronickému regulačnému režimu svetlo vyžaruje konštantné množstvo svetla, keď je to potrebné. Prítomnosť integrovanej pamäte zaručuje, že keď svetlo vypnete, po opätovnom zapnutí sa rozsvieti v poslednom použitom režime.
  1. BBB BLS 142 Predné a Zadné svetlo Stud uni sa skladá z 2 typov USB nabíjateľných svetiel, a to STUD (BLS-141) a SPOT (BLS-147) s režimami slabého svetla, diaľkového svetla a blikania. Vďaka elektronickému regulačnému systému je zaručené konštantné množstvo vyžarovaného svetla počas celej doby svietenia. Na svetlách sa nachádza aj indikátor stavu lítiovo polymérovej batérie (300 mAh, 4,2 V), vďaka ktorému viete koľko šťavy vám ešte na svietenie zostáva.

Ďalšou výhodou týchto svetiel je aj schopnosť automatického prepnutia nastaveného režimu do režimu blikania v prípade, keď kapacita batéria klesla na 30 %. Vďaka prepnutiu sa docieli väčšia rezerva na svietivosť svetiel, no zároveň ak je vaša batéria v svetlách skoro vybitá, svetlo sa automaticky vypne. Svetlá jednoducho pripevníte na riadidlá prostredníctvom pevného držiaka. Veríme, že si z tejto úchvatnej ponuky vyberiete aj vy!

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport